Auteur: Radha Poeran

Geroosterde broccoli met italiaanse kruiden, knoflook en citroen

Broccoli is heelijk en bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Het is een heerlijk zomer groente en heel erg populair. Het bevat veel gezonde voedingsstoffen die we allemaal nodig hebben. Broccoli bevat onder andere vitamine A, B, C, E en K. Ook de mineralen zijn goed vertegenwoordigd: calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper. Maar vooral de vitamines A, C en E zijn belangrijk; het zijn de sterkste antioxidanten onder de vitaminen.

Maak je broccoli eens anders klaar door het te roosteren. Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten:

 • Twee broccoli stronken
 • Olijfolie
 • Verse italiaanse kruiden zoals rozemarijn, oregano en tijm. 
 • Citroen
 • 2 teentjes knoflook
 • Zeezout & peper 
 • Eventueel rood pepertje
 • Pijnboompitten of een handje noten (amandelen of hazelnoten)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
 2. Snijd alleen het onderste plakje van de stronk af. Snijd de broccoli in medium plakken (door de lengte snijden), maak 1 teentje knoflook schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de citroen in partjes. Eventueel rood pepertje snijden, pitjes verwijderen.
 3. Leg de broccoli verdeeld op de bakplaat, schenk er een flinke scheut olijfolie overheen, strooi het gesneden knoflookteentje en de verse Italiaanse kruiden overheen. Hussel met je handen alles door elkaar en verdeel het over de bakplaat. 
 4. Plet het overgebleven teentje knoflook met een mes en leg het ertussen. Doe de citroenpartjes ertussen en schenk nog wat olijfolie, peper en zeezout naar smaak.
 5. Zet je bakplaat in de oven en bak voor 15-20 minuten totdat de broccoli gaar is en een goudbruin korstje krijgt langs de randjes of bovenop. Op de helft van de kooktijd kan je broccoli even omscheppen. 
 6. Doe de laatste 10 minuten de pijnboompitjes of grof gehakte nootjes erbij en de stukjes rode peper. Houd de laatste 10 minuten wel goed in de gaten, want het kan snel gaan. Haal eventueel kleine stukjes broccoli er eerder uit.

Tip: Je kan het warm eten bij je hoofdgerecht of als je het in koelkast bewaard de volgende dag bij je lunch. 

Eet smakelijk!