Dik door stress

Als we het al niet deden doen we het nu…. Hele dagen achter een bureau en of computer zitten. En je kunt zittend aardig wat druk ervaren dat zich kan ontwikkelen tot stress. Thuiswerken, online meetings bijwonen, calls beantwoorden, aan de keukentafel lesgeven aan de kinderen en ga maar door. Herkenbaar voor velen op dit moment.

Stilzitten is funest voor ons lichaam en al helemaal wanneer we gestrest zijn. Waarom?

Auteur: Marsha Sewnandan

Stressreacties

Stress is een chemische reactie die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Wanneer we bijvoorbeeld nerveus zijn, angst voelen of druk ervaren kan dit tot stress leiden. Stress is ook een overlevingsmechanisme en heeft als doel om ons lichaam in gereedheid te brengen om in beweging te komen. Het wil ons voorbereiden op gevaren door ons lichaam sneller en efficiënter te laten reageren. Ook wel de vecht-vluchtreactie genoemd. Met andere woorden het lichaam wordt in gereedheid gebracht om in beweging te komen.

Drie stresshormonen

Wanneer we stress ervaren ontvangt ons brein en het lichaam een signaal om de energietoevoer te vergroten. Vervolgens worden onze spieren en hersenen voorzien van meer energie zodat we in actie kunnen komen. Wanneer wij vervolgens niet in actie komen ontstaat er een probleem in ons lijf. Ons lichaam blijft namelijk stresshormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol aanmaken.

 1. Adrenaline zorgt er onder andere voor dat je hartslag toeneemt en dat het bloed dikker wordt.
 2. Noradrenaline zorgt ervoor dat je hart beter gaat pompen en verhoogt tevens de bloeddruk.
 3. Cortisol reageert op de adrenaline en houdt het lichaam alert. Het zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel en verlaagt of zet de stofwisseling stil.

Vetopslag en stress

Zoals hierboven is beschreven wordt ons lichaam tijdens stress dus klaargemaakt om in actie te komen. En wanneer deze beweegt reactie uitblijft komen onze spieren onder spanning te staan en kan de energie ons lichaam niet verlaten. Er ontstaat nu een kans dat de vrijgekomen energie in het lichaam wordt opgeslagen als visceraal vet. Visceraal vet is vet wat zich om de organen in de romp en buik bevindt. Terwijl cortisol tijdens stress er dus voor zorgt dat de stofwisseling op een laag pitje komt, gaan wij vaak emotie-eten, wat ook niet bijdraagt aan onze gezondheid.

We kunnen dus concluderen dat bewegen ons helpt om stress te reguleren. Zorg dus dat je in beweging komt! Het is niet de bedoeling dat je bloed zweet en tranen ervaart tijdens je beweegactiviteit, maar zorg voor een iets verhoogde hartslag en kies een activiteit waar jij je prettig bij voelt.

8 manieren om stress te releasen

 1. Beweeg het liefst iedere dag minimaal 20 tot 30 minuten
 2. Doe eens gek met je kinderen of partner of collega en speel als een kind
 3. Lachen en zingen zorgt voor het loslaten van stress
 4. Ga veel naar buiten en probeer snel te wandelen
 5. Pak de fiets en verken nieuwe paden
 6. Zet muziek op en dans je vrij
 7. Beweeg samen met je kinderen, partner of vriend of vriendin en maak een circuit
 8. Gebruik je tuin voor yoga en adem je stress weg

Wist je dat yoga emoties en je geest in evenwicht brengt en dat yoga goed is voor een betere bloed- en zuurstofcirculatie, verbetering van concentratievermogen, weerstand, spieren en gewrichten?

Marsha Sewnandan

Voedingsadviseur | Life Coach | Beweegcoach | Yoga Practitioner