Happy darmen met Intermittent Fasting!

Deze visie op gezondheid komt van de Griekse arts Hippocrates. Vasten of intermittent fasting is zo oud als het maar zijn kan. Zelfs in de prehistorie moesten onze voorouders noodgedwongen vasten omdat er soms geen voedsel beschikbaar was.

Vandaag de dag is er een overschot aan voedsel wat vaak ook nog eens een enorme bewerking heeft ondergaan. Je kunt je afvragen of dit het nog wel voeding is. Met deze ontwikkelingen zijn ook de welbekende welvaartsziekten (overgewicht, diabetes, hart-& vaataandoening, etc.) enorm toegenomen. Niet voor niets krijgt vasten en met name intermittent fasting steeds meer aandacht omdat het een natuurlijke manier is om onze immuunsysteem en algehele gezondheid te ondersteunen.

Lees snel verder en ontdek hoe jij intermittent fasting kan integreren in jouw gezonde leefstijl.

“Wil je sterk, gezond en jong blijven? Leef gematigd, train je lichaam, adem gezonde lucht in en genees je kwalen liever door te vasten dan door medicijnen”.

Hippocrates

Creëer rustfasen voor herstel

Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je dusdanig je maaltijden samenstelt dat je lichaam gemiddeld 12 tot 16 uur zonder voedsel kan functioneren. De essentie van intermittent fasting is dat je op bepaalde momenten van de dag of week eet en op andere momenten helemaal niets. In deze rustfase kan je lichaam optimaal het eten verteren en ook herstellen.

Fasting klinkt heftig!

Als je nog nooit hebt gevast kan dat best een beetje heftig klinken. Als je het echter goed doet hoeft het niet zo heftig te zijn en zul je ontdekken dat het eigenlijk een goed gevoel geeft en dat het goed past in een gezonde leefstijl. Voor de duidelijkheid, intermittent fasting gaat niet over maaltijden overslaan, de nadruk ligt meer op de beschikbare tijd (tijdslot) waarin je je maaltijden nuttigt. Op de momenten dat je niets eet, vast je dus. Kies je voor een strenge vorm, bijvoorbeeld een tijdslot van 4 uur, dan ontkom je er niet aan maaltijden over te slaan.

Hoe werkt Intermittent fasting?

Na de vertering van een maaltijd wordt je voeding o.a. omgezet in energie in de vorm van glucose (suiker of bloedsuiker). Je lichaam verbruikt deze energie om te kunnen functioneren en wat over is wordt opgeslagen als glycogeen in je lever en spieren en als vet in je vetweefsel. Tijdens een periode van vasten die langer duurt dan 8 tot 12 uur schakelt je lichaam over van energiebron, ook wel metabole switch genoemd. Omdat de energie niet meer uit voeding gehaald kan worden activeert je lichaam de 2 andere energiebronnen:.

1- Glycogeen, de in je lever en in spieren opgeslagen glucose of bloedsuiker

2- Vet. Bij de verbranding van vet komt ook een zuur vrij, keton genaamd. Deze ketonen fungeren naast energiebron ook als signaalmolecuul. Hierdoor hebben ze een belangrijke invloed op alle cellen en organen in ons lichaam, met name ook op de aanmaak en activiteit van eiwitten en stoffen die de stofwisseling beïnvloeden. Daarnaast is het zo dat je met de vetverbranding ook de afvoer van gifstoffen stimuleert omdat je lichaam gifstoffen die niet afgebroken en afgevoerd kunnen worden o.a. opslaat in lichaamsvet.

De verschillende schema’s van intermittent fasting

9 mogelijke voordelen van Intermittent fasting

1. Versterken en herstellen van je darmflora. Diverse onderzoeken laten positieve verbanden zien in onze darmflora (darmbacteriën). De diversiteit van onze darmbacteriën kan zich herstellen en versterken. Zo kan overmatige groei van een eenzijdige bacterievorm afgeremd worden waardoor er weer plek voor verschillende andere type gezonde bacteriën ontstaat die voorheen niet aan bod kwamen. Je darmflora komt meer in balans. Dit draagt enorm bij aan het versterken van onze immuunsysteem en algemene gezondheid.

2.Versneld vet verbranden (dus vetverlies) door de combinatie van het verlagen van je calorie-inname (als je voor een striktere schema kiest) en het verbranden van opgeslagen lichaamsvet als brandstof.

3. Verbeteren van je suikerstofwisseling (efficiënt regelen van de bloedsuikerspiegel in ons bloed en het verbeteren de insulinegevoeligheid van onze cellen)

4. Normaliseren van je eetlust. Wanneer je overgaat op je belangrijkste energieopslag, lichaamsvet, in plaats van de suikers die binnenkomen, gebruikt je lichaam een stabiele en goed gereguleerde toevoer van energie waardoor je bewuster wordt van ‘overeten’.

5. Verbetering van de hersenfunctie. Doordat een eiwit wordt verhoogd dat betrokken is bij het leren en het geheugen.

6. Herstellen van de energiecentrales/ mitochondriën. De mitochondriën zijn de “energiecentrales” van een lichaamscel. In de mitochondriën wordt de energie uit de voeding omgezet in een vorm die de cel (en dus het lichaam) kan gebruiken voor alle functies (bewegen, groeien, denken etc.).

Onze krachtcentrale kunnen in de loop van de tijd onvermijdelijk schade oplopen, waardoor ze minder efficiënte energie produceren. Tijdens het vasten wordt het lichaam gestimuleerd meer en betere mitochondriën te creëren. Dit betekent dat wanneer voedsel beschikbaar is, het ‘schoner verbrand’ zal worden.

7. Schoonmaken van het lichaam, Als we een bepaalde tijd geen calorieën binnenkrijgen, door te vasten, dwingen we ons lichaam ‘schoon te maken’, dat wil zeggen te ontdoen van oude, beschadigde of versleten cellen en structuren.

8. Vermindert en normaliseert oxidatieve stress en ontstekingen.

9 Positief effect op cholesterol- en triglyceridengehalte.

Regelmatig vasten kan een positief effect hebben op het cholesterol- en triglyceridengehalte. In verschillende onderzoeken wordt aangetoond dat IF de verhouding tussen LDL (slecht cholesterol) en HDL (goed cholesterol) verbetert.

Kan ik ook vasten?

Doorgaans kan iedereen vasten. Vooral de 13/11 of 14/10 schema kan bijna iedereen toepassen. Zelf volg ik de 13/11 schema afgewisseld met 16/8. Je kunt ook starten met één dag in de week één schema uit te proberen en dat steeds uit te breiden. Kies in ieder geval een vorm die bij jouw unieke leefstijl past. Het moet geen stress opleveren van iets wat je weer moet doen

Kies je voor een striktere vorm waarbij je minimaal 1 maaltijd overslaat, houd dan rekening met:

  • Hongergevoel en meer zin in snacks (vooral suiker, zout en koolhydraatrijk snacks). Genoeg water of kruidenthee drinken helpt. De ervaring leert dat je hier even doorheen moet. Heb je echt meer voeding nodig kies dan voor gezonde snacks (fruit, noten, groenten) om langzaam te wennen aan het vasten.
  • Flauw, zwak gevoel of humeurig. Zie tip hierboven.
  • Verminderde energie, zeker bij intensieve activiteiten zoals sporten. Deze klachten verdwijnen na ongeveer 2 weken en je raakt gewend aan het nieuwe eetritme.

Voor wie wordt intermittent fasting afgeraden?

In principe kan iedereen IF doen, zeker het 13/11 schema. Ons lichaam kan prima omgaan met langere periodes zonder voedsel.

Vasten wordt wel afgeraden bij:

  • Mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. Dit kan getriggerd worden;
  • Mensen die veel stress ervaren. IF vereist planning en kan als stressvol worden ervaren;
  • Oudere mensen die makkelijk te weinig calorieën binnenkrijgen;
  • Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden/borstvoeding geven.
  • Bij medicatie of gezondheidsproblemen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je begint met vasten.

Wil je meer informatie over hoe je je immuunsysteem kan versterken, kijk de volgende video met Radha Poeran.

Detox je darmen, versterk je immuunsysteem

Wil jij onder begeleiding ervaren hoe je intermittent fasting kunt combineren met een Darm Detox? Kijk dan snel naar onze online programma de ‘Darm Detox of vraag hier direct de gratis lesdag Darm Detox aan en ontdek hoe belangrijk onze 2e brein is in relatie tot buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, overgewicht, happy mind, stralende huid, focus, slaap en hormoonbalans.

Bronnen:

de Cabo, R., & Mattson, M. P. (2019). Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. New England Journal of Medicine, 381(26), 2541–2551. https://doi.org/10.1056/nejmra1905136

Cignarella, F., Cantoni, C., Ghezzi, L., Salter, A., Dorsett, Y., Chen, L., Phillips, D., Weinstock, G. M., Fontana, L., Cross, A. H., Zhou, Y., & Piccio, L. (2018). Intermittent Fasting Confers Protection in CNS Autoimmunity by Altering the Gut Microbiota. Cell Metabolism, 27(6), 1222-1235.e6. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.05.006

Tilburgs, W., Tilburgs, W., Tilburgs, W., & Sirtoli, R. (2020, 12 november). Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Geraadpleegd op 1 november 2020, van https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/

Cherif, A., Roelands, B., Meeusen, R., & Chamari, K. (2015). Effects of Intermittent Fasting, Caloric Restriction, and Ramadan Intermittent Fasting on Cognitive Performance at Rest and During Exercise in Adults. Sports Medicine, 46(1), 35–47. https://doi.org/10.1007/s40279-015-0408-6

Over Radha Poeran

Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven