How to Master your energy

You must learn a new way to think before you can master a new way to be.” – Marianne Williamson

Wat betekent Master My Energy eigenlijk? Vrij vertaald staat het voor meesterschap verkrijgen over jouw energie of levensenergie. Meesterschap staat voor ‘baas over eigen lichaam & geest én weten hoe je hier zelf direct invloed op kunt uitoefenen met als doel een gezonde energiebalans. Je wel of niet energiek voelen heeft ons inziens namelijk een directe relatie met vitaliteit en daarmee op ons kwaliteit van leven.

Master My Energy is een initiatief van zes mensen die vanuit hun eigen zoektocht naar vitaliteit en leefstijlverandering, zingeving en een andere manier van leven & werken dit platform zijn gestart. Graag delen wel hier waarom wij dit initiatief belangrijk vinden en hoe wij jou kunnen helpen met vitaliteit en leefstijlverandering vanuit leefstijlcoaching. Denk hierbij aan mindset, voeding & suppletie, bewegen, adem, meditatie, yoga en persoonlijke groei.

Wel of geen energie, een wereld van verschil

Ga zelf maar na…hoe voelt het om de dag te starten als je je niet fit voelt omdat je bijvoorbeeld moe wakker wordt. Niet uitgerust of moe zijn maakt dat wij zo’n dag op wilskracht doorkomen. Je kunt het vergelijken met tegelijkertijd op het rem- en gaspedaal trappen. Je innerlijk stem zegt ‘ik wil rust’ en de omgeving en het stemmetje in je hoofd schreeuwen ‘ik moet’ door. En wat voor effect heeft dat op je mentale fitheid? Onze gemoedstoestand is dan vaak grumpy en of we hebben een kort lontje. Mensen lopen liever met een boog om ons heen of willen ons (ongevraagd) helpen of van advies voorzien zodat we ons beter voelen.

De dag starten met energie

Aan de andere kant. Hoe voelt het als je de dag start met een YES gevoel. Je bruist van energie en enthousiasme. Hoe reageren mensen op je aanwezigheid? Je kent het vast wel, dat mensen ‘ineens’ naar je glimlachen of gedag zeggen. Mensen verkeren graag in je gezelschap en je dag verloopt in een flow. De kleine dingen die niet lekker lopen raken je nauwelijks.

Wij willen wel benadrukken dat Meesterschap verkrijgen over jouw energie niet gaat over 365 dagen in het jaar je happy de peppy voelen. Ups & downs zijn part of life. Dat is een gegeven, zo leren en ontwikkelen wij onszelf. Waar het over gaat is dat jij invloed hebt op hoe jij door de ups & downs gaat, vanuit zelfregie oftewel meesterschap.

Leefstijl is het nieuwe medicijn

Hoe jij invulling geeft aan jouw leefstijl is de sleutel om jouw energie te masteren. Master My Energy werkt met een holistisch vitaliteitsmodel voor een gezonde leefstijl. De kern van een gezonde leefstijl gaat volgens ons over blijvende gedragsverandering, voeding & suppletie, bewegen, mentale fitheid en doen waar je echt blij van wordt. Gelukkig omarmt de reguliere geneeskunde steeds meer de kracht van een gezonde leefstijl. Een belangrijke doorbraak hierin is de wetenschappelijk bewezen genezing van diabetes type 2 met leefstijlverandering.

Preventie is net zo belangrijk

Bepaalde ziektes zijn dus omkeerbaar met leefstijlverandering. Maar preventie is net zo belangrijk. Dus voorkomen dat je ziek wordt. Onze ervaring en overtuiging is dat in veel gevallen een verandering in leefstijl leidt tot een verbetering van de ervaren vitaliteit en daarmee ook op ons kwaliteit van leven en dit heeft weer een enorm positief effect op de zorgkosten. Deze zouden drastisch verminderd kunnen worden. Diabetes alleen al kost de Nederlandse maatschappij ongeveer 10 miljard euro per jaar. Geschat wordt dat de kosten in 2020 naar verwachting zal toenemen naar 16 tot 19 miljard. (1)

Eigen regie op vitaliteit is geen luxe maar pure noodzaak

Wij vinden dat het de hoogste tijd is dat wij zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen vitaliteit. Je fit en vitaal voelen is niet meer vanzelfsprekend. De gezondheid van jong en oud staat onder druk door onze huidige tijdgeest waarin onder andere stress, prestatiedruk, fast food en de veelheid en snelheid van de 24×7 economie normaal is. Ook worden wij steeds ouder en tegelijkertijd minder vitaal met als gevolg dat de vraag naar zorg toeneemt. De zorgkosten rijzen de pan uit en de farmaceutische industrie rekent zich rijk. Ziek zijn is vandaag de dag een machtig verdienmodel geworden.

H.H. Sri Sri Ravi Shankar, humanitair leider, spiritueel leider en vredesambassadeur, heeft een tot de verbeelding sprekende indicatie van een gezonde samenleving.

“The health of a society is indicated by empty beds in hospitals.”

Wij hoeven ook niet uit te wijden wat de staat van onze samenleving is op basis van deze indicatie. De wachtlijsten, aantallen zieken en hoge zorgkosten spreken voor zich.

Natuurlijk is het ook zo, dat wij artsen, medicatie en onderzoek naar innovatieve behandelmethodes altijd nodig zullen hebben. Het gaat om de balans die ons inziens teveel door is geslagen naar ‘we nemen een pilletje’. Met medicijnen corrigeer je vaak wat fout kan gaan door verkeerde keuzes en patronen in onze leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan de impact van verkeerde voeding en stress op ons systeem. Burnout en overgewicht zijn één van de vele herkenbare aandoeningen van onze leefstijl. Daarom vinden wij dat je met kennis en eigen regie meer grip kan krijgen op je eigen gezondheid. Kennis is macht.

Let food be thy medicine and medicine be thy food

Wij vinden dat wij met elkaar het verdienmodel ‘ziek zijn‘ moeten én kunnen doorbreken. Dit kan niet de erfenis zijn die wij onze kinderen nalaten. In oude traditionele geneeswijzen was preventie het uitgangspunt.

In het oude India werden artsen in de Ayurveda (oud Indiase holistische geneeswijze) beloont als iemand gezond bleef (preventie!) of beter werd. Het verdienmodel is dus gezondheid! Vandaag de dag is het gezondheidssysteem zo ingesteld op ziek zijn en ziek blijven. Zelfs Hippocrates, ook wel de vader van de westerse geneeskunde genoemd, stelt met zijn uitspraak ‘laat voeding je medicijn zijn’ dat gezondheid start met leefstijlverandering waarin o.a, voeding een zeer krachtig ‘medicijn’ is.

Vitaliteit Nederland, reality check

Voel jij je overwegend fit en happy? De kans is groot dat dat niet zo is uitgaande van enkele gezondheidscijfers in Nederland. Even een reality check. Hieronder een paar cijfers in Nederland 2018. (2,3,4,5,6)

Where vitality meets positive impact!

Dit is onze slogan. Het staat voor de kracht van samen. Samen leren, kennis en ervaring bundelen en aan elkaar doorgeven.

Samen kunnen we kunnen het tij keren. Energie of vitaliteit is namelijk ons grootste goed en zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

De basis van leefstijlverandering is bewustwording o.a. door inzichten verkregen via kennis, de wil en doorzettingsvermogen om een gedragsverandering blijvend door te voeren. Master My Energy vindt het daarom belangrijk kennis te delen én een online platform te bieden om inspiratie samen te brengen zodat we van elkaar kunnen leren en dit ook kunnen doorgeven.

Wetenschap versus eigen ervaring

Ons lichaam heeft een zelfhelend vermogen en weet beter dan ons hoe het moet herstellen. Wij kunnen dit aansturen door leefstijlinterventies. Denk bijvoorbeeld aan voeding & suppletie, meditatie, ademhaling, beweging, slaap, rust en doen waar je echt blij van wordt.

Maar hoe zet je de eerste stap?

Vandaag de dag zijn veel mensen letterlijk in verwarring over wat wel of niet goed is. Dit is ook een complexe wereld geworden.

 • Wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar vaak tegen. Voedseletiketten zijn voor de leek lastig of niet meer te begrijpen.
 • Wat voor soort beweging is goed? Wat is beste manier om met stress om te gaan? Kan ik wel mediteren? Wel of geen brood? Wel of geen vlees?
 • Hoe stel ik een goede vegetarische maaltijd samen.
 • Wat is plantbased voeding, de nieuwste trend in voedingsland?
 • Zijn tussendoortjes gezond of niet?

Wij spreken veel mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft. Wij zijn unieke wezens, dus wat voor de één goed is hoeft voor de ander niet zo te zijn. Met onze werkwijze Get started helpen we je de stappen te zetten naar een nieuwe leefstijl.

What makes you unique

Factoren die belangrijk zijn om te ontdekken wat voor jou goed is:

 • Bewustwording van jouw unieke lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
 • De context waarin je je begeeft. Met andere woorden, wat zijn je leefomstandigheden, slaap je goed, ervaar je (veel) stress, wat is je eetpatroon, expressie van je genen, hoe ben je opgevoed en gebruik je medicatie zijn voorbeelden van je context.
 • Als je van nature een hogere bloeddruk hebt hoeft dat niet per se slecht te zijn. Een ander voorbeeld. We weten allemaal dat groenten eten gezond is.
 • En toch kan iemand zieker worden van rauwkost eten. Om rauwkost goed te kunnen verteren heb je een gezonde sterke spijsvertering nodig.
 • In de Ayurveda zeggen we, je spijsverteringsvuur (agni) moet in balans zijn om voeding te transformeren naar voedingsstoffen zodat het opgenomen kan worden.
 • Heb je last van chronische stress (wie niet eigenlijk?) dan lijdt je spijsvertering hieronder. Rauwkost kan dan niet goed verteerd worden en wordt daarmee een stressbron voor je systeem.

If you listen to your body when it whispers, you don’t have to hear it scream

Meesterschap start met leren luisteren naar jouw lichaam en geest. Jouw systeem weet heel goed wat nodig is. Honger, dorst, pijn, energie, opgeblazen gevoel, obstipatie, onrust zijn voorbeelden van communicatie signalen. De vaardigheid intuïtief leren luisteren naar je lichaam en geest kan iedereen ontwikkelen. Het is een reis van kleine stappen. Ontwikkel je eigen wetenschap dat gebaseerd is op jouw persoonlijke ervaring. Master My Energy neemt je stap voor stap mee in jouw persoonlijke reis van zelfontdekking.

Onze belofte

“Kom…laten we samen deze reis starten. Een reis waarbij wij jou willen inspireren, coachen, trainen, begeleiden.. Wij beloven dat wij al onze kennis, ervaring en inspiratie over de energiegebieden bewegen, voeding, body & mind en persoonlijke groei met jou delen. Wij beloven dat wij met liefde, passie en commitment naast jou lopen tot jij klaar bent om zelf verder te reizen. Wat wij van jou nodig hebben is het besluit is ‘JA, ik wil’. “ Dus wij vragen aan jou… ga je mee op reis?

The meaning of life is to find your purpose. The purpose of life is to give it away.