Doorbreek aangeleerde patronen

Vᴀɴ ᴅᴇ ᴡᴇᴇᴋ ʜᴀᴅ ɪᴋ ᴇᴇɴ ɢᴇsᴘʀᴇᴋ ᴍᴇᴛ ᴇᴇɴ ᴡɪᴊs ᴍᴀɴ.

Het ging over relaties, over jezelf kunnen zijn en waarom relaties slagen, maar ook waarom relaties soms niet werken. Hij vertelde mij dat we allemaal opgroeien en normen en waarden meekrijgen in onze opvoeding. Ouders doen naar beste kunnen hetgeen zij juist achten en zo groeien wij mensen op. Vaak hebben zij dit ook weer aangeleerd van hun ouders, dus het gaat generaties door.

Yvette Rietbergen – Rauch

Inhoudsopgave

Opvoeden is niets anders dan sturen

Of het de waarden en normen zijn die jij als persoon zelf belangrijk vindt is nog helemaal niet aan de orde. Het doel van opvoeden is om je kroost zo voorbereid mogelijk de grote wereld in te sturen. Dat ze lessen geleerd hebben dat ze weten van de gevaren (alsof we alle gevaren altijd voor ze kunnen voorkomen; ook dat is een illusie in opvoeding) en weten wat de grote wereld van ze verwacht.

Wanneer je dan als kind, dus ook jij die dit leest, groter wordt en het label ‘volwassen’ krijgt, ben je helemaal klaar om je eigen leven te gaan leiden, al je geleerde lessen mee te nemen en de maatschappij in te stappen.

Wat zijn jouw waarden en normen?

Je zult gaan ontdekken of hetgeen jou aangeleerd is, ook daadwerkelijk bij jou past. Zijn het jóuw normen en waarden of wordt dat van je verwacht?

Wat vind jij prettig en wat voelt niet prettig voor jou?

Vaak heeft dit ook met referentiekaders te maken; waar ben je opgegroeid, hoe ben je opgevoed, door wie ben je groot gebracht… allemaal side-effects van jouw gevoel van ‘veiligheid,’ ‘normen en waarden’ en ‘belevingsperspectief.’

Communicatie is de key

Relaties kunnen anders worden en mensen kunnen ‘samen op verschillende paden’ gaan lopen, je kunt uit elkaar kunt groeien, zonder dat je je ervan bewust bent dat dit proces gaande is.

Daarom is in elk soort relatie (zowel liefde, vriendschappelijk en zakelijk) communicatie en openheid essentieel; het is letterlijk van levensbelang wanneer je iets wilt laten slagen.

Hij weet dat het aangaan van de confrontatie met jezelf, met je beperkende overtuigingen en geconditioneerde patronen, dé manier is om bij jezelf te komen; om erachter te komen wie jij bent.

Dat dit een heftig, intens en lang proces kan zijn, is niet zo heel gek; iets wat soms bijvoorbeeld wel 40 jaar hetzelfde is gebleven en dan veranderd ‘wil’ worden, kost tijd, pijn, frustratie, verdriet en angst… maar het proces is de moeite waard en wanneer je dit bewust beleefd, zal je stapje voor stapje steeds vaker voelen, dat dit JIJ bent!

Jᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴘᴀs ᴊᴇᴢᴇʟғ, ɴᴀᴀʀᴍᴀᴛᴇ ᴊᴇ ᴏᴜᴅᴇʀ ᴡᴏʀᴅᴛ

– Marco Rietbergen-

Wijze man hé, die man van mij?

Weet jij waarom je staat waar je staat?

Sommige mensen zullen hun leven leven volgens de verwachtingen van ‘zo is het leven,’ maar veel mensen gaan zichzelf tegenkomen.

Daar begint het stuk persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt hier ook zelf een start mee maken en eens oprecht en eerlijk gaan kijken waar je nu staat. En na dit bekeken te hebben, zul je er vanzelf de conclusie trekken (meestal vóél je die na het teruglezen van je antwoorden) of je blij bent waar je nu staat.

3 VRAGEN OM INZICHT TE KRIJGEN

Ik nodig je uit om eens wat zelfreflectie te doen en inzicht te krijgen in waar je staat. Wellicht heb je inmiddels een mooi schrift waar je de tips en vragen die ik stel in mijn blogs opschrijft. Een leuke tip dus bij deze ;-)

Focus met je vragen op 1 onderwerp tegelijk. DIt kunnen bijvoorbeeld opvoeding, relatie, werk, hobby’s, keuzes of vrienden zijn. Schrijf ze per onderwerp uit.

1. WAT WIL IK?

Wat wil ik in mijn leven? Wat vind ik belangrijk? Wat is mijn mening? Wat is mijn visie? Wat zijn mijn normen en waarden? En zijn die mij aangeleerd of heb ik die zelf gecreëerd?

Wat als ik zelf de keuze en vrijheid heb om dingen te doen… Wat zou ik dan doen?

2. HOE WIL IK HET?

Hoe wil ik mijn leven ingericht hebben? Hoe wil ik de dingen doen en de keuzes maken? Hoe wil ik invulling geven aan mijn leven? En dan direct samenhangend hierin, Hoe geef ik invulling in het leven van anderen om mij heen?

3. WAAROM DOE IK HET?

Waarom heb ik deze baan? Waarom doe ik de dingen zoals ik ze nu doe? Waarom maak ik bepaalde keuzes? Waarom ben ik bij deze partner?

Yvette Rietbergen-Rauch

Voornamelijk die van juf, vriendin, trainer en mindset coach en blogger. In alle rollen blij ik bij mezelf, denkend vanuit mogelijkheden, motiverend, positief en met een flinke dosis humor en beelddenkend.

Volg mij ook op facebook

Mindsetcoach