Hoe kan ik ontzuren, 10 tips en 6 redenen waarom!

Er is spake van ontzuren als de zuurvorming in ons lichaam (enorm) toeneemt en ons lichaam dit niet meer zelf kan reguleren. We spreken dan van een verstoord zuur-base evenwicht.

Om jouw verbrandingsmotor, oftewel je stofwisseling en andere belangrijke functies in het lichaam goed te laten functioneren is van het belang een gezond zuur-base evenwicht te hebben. Wat is dat dan?

Ons belangrijkste huis, ons lichaam, kan ook minimaal één keer per jaar een grote schoonmaak gebruiken. Een interne schoonmaak kan je bijvoorbeeld doen met een detox.

Bij een detox ondersteunen we het natuurlijke ontgiftingsproces van ons lichaam en herstellen we het zure-base evenwicht ook wel ontzuren genoemd.

In deze blog leg ik uit wat ontzuren is en krijg je zes goede redenen om te ontzuren met 10 praktische tips.

Wat is ontzuren?

Ons bloed heeft een zuurgraad. Dit wordt uitgedrukt in pH. Het tegenovergestelde van zuur is basisch, alkalisch of base(n), dus niet zuur.

De zuurgraad van ons bloed is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed, vandaar de term: zuur-base-evenwicht. De normale grenzen bij de mens voor de pH van het bloed liggen tussen de 7,35 en 7,45. Bloed binnen deze pH-waarden noemen we ‘licht basisch’. Ons maagzuur daarentegen moet juist weer heel zuur zijn, de pH van je maagzuur ligt tussen 1,5 en 3,50.

Heel zuur dus wat ook nodig is voor een goede vertering, het doden van bijvoorbeeld bacteriën die je via de mond binnen kan krijgen en het op kunnen nemen van vitamine B12. Zie je hier ook een probleem ontstaan als je maagzuurremmers neemt? Deze maken je maagzuur namelijk minder zuur.

Alles in het leven draait om balans.

Voor een goede gezondheid streeft ons lichaam altijd naar een interne balans. Net als je lichaam heel nauwkeurig je hormoon- en suikerbalans regelt is een gezond zuur-base evenwicht een belangrijke voorwaarde om je fit en vitaal te voelen.

Hoe regelt je lichaam het delicate zuur-base evenwicht?

Je lichaam is prima in staat om ons zuur-base evenwicht onder controle te houden via:

 1. Uitscheiden van zuren via nieren en longen.
 2. Neutraliseren van zuren met basen die je via voeding binnenkrijgt
 3. Basen buffersysteem die zuren in bloed neutraliseren en grote hoeveelheden zuren opslaat.

Het is normaal dat in je lichaam altijd zuren aanwezig zijn. Ons lichaam is een verbrandingsfabriek en onze stofwisseling is de motor die de verbranding regelt. In onze miljarden cellen wordt je voeding in de vorm van glucose als brandstof verbrandt zodat er o.a. energie vrijkomt. `Na de verbranding heb je restproducten die zuurvormend zijn, dit is dus een natuurlijk proces. Een ander voorbeeld, zuurstof wordt ook verbrandt waarbij het afvalproduct koolzuur, ook wel CO2 genoemd, vrijkomt. Dit ademen wij uit. Dit koolzuur vind je ook in frisdranken.

Drink jij koolzuurhoudende dranken, dan weet je nu in ieder geval dat het een verzurend effect heeft en dat je lichaam aan het werk moet om deze extra koolzuur te neutraliseren. Het is dus logisch dat je lichaam je laat boeren om het koolzuur af te voeren. Dus via je je voeding krijg je ook zuren binnen.

Hoe krijg je basen binnen?

Basen krijg je voornamelijk uit voeding binnen, zoals verse groenten en fruit, zodat je buffersysteem ‘gevoed’ kan worden om de zuurgraad te regelen.

Je lichaam zet deze basen in om een overschot aan zuren te neutraliseren of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de natuurlijke chemische samenstelling van het voedingsmiddel en niet door de smaak. Zo heeft citroen een basisch effect en suiker juist een verzurend effect. Dus aandacht voor voeding is heel belangrijk.

Waarom verzuren wij?

Je vraagt je misschien af, hoezo ontzuren als je lichaam zelf het zuur-base evenwicht kan regelen?
Ten eerste is verzuring een natuurlijk verouderingsproces. Naarmate wij ouder worden verzuren wij meer en meer. Als dat niet zo zou zijn, zou ons lichaam niet verouderen.

Als wij meer zuren binnen krijgen, of meer zuren in ons lichaam aangemaakt wordt dan normaal is, kan ons eigen systeem dit niet meer zelf reguleren waardoor wij letterlijk verzuurd raken. Als dit langere tijd duurt heeft dit impact op onze vitaliteit, energie en snelheid van verouderen. En vandaag de dag staan wij helaas bloot aan grote hoeveelheden verzurende factoren.

Snelle veroudering

Onze welvaart heeft ons leven makkelijker gemaakt. De schaduwkant is echter wel dat de bijpassende leefstijl vanuit onder andere voeding, beweging en stress een zeer verzurend effect heeft. Daar tegenover staat dat ons lichaam en onze stofwisseling sinds de oertijd amper is veranderd waardoor ons systeem overbelast raakt vanuit zuren(1). Je kunt je dus voorstellen dat wij dagelijks enorm blootstaan aan verzuring of snelle veroudering. Laten we even kort inzoomen op voeding en stress.

Voeding

De landbouw en de industriële revolutie heeft de manier van waarop wij voedsel produceren enorm veranderd. De voeding die we tegenwoordig dagelijks eten bevat minder vitamine, mineralen en veel meer zuren dan de natuurlijke voeding van vroeger. Voeding die een verzurend effect hebben zijn onder andere vlees, vis, suikers, witmeel producten, kaas en eieren en koolzuurhoudende dranken. Basische voedingsmiddelen zijn onder andere verse groenten en fruit. Het is algemeen bekend dat ons eetpatroon overwegend uit koolhydraten zoals rijst, pasta en suiker bestaat en we relatief weinig groenten en fruit eten.

Stress

Vandaag de dag is teveel stress een normaal onderdeel van ons leven geworden. En natuurlijk hebben we een dosis gezonde stress nodig. Maar de hoeveelheid stress die ons gezondheid belast is tegenwoordig enorm. Denk ook aan andere vormen van stress zoals suiker, straling, roken, milieuverontreinigingen en medicatie. Je lichaam maakt geen onderscheid in soorten stress. Stress is stress. Ook hiervoor geldt dat ons lichaam sinds de oertijd amper is veranderd en op dezelfde manier op stress reageert. Stress zorgt voor radicaal schade, ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit betekent dat onze cellen beschadigen en sneller afsterven dan normaal. Tijdens dit proces ontstaan er ook zuren.

Zes redenen om te ontzuren

 1. Gezonde stofwisseling. Een goede stofwisseling is essentieel voor een goede energiehuishouding en behouden van onder andere een gezond gewicht. Verzuring zorgt dat onze stofwisseling, dus celverbranding, niet meer optimaal kan functioneren met alle gevolgen van dien. Als de motor gaat haperen gaat het lichaam steeds minder goed functioneren,
 2. Weefselverzuring. Als ons lichaam te verzuurd raakt krijgen we een ophoping van zure afvalstoffen in de vorm van vetzuren, urinezuur en nierstenen op allerlei plaatsen in ons lichaam zoals botten, gewrichten, spierweefsel en bindweefsel. Door de opslag van deze zuren kunnen allerlei chronische aandoeningen zoals ontstekingen, jicht, pijn, huidklachten en vermoeidheid ontstaan.
 3. Stop snelle veroudering. Teveel zuren zorgt dat onze cellen sneller afsterven en ziek worden wat resulteert in snellere veroudering, van buiten zichtbaar aan je huid.
 4. Mineralentekort. Het lichaam bindt overtollige zure afvalstoffen met basische mineralen. Basische mineralen worden door het lichaam gehaald uit de botten, tanden, nagels, huid en haarbodem. Verzuring leidt hierdoor ook tot het structureel afnemen van belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn onmisbaar om je goed te voelen, voor je bloeddruk, spieren, botten, tanden, etc.
 5. Ondersteunen van je immuunsysteem. Je darmflora, dit zijn je darmbacteriën, varen wel bij een gezond zuur-base evenwicht. Je darmflora spelen een belangrijke rol in je immuunsysteem. Denk ook bijvoorbeeld aan allergieën als hooikoorts.
 6. Mentaal balans. Vanuit een holistisch perspectief gezien zijn lichaam en geest één. Een verzuurd lichaam triggert een verzuurde mind. Je kan je depressiever voelen (ook door de mineralentekort), chagrijnig en ook letterlijk verzuurd reageren.

A healthy outside starts from the inside.

Tot slot nog 10 tips om te ontzuren

 1. Eet meer verse groenten en fruit. Het liefst 300 tot 500 gram per dag. Denk ook aan een groentensap of een smoothie. Eet zo gevarieerd mogelijk. Hierbij een richtlijn van zuur- en basenvormend voedsel:
  • Sterk zuurvormend voedsel: vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
  • Zuurvormend voedsel: peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
  • Basenvormend voedsel: vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
  • Sterk basenvormend voedsel: groenten, fruit, aardappelen.
 2. Begin de dag met een groot glas lauwwarm water met een halve vers geperst citroen. Dit helpt met het afvoeren van de ’s nachts verzamelde zuren. Koffie zorgt juist weer dat de zuren je bindweefsel ingaan.
 3. Let ook op je manier van eten. Groenten kan zuurvormend worden als je niet goed kauwt. Een schaaltje rauwkost niet goed gekauwd kan in onze darmen gaan gisten waardoor er zuren gevormd worden.
 4. Drink voldoende water en of kruidenthee zodat je je lichaam helpt met het afvoeren van afvalstoffen.
 5. Eet sterk verzurende voeding zoals suiker, koffie, frisdrank voeding met mate.
 6. Zorg dat je dagelijks kan ontspannen met beweging in de frisse lucht zoals wandeling, fietsen, sporten of andere dingen waar je blij van wordt. Met bewegen ademen wij koolzuur (zuren) uit via de longen.
 7. Technieken als meditatie, yoga en adem zijn vandaag de dag onmisbaar in een gezonde levensstijl. Deze technieken hebben een krachtig positief effect op onder andere oxidatieve stress en onze algehele lichamelijke en geestelijke welzijn.
 8. Je urine kan je een aardige indicatie geven over je zuurgraad. Je kan bij een drogist pH-strips kopen. Meet een weekje de pH-waarde van je urine. Die moet ongeveer tussen 6,5 en 7 zijn voor een gezonde zuur-basebalans. Meet niet je ochtendurine, daar zitten verzamelde zuren van de hele nacht in. En meet ook niet vlak na het eten, dat geeft ook een vertekend beeld.
 9. Regelmatig lekker ontspannen in de sauna helpt ook. Via je zweet verlies je ook zuren.
 10. Doe één keer per jaar een detox. Ik vergelijk het met je lichaam en geest vakantie geven.

Bronnen:`

– 1- Am J Clin Nutr. 2005 Feb;81(2):341-54. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. Cordain L(1), Eaton SB, Sebastian A, Mann N, Lindeberg S, Watkins BA, O’Keefe JH, Brand-Miller J.D.

www.natuurdietisten.nl/dieet-ontwerp/zuurgraad-regulerend-dieet/

www.stichting zuur-base kennis.

Over Radha Poeran

Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven

Nieuwsgierig wat een darm detox je kan brengen. Luister dan naar het volgende interview met Orthomoleculair therapeut Radha Poeran.