Millennials ervaren meer stress en ontevredenheid dan andere generaties

Onlangs verscheen een artikel op NU.nl van Gijs Coppens (GZ-psycholoog) over dat Millenials gevoelens van ontevredenheid en lusteloosheid meer voorkomt bij Millenials. Ze leggen de lat hoog voor zich zelf en halen veel eigenwaarde uit hun werk. Dus als hun werk weg valt, om welke reden dan ook, komen tegenslagen veel harder aan. Coppens raadt aan om je geluk daar niet van af te laten hangen. Verzin activiteiten die waardevol zijn voor jou, zegt hij.

Auteur: Astrid Gobardhan

Wat is geluk en waar heb jij controle over?

“Be happy for no reason. If you are happy for a reason, you are in trouble because that reason can be taken from you” (Deepak Chopra).

Oftewel, het geluk zit in jou niet buiten jou. Als je je geluk laat afhangen van iets buiten je, kun je er op rekenen dat je je ongelukkig zult voelen. Je maakt jezelf anders afhankelijk van anderen. Of van omstandigheden waar je geen controle over hebt.

Veel mensen identificeren zichzelf met de positie die zij bekleden in de maatschappij. Zij laten zich definiëren door een bepaalde status. Bijvoorbeeld de directeur van een bedrijf die zichzelf eindelijk gewaardeerd voelt omdat hij/zij de positie van directeur bekleedt. Deze persoon zal niet geneigd zijn gauw zijn positie op te geven, anders raakt hij/zij zijn gevoel eigenwaarde kwijt. Maar is dat dan ook zo? Stel nou dat je je baan kwijt bent bijvoorbeeld vanwege de Corona-crisis, betekent dit dan dat je niets meer waard bent?

Welke rol moet je spelen?

In het leven vervullen we allemaal verschillende rollen. Ik ben bijvoorbeeld moeder, dochter, zus, advocaat, meditation teacher, etcetera. De vraag is, wat ben ik echt? Het zijn allemaal labels die we opgeplakt krijgen in de samenleving. Ik kies er alleen voor mij mijzelf niet te laten definiëren door een van deze labels. Ik weet namelijk dat als ik een bepaalde rol verlies, er nog genoeg andere rollen zijn die ik kan bekleden. Ik hecht mij dus niet vast aan 1 rol. Oftwel; ik ontleen mijn eigenwaarde, identiteit niet aan een bepaalde rol. Dat zou te beperkt zijn.

Als Millenials zich identificeren met de rol die zij bekleden binnen een organisatie en zij raken deze positie kwijt, dan is het logisch dat zij gevoelens van ontevredenheid hebben in tijden van crisis. Het is dan onvermijdelijk dat de mentale klachten zullen toenemen in deze groep van jonge mensen. En mentale klachten leiden weer tot lichamelijke klachten. Het spreekt voor zich dat het niet gezond is als iemand al op jonge leeftijd te kampen heeft met dergelijke stress.

Mijn advies aan deze groep jonge mensen zou zijn dat ze zich niet langer zo klein houden en dat ze zich realiseren dat ze veel meer waard zijn en dus veel meer betekenen dan uitsluitend die ene rol in een organisatie. Kruip uit je rollen en exploreer welke rollen je nog meer kunt hebben als je je baan kwijt bent door een crisis.

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach