Verontrustende tijden

Tien jaar geleden werd mij al voorspeld dat er een tijd zou komen dat de hele wereld in rep en roer zou zijn, en ik zou het waarschijnlijk nog meemaken; ik denk nu aan corona. Het zou op staatsniveau gaan rommelen; ik denk aan Boris Johnson, de toeslagenaffaire, maar ook aan prins Edward en de niet zo handige stappen van onze koninklijke familie. Er zou heel veel onrust in de natuur zijn; ik denk aan de recentelijke binnenlandse overstromingen en aan vulkaanuitbarstingen elders op de wereld. Er zouden beerputten worden opengetrokken; ik denk aan Me Too, The Voice en Marc Overmars.

Maar tegelijkertijd zou er ook meer transparantie komen, zaken zouden moeilijker in de doofpot gestopt en gehouden kunnen worden. Er gebeurt van alles, voor velen zelfs te veel om nog de rust in zichzelf te vinden; ik denk daarbij aan de toename van zelfdoding onder jongeren. Op tv en de gangbare media wordt een ‘waarheid’ gepromoot, onderbouwd met statistieken. Op de alternatieve media hoor je tegengeluiden, eveneens wetenschappelijk onderbouwd. Je weet niet meer wie je moet geloven, wat je moet denken en wat je als jouw waarheid wilt kiezen. Want ja, het is een keuze.

Het zijn tijden waarin je je afvraagt of het wel goed is wat je denkt, voelt, kiest, beslist of doet. Tijden waarin je gemakkelijk uit balans raakt, waardoor je je kwetsbaar voelt. Maar weet dat je je eigen wegen hebt naar innerlijke rust, kalmte en controle. Kies daar bewust voor. Je kunt gaan mediteren, wandelen, sporten, tuinieren, aan yoga doen, schilderen, creatief schrijven, muziek maken, muziek beluisteren, breien, haken, spelen met elkaar, lachen met elkaar… en zoveel meer.

Je kunt ook anders naar kwetsbaarheid kijken. Lees hieronder verder

Auteur: Emmy Soplantila

Inhoudsopgave

Kwetsbaarheid als zwakte

Het kan je helpen als je de kracht in kwetsbaarheid gaat zien. Doorgaans wordt kwetsbaarheid verbonden aan zwakte. In mijn optiek is het een gefabriceerd concept, een beeld dat van generatie op generatie is doorgegeven. Het staat tegenover het beeld van de masculiene dominantie die door de eeuwen heen in verschillende domeinen en op verschillende lagen is gecultiveerd.

Kwetsbaarheid als bijzondere kracht

Het zelfbewust tonen van kwetsbaarheid zie ik als een open uitnodiging tot het ontvangen van nieuwe lessen en een kans om te groeien. Wie zich niet kwetsbaar durft op te stellen sluit als het ware een communicatiekanaal. En dat is jammer, want met open kanalen is het gemakkelijker om te luisteren, horen, voelen en verbinden, waardoor je samen wijzer wordt, samen groeit, samen sterker wordt. Bij een open kanaal is er vrije doorgang van informatie en kunnen lessen uitgewisseld worden.

Kwetsbaarheid als keuze

De kwetsbaarheid waar men het doorgaans over heeft, heeft betrekking op het gevoel, het wordt ook wel gezien als een emotie. Probeer het eens vanuit een ander standpunt te bekijken. Wat als je openstaat voor het idee dat je het ook kunt zien als een keuze, kun je er dan ook voor kiezen om je niet kwetsbaar te voelen? Ik denk het wel. Kijk ik naar eigen ervaringen, dan weet ik het wel zeker.

Kwetsbaarheid als transparantie

Mijn persoonlijke definitie van kwetsbaarheid is transparantie over wat je voelt, over wat je niet weet en over je onzekerheden. Met volledige acceptatie van je eigen verantwoordelijkheid voor hetgeen je voelt, voor wat je niet weet en voor je onzekerheden. En daarbij opgeteld de bereidheid om aangeboden informatie, lessen, inzichten, wijsheden, alsook minder liefdevolle feedback te accepteren en daar dankbaar voor zijn. Wetende dat je uit alles wat je terugkrijgt datgene eruit kunt pikken wat je nodig hebt om verder te kunnen, óók als het kritiek betreft. Het brengt je de volgende stap op het pad dat je ooit hebt besloten te lopen.

Van slachtoffer naar leiderschap

Op basis van overleveringen en resultaten uit het verleden heeft het hoofd geleerd dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is. Accepteer je dat je zelf een keuze hebt hoe je je onder omstandigheden voelt, dan neem je de regie over je leven terug. Jij bepaalt, niet de ander noch de omstandigheden. En omdat jij bepaalt, kan de ander je niet raken. Dat is een immens voordeel, dat is wat ware innerlijk leiderschap doet.

3 Tips om van kwetsbaar naar kracht te gaan

TIP 1: HOUD DE REGIE IN EIGEN HAND

Voel je je kwetsbaar, herinner jezelf er dan aan dat je sterker bent dan je denkt. Verander van perspectief en kies ervoor om de regie volledig in eigen hand te houden.

TIP 2: MOTIVEER JEZELF

Een nieuw reactiepatroon ontwikkelen kost tijd en moet inslijten, net zoals het niet dienende patroon tijd heeft gehad om in te slijten. Houd vol, motiveer jezelf en “keep the eye on the prize”.

TIP 3: VERDIEP JE ZELFKENNIS

Vind je het lastig om jezelf te motiveren, dan is het waarschijnlijk dat je het nog niet echt helder hebt wat jouw spirituele bijdrage is. In dat geval, duik dieper in jezelf om erachter te komen, zoek er goede begeleiding bij.

You’ve got the power!

DISCLAIMER: alles wat ik schrijf en deel is vanuit mijn persoonlijke waarheid. Hieruit volgt automatisch de conclusie dat hoe je mijn bijdragen interpreteert en valideert altijd je eigen verantwoordelijkheid is.

ADVIES: pik op wat je aanspreekt en wat jou inspireert. Al het andere laat je gewoon aan je voorbijgaan, ga ervan uit dat dat op dit moment niet iets is wat jouw volle aandacht nodig heeft. Dus focus op wat inspireert of triggert. Beide hebben evenveel attentiewaarde en bevatten een juweeltje van een les, maak daarom een consciëntieuze keuze en geef het alle aandacht dat deze nodig heeft.

Over Emmy Soplantila

Het liefste werk ik met vrouwen (coaches) die het gevoel hebben vast te zitten, qua groei – persoonlijk/zakelijk – stilstaan, van alles hebben geprobeerd (cursussen, trainingen, (authentieke) coaches en een lading gratis downloads aan kennis en informatie) en nu echt maatwerk willen waarbij spiritualiteit en nuchter pragmatisme hand in hand gaan.

Gids | Mentor | Coach – voor vrouwelijke transformatiegerichte ondernemers