3 simpele ademhalingsoefeningen voor beginners

Met deze blog wil ik jou nieuwsgierig maken naar de kracht van de adem en 3 simpele ademhalingsoefeningen voor beginners aanreiken.
Hoe kan jij je adem inzetten om direct jouw energie te verhogen en de staat van je geest positief te beïnvloeden.

Auteur: Radha Poeran

Mijn introductie met de adem

Het eerste wat je doet als je geboren wordt is naar adem happen en het laatste wat je doet als je de wereld verlaat is letterlijk je laatste adem uitblazen en tussen deze eerste en laatste ademhaling ontvouwt jouw leven zich.

Deze introductie over de adem hoorde ik 26 jaar geleden voor het eerst op een lezing over de kracht van de adem. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

“The breath is the connecting link between the inner world of the mind and the outer world of the body and environment.”
– H.H. Sri Sri Ravi Shankar-

Ademen doen we automatisch, dat hoef je toch niet te leren? En toch was ik geïntrigeerd want op 25 jarige leeftijd was ik naarstig op zoek naar rust en met name rust in mijn hoofd.

Hoe stop ik de malende gedachten stroom, hoe zorg ik dat het stil wordt? Hoe kom ik vrij van de meningen/oordelen van anderen en mijn eigen meningen/oordelen.

Hoe voelt gelukkig zijn? De lezing werd afgesloten met een ademhalingstechniek. Ik voelde mij aanvankelijk ongemakkelijk, met gesloten ogen intens in- en uitademen samen met mensen die ik niet ken.

Het meest bizarre was dat ik tussen het ongemak, een paar seconden, voor het eerst in mijn leven échte rust en kalmte kon voelen.

Het verlangen naar stilte of rust is sterker dan ooit.

Je kent dat vast wel, er zijn een aantal bepalende momenten of gebeurtenissen in je leven waarvan je later zegt, dat heeft mijn leven veranderd. Dit was mijn moment.

Ik ben de cursus ‘Art of Breathing’ gaan volgen bij de Stichting Art of Living. Nu 26 jaar later durf ik mij niet voor te stellen hoe mijn leven geweest zou zijn als ik dat niet had gedaan.

Tot op de dag van vandaag beoefenen ik dagelijks adem- en meditatietechnieken en geef ik zelf ook deze trainingen. Het is net zo ‘normaal’ als eten geworden.

Het is mijn overtuiging dat educatie over de wetenschap van de adem in ons dagelijkse opvoeding thuis hoort. Net als hoe we leren dat gezond eten belangrijk is, horen wij te leren hoe adem- en meditatietechnieken onmisbare voeding is voor een stressvrije, creatieve en weerbare mind.

Ik ben mijn leraar, spiritueel leermeester H.H. Sri Sri Ravi Shankar ook zeer dankbaar voor zijn wijsheid en zijn missie om ons de kunst van een gelukkig leven te ‘leren’.

Tijdloze technieken over de adem, meditatie en yoga en kennis over levensvragen als ‘wie ben ik?’ of ‘wat is gelukkig zijn?’ zijn op een praktische en effectieve manier toegankelijk gemaakt.

Radha Poeran verteld meer over de ademhaling

De adem is een van onze krachtigste energiebronnen

Als ik de vraag stel welke energiebronnen wij als mens nodig hebben worden voeding en slaap altijd genoemd. Wat ook logisch is. Je hebt je slaap nodig om te herstellen en met energie de dag te beginnen. Ik word chagrijnig als ik een paar nachten niet goed slaap. En heel basic, zonder voeding krijgen onze cellen geen energie. En ik ben een mega foodie. Dus kom niet tussen mij en mijn eten.

Maar kijk je ook naar de adem als energiebron? En als we de adem, voeding en slaap een prioriteit zouden moeten geven wat komt dan op nummer één? Hoe lang kan je zonder de adem en hoe lang kan je zonder voeding of slaap? Het antwoord spreekt voor zich. De adem is dus een belangrijke energiebron. Juist omdat het een belangrijke levensbron is, is het goed als we meer hier over leren.

Misschien heb je wel van het woord prana gehoord. Prana komt uit het Sanskriet (klanktaal uit het oude India) en betekent ‘levensenergie’. Naast zuurstof zit er ook prana in de lucht. In de natuur, bosrijke omgeving, water of zee is het niveau van prana hoog. Hoe voel je je als je een strandwandeling maakt of een wandeling in de stad? Met je ademhaling adem je naast zuurstof ook prana en levensenergie in. Dus leren hoe je goed in- en uitademt is heel belangrijk. Voor de inademing om maximaal energie binnen te halen en voor de uitademing om afvalstoffen zoals koolstofdioxide uit te ademen.

Naarmate we ouder worden gebruiken we onze longcapaciteit steeds minder. Onze adem gaat hoger zitten. Met ademhalingstechnieken leer je ook je volle longcapaciteit te gebruiken voor een optimale balans tussen energie-inname en uitscheiden van afvalstoffen.

In 2 stappen naar bewustwording

Stap 1: Bewustwording, emotie en adem zijn met elkaar verbonden

Stap 2: Je kan het proces omkeren. Met de adem kan je je emotie beïnvloeden

Ben je bijvoorbeeld boos, en je gaat bewust rustig en diep ademen, dan merk je dat je boosheid direct afvlakt. Puur vanuit de wetenschap dat emotie en adem met elkaar verbonden zijn.

Deze kennis heeft mij heel veel gebracht en elke dag pas ik het toe.

Sta je in de file en ben je geïrriteerd? Je hebt een keus hoe je in de file staat. Gestresst of vanuit rust.

Kennis over de ademhaling en het leren van ademhalingstechnieken geven jou de mogelijkheid om de staat van je mind te beïnvloeden.

In alle situaties, stress of spanning voor een examen, of gefocust kunnen werken tot de indrukken van de dag kunnen loslaten om ontspannen in slaap te vallen.

“Every emotion is connected with the breath. If you change the breath, you can change the emotion”
H.H. Sri Sri Ravi Shankar

3 Ademhalingsoefeningen voor ieder moment van de dag!

Oefening 1
Ga ontspannen zitten en focus je op je adem.
Volg hoe je adem door je neus naar binnen komt, naar je longen gaat en weer de neus verlaat.

Dit is een heel subtiele manier om je mind tot rust te brengen. Gedachten verbruiken namelijk veel energie en zijn vaak gelinkt aan het verleden, niet los kunnen laten, of de toekomst zoals plannen, onrust of angst over wat er komen gaat.

De adem is altijd in het NU.
Door hierop te focussen breng je je mind ook subtiel in het moment.

Oefening 2
Heb je last van een dip in de middag en snak je dan naar koffie? Sla de koffie over en neem een kopje prana. Doe een raam open als het kan.

 • Ga ontspannen zitten met een rechte rug
  Voeten op de grond of in kleermakerszit, wat voor jou comfortabel is
 • Leg je handen op je bovenbenen
  handpalmen richting plafond
 • Sluit je ogen
 • Adem een keer diep in door je neus en zucht uit door je mond
  Een inademing brengt energie en een uitademing brengt ontspanning
 • Word je bewust van het gebied rond je navel
 • Adem dan kort diep in en adem krachtig uit door je neus.
  Bij de uitademing trek je tegelijkertijd je navel krachtig in. De focus is op de uitademing. De inademing volgt automatisch;

Voer deze ademhaling uit in een aaneengesloten serie van 15 tot 20 keer:
in-uit, in-uit, in-uit….minimaal 15 keer

Daarna ontspan en word je bewust van wat je ervaart. Misschien Fysieke tintelingen of ruimte in je navelgebied of snellere ademhaling.

Let op! Als je dit de eerste keer doet kan je wat lichte duizeligheid ervaren. Doe dan je ogen open.

Wat is de staat van je mind? Meer rust of juist meer gedachten. Na verloop van tijd ga je steeds meer rust ervaren

Herhaal de serie van 15 tot 20 keer nog 2 maal, in totaal drie rondes van 15 tot 20 keer in-en uit ademen. 1 minuut rust na iedere ronde.

Hierbij ga je met je aandacht naar binnen richt en observeert wat je lichamelijk en geestelijk ervaart. Zonder waardeoordeel, goed of fout.

Drink na afloop een glas lauw water. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
Ademtechnieken zijn namelijk ook krachtige detoxtechnieken.

Oefening 3
1 Minuut meditatie,
Start en sluit je dag af met een ademmeditatie van één minuut.

Sluit je ogen, zit ontspannen met rechte rug, leg je handen open op je dijbenen, handpalmen richting plafond
Word je bewust van je adem en adem diep in door de neus en zucht uit door de mond

 1. Adem langzaam vier tellen in, trek je schouders omhoog, Adem langzaam 6 tellen uit, breng je schouders omlaag
 1. Adem langzaam vier tellen in, longen vullen zich, Adem langzaam uit…1,2,3,4,5,6
 1. Adem langzaam vier tellen in, span je lichaam aan, Adem rustig uit, laat los & ontspan
 1. Adem langzaam vier tellen in, volg je adem van je neus naar je longen , Adem langzaam uit…1,2,3,4,5,6 en ontspan helemaal
 1. Adem langzaam vier tellen in, volg je adem van je neus naar je longen, Adem rustig uit met de gedachte ‘ik ben rust’

Ter afsluiting

Wil je meer weten over hoe je met meditatie meer rust in je hoofd kunt creëren?

Lees dan een van de volgende blogs:

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren over de kracht van de ademhaling. Ben je nieuwsgierig naar de cursus Art of Breathing. Kijk dan op de website van de Stichting Art of Living

“If you can win over your mind, you can win over the whole world”
– Sri Sri Ravi Shankar-

Radha Poeran | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Orthomoleculair therapeut – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven

Over Radha Poeran

Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven

Boek aanbeveling:

Rajshree Patel is een van de leraren van Art of Living op het gebied van meditatie en adem

Al meer dan 25 jaar reist Rajshree Patel non stop de wereld rond om mensen de effecten van de programma’s van Art of Living en met name de Sudarshan Kriya te laten ervaren. Ze behoort tot de eerste teachers van Art of Living die deze beroemde ademtechniek rechtstreeks van oprichter en spiritueel wereldleider Sri Sri Ravi Shankar hebben geleerd.

Zij heeft vorig jaar een boek uitgegeven wat je meer inspiratie kan geven, wij bevelen dit boek aan om te lezen. Het geheim van levenskracht.