5 Manieren om je mind en body te de-stressen

Hier zijn 5 manieren waarvan bewezen is dat het helpt het stressniveau in je lichaam te verlagen. Maar voordat je dat doet, identificeer eerst wat de triggers zijn voor jouw stressvolle reacties. Je kunt misschien sommige situaties niet veranderen, maar wel de manier waarop je op die situaties reageert. En iedereen reageert verschillend. Het is belangrijk dat je onderzoekt hoe jij reageert.

Auteur: Astrid Gobardhan

Goede en slechte stress

Er is goede stress en er is slechte stress. Ken jij het verschil? En weet jij wat slechte stress voor jou is? Het is belangrijk om dit te achterhalen zodat je invloed kunt uitoefenen op je stressniveau en dus je energieniveau. Want van te veel stress word je moe.

Slechte stress kan je fysiek, mentaal en emotioneel beschadigen. Het kan er voor zorgen dat je te emotioneel reageert in bepaalde situaties, wat weer kan resulteren in problemen met je spijsvertering, schommelingen in je hormonen of depressie.

Het is tijd om de slechte stress in je leven beter te managen zodat jij jezelf weer op het pad zet van een gebalanceerd leven met verhoogde energie.

1. Ga meer bewegen

Het is bewezen dat bewegen het stressniveau in je lichaam verlaagt en je energieniveau verhoogt. Je zult je lichter gaan voelen. Het maakt niet uit of je nu in topconditie bent of niet. Het gaat er om dat je probeert elke dag te bewegen. Echt elke dag. Ik probeer bijvoorbeeld elke dag na de lunch of na de avondmaaltijd een stukje te gaan lopen. Dit heeft ook direct een positief effect op je spijsvertering. Daarnaast doe ik aan yoga en hardlopen.

2 . Zoek elke dag de stilte in jezelf op

Mediteren is een van de beste tools die je hebt om het stressniveau in je lichaam te verlagen. Het draait de effecten van het vecht en vlucht response terug. Als je de stilte toelaat, zul je voelen wat je lichaam nodig heeft. Ik herinner mij dat toen ik begon met mediteren, ik steeds in slaap viel en dacht dat ik één van de mensen was die niet kon mediteren. Pas later leerde ik dat de vermoeidheid er uit kwam en ik eindelijk contact maakte met mijn lijf en voelde dat het moe was.

3. Eet gezond

Zorg er voor dat je je lichaam voedt met gezonde voeding. Dit helpt ook om je stressniveau te verlagen en je energieniveau op te schroeven. Elk lichaam heeft verschillende behoeften. Het is belangrijk dat je voor jezelf achterhaalt welke voeding goed is voor jou. Door goed naar je lichaam te luisteren, zul je ontdekken welke voeding bij jou past.

4. Zorg dat je genoeg slaapt.

Een goede nachtrust is essentieel om gezond en fit te blijven. Als je slaapt kom je tot rust en herstelt je lichaam zich van de stress. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt, zodat je lichaam zich goed kan herstellen. Het is belangrijk dat de kwaliteit van je slaap toeneemt. Zo haal je nog meer herstel uit je slaap. Je kunt bijvoorbeeld mediteren vlak voor het slapen. Of een ademhalingsoefening doen.

5. Wees dankbaar

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van dankbaarheid op ons welbevinden (bijvoorbeeld door Robert Emmons en Michael McCullough). Steeds blijkt dat het bewust beoefenen van dankbaarheid leidt tot een hogere staat van gelukkig zijn en dus een lager stressniveau.

Je kunt dankbaarheid op verschillende manieren bewust beoefenen. Je kunt een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Of door elkaar tijdens het eten te vragen waar je die dag dankbaar voor bent. En dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld dankbaar zijn voor de stralen van de zon, of een mooie glimlach die je hebt gekregen of dankbaar zijn voor het moment van samen zijn.

Er zijn vast nog een aantal andere manieren waardoor jij je kunt ontspannen. Bij Master My Energy vinden wij het belangrijk dat jij leert ontdekken aan welke knoppen jij kunt draaien om jezelf meer in balans te brengen zodat je je lekkerder voelt. We moedigen je aan om dit te gaan ontdekken bij jezelf. Fijne reis!

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach