10 Leefstijl tips voor een sneller herstel na griep of corona

Ik blijf moe. Ik kan mij niet focussen. Ik heb een opgeblazen buik, wat kan ik het beste eten? Help, ik kan niet goed naar de wc. Hoe kan ik mijn immuunsysteem ondersteunen? Herstel na Corona, hoe pak ik het aan?

Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Dit zijn een aantal vragen die ik van mensen krijg die ziek zijn geweest en op zoek zijn naar wat ze zelf kunnen doen om hun immuunsysteem en algehele gezondheid te ondersteunen ook de vraag als herstel na corona. Voor mij een interessant en actueel onderwerp om over te bloggen. Misschien kun jij hier ook je voordeel mee doen. En nee, deze blog is niet bedoeld om zelf te gaan dokteren. De nadruk ligt op de kracht van een duurzame gezonde leefstijl. Daar heb jij direct invloed op!

De nasleep van ziek zijn is het zwaarst

Ik heb zelf geen Corona gehad, mensen in mijn omgeving wel. Het is echt wel schrikken als de uitslag binnenkomt en je hoort dat het positief is. In dit geval is ‘positief’ geen goed nieuws. Gelukkig zijn de mensen in mijn omgeving na een paar weken weer Corona-negatief getest. Echter de nasleep om je weer fit en vitaal te voelen wordt doorgaans als lastig ervaren, het duurt lang, vandaag voel je je goed, morgen weer niet. Een vraag die veel gesteld wordt is ‘hoe lang gaat dit duren?’ Heel begrijpelijk ook. Daar is helaas geen concreet antwoord op te geven omdat dit heel individueel bepaald is.

Wat wel kan is met concrete leefstijladviezen zelf regie pakken op jouw vitaliteit. Dat geeft direct al een ander gevoel, van ‘machteloosheid’ naar ‘wat kan ik zelf doen?’

Wake up call

Dit is tevens voor mij ook de positieve keerzijde van je zo ziek voelen. Het is een wake-up call om stappen te zetten naar een duurzaam vitale leefstijl. Wat ik namelijk zie is dat we even ‘gezond’ willen leven als onze gezondheid onder druk staat. Massaal kopen we vitamine C, we pakken extra rust en dan vaak ook omdat het niet anders kan en we eten wat meer groente en fruit. Als we ons dan even beter voelen of we voelen ons niet gelijk beter, geven we het weer op en vallen we langzaam weer terug in oude patronen. Weinig bewegen, te veel achter de laptop of mobiel, te veel Netflix, geen tijd nemen voor je voeding en dan zeggen ‘ik heb geen tijd om een gezonde en lekkere maaltijd klaar te maken’, dus maar een snelle hap (boterham met kaas), toegeven aan de suiker- en zoutcravings, weinig drinken, te laat slapen en de signalen van je lijf negeren of zelfs niet meer voelen.

Een gezonde leefstijl gaat eigenlijk over een structurele gedragsverandering in tegenstelling tot korte een termijn focus van wat je in je mond stopt. De focus verschuift dan van ‘ik ben nu ziek, hoe word ik beter?’ naar ‘hoe kan ik vanuit leefstijl een spoedig herstel bevorderen én ook voorkomen dat ik ziek word?’ Voor zover je er zelf invloed op kan hebben natuurlijk. En geloof me, dat aandeel is absoluut heel groot.

Leefstijl is voeding & suppletie, bewegen, mentale fitheid en doen waar je echt blij van wordt. Meer weten, lees onze blog ‘Leefstijl het nieuwe medicijn’

Het beste medicijn

Hoe jij invulling geeft aan jouw leefstijl is volgens de visie van Master My Energy de sleutel om jouw energie te masteren. Wij omarmen een holistisch model voor een gezonde leefstijl. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen gaat volgens ons een gezonde leefstijl over een blijvende gedragsverandering vanuit voed

Luister naar de podcast | Hoe versterk ik mijn immuunsysteem met Radha Poeran

10 tips om je herstel optimaal te ondersteunen

1. Gezondheid begint in je darmen!

Wat mij opvalt is dat veel mensen, zeker ook na een periode van ziek zijn en medicatie last hebben van hun darmen. Je darmen zijn cruciaal:

 • voor de vertering, opname en uitscheiding van je voeding, dus lees het omzetten van voeding in vitale levensenergie;
 • voor je immuunsysteem. Jouw darmbacteriën (darmflora) spelen hierin een belangrijke rol. Wist je dat 70% van je immuunsysteem in de darmen zit?;
 • voor je mentale fitheid. Je darmen, ook wel je 2e brein genoemd staan in directe verbinding met je hersenen. Het feelgood hormoon serotonine wordt grotendeels in je darmen aangemaakt en zorgt ook voor een goede aanmaak van je slaaphormoon melatonine.

2. Echt je rust pakken vanuit liefde voor jezelf

Ja, een beetje een dooddoener, ik blijf het toch herhalen omdat ik merk dat we het heel lastig vinden om ons over te geven aan ‘even niets doen’ en je daar niet schuldig over te voelen. Na een periode van ziekte is rust cruciaal. Als we ons één dag goed voelen, willen we al snel onze oude en vaak drukke dagritme weer oppakken. Waar je dan tegenaan loopt is dat je brein zegt ‘ik wil of moet weer aan de slag’ maar je lichaam is nog niet zo ver. Je lichaam heeft heel hard gewerkt, met name je immuunsysteem, om het virus te weren en heeft door het ‘vechten met het virus’ veel energie verbruikt.

Dus wees dankbaar en liefdevol voor je systeem en geef jezelf de tijd om weer op te laden en te herstellen. En natuurlijk kun je echt wel weer langzaam actiever worden, maar luister hierbij naar je lichaam. Die geeft feilloos aan wat je aankunt. En het is ook helemaal goed als je een keer over je grens gaat, dan weet je dat ook weer. Pak dan weer je rust. Vergelijk jezelf niet met anderen, je bent uniek. Dit is jouw proces.

3. Mentale rust met meditatie

Ik ben absoluut geen Corona expert, wat ik wel hoor is dat mensen in hun herstel moeite hebben om zich te kunnen concentreren of te focussen. Mentale rust is net zo belangrijk als fysieke rust. Wat mij opvalt is dat we wel de fysieke rust pakken, vaak ook omdat het niet anders kan, maar vervolgens veel mentale onrust ervaren. Ken je dat, je ligt op de bank en in je hoofd komen gedachten op die onbewust stress creëren zoals: ‘ik moet nog van alles doen’, ‘ik voel mij echt een zwakkeling’, ‘die voelt zich al beter, waarom ik niet?’, ik ben zo klaar met mezelf’, ‘waarom kan ik niet de discipline opbrengen om gezond te eten of te bewegen?’, ‘ik voel mij zo schuldig dat ik nu niets kan doen’, etc.

Dit proces, waar je negatief bent over jezelf of niet kunt loslaten creëert stress en kost jouw systeem letterlijk veel energie.

Dus je kunnen ontspannen is cruciaal voor je mentale herstel en daardoor ook voor je lichaam. Dit is tevens ook de grootste uitdaging voor ons. Was het maar zo makkelijk om los te laten, toch? Om die malende brein stil te laten zijn, daar verlangen we allemaal. Even die stilte en rust. Ik hoor vaak, het lukt me niet of ik kan het niet. En dan zeg ik, het kan echt met meditatie- en ademtechnieken. Ik vind dat iedereen de kunst van mediteren zou moet beheersen. Dit is de beste voeding voor je mind en lichaam.

Ben je nieuwsgierig naar meditatie? Lees de blog “Mediteren en burn out” van Astrid Gobardhan, Chopra Certified Meditation Teacher.

Mijn tip is: start met dagelijkse geleide meditaties. Stuur ons een mail en vraag naar de gratis geleide meditatie van Astrid.

4. Zorg voor je longen met ademtechnieken

Het Coronavirus kan ook op je luchtwegen en longen slaan. Met ademtechnieken kan je je longcapaciteit ondersteunen. De adem is tevens een krachtige bron van energie. Gezonde longen met een goede capaciteit is essentieel om op een natuurlijke manier je systeem te energizen en afvalstoffen uit te ademen. Lees mijn eerdere blog hierover ‘3 ademhalingsoefeningen voor beginners’

Je kunt dagelijks meditatie en adem met elkaar combineren met deze 1-minuut meditatie.

Start en sluit je dag af met een ademmeditatie

Sluit je ogen, zit ontspannen met rechte rug, leg je handen open op je dijbenen, handpalmen richting plafond

Word je bewust van je adem en adem diep in door de neus en zucht uit door de mond. Schakel nu over op een in- en uitademhaling door je neus:

 1. Adem langzaam vier tellen in, trek je schouders omhoog, Adem langzaam 6 tellen uit, breng je schouders omlaag
 2. Adem langzaam vier tellen in, longen vullen zich, Adem langzaam uit…1,2,3,4,5,6
 3. Adem langzaam vier tellen in, span je lichaam aan, Adem rustig uit, laat los & ontspan
 4. Adem langzaam vier tellen in, volg je adem van je neus naar je longen , Adem langzaam uit…1,2,3,4,5,6 en ontspan helemaal
 5. Adem langzaam vier tellen in, volg je adem van je neus naar je longen, Adem rustig uit met de gedachte ‘ik ben rust’

Blijf daarna minimaal 5 minuten met gesloten ogen zitten. Observeer sensaties in je lijf als die er zijn (tintelingen, warmte), misschien komen er gedachten op, laat ze zijn. Je hoeft ze alleen te observeren zonder er een oordeel aan te koppelen. Open daarna langzaam je ogen en drink een glas warm water om afvalstoffen af te voeren. Adem- en meditatietechnieken hebben een krachtige natuurlijke detoxwerking. Als je dit regelmatig blijft doen zul je zien dat je de stilte steeds meer kunt ervaren.

5. Pak je buikvet aan

In de Corona periode is duidelijk aan het licht gekomen dat mensen met overgewicht, en dan met name vet in het buikgebied, kwetsbaarder zijn voor Corona. Heb je dit gemist, lees dan mijn toelichting op het artikel ‘Dikke buik is een risico’

Kijk, we weten allemaal dat overgewicht een groot probleem is, daar hebben we Corona niet voor nodig. In mijn ogen is overgewicht een ernstige pandemie, waar geen vaccin voor is, met ernstige gevolgen. Soms hebben we een wake up call nodig om de ernst ervan écht in te zien. Heb jij last van overgewicht? En heb je van alles geprobeerd en lukt het je niet om het aan te pakken? Pak dit moment aan om het écht aan te pakken op een duurzame manier. En hiermee bedoel ik, focus niet alleen op gewichtsverlies, het gaat met name over het doorbreken van patronen en de strategie van kleine stappen. Weet je niet hoe je moet beginnen? Nog een reden om waarom ik aanbeveel om jezelf het online programma de Darm Detox cadeau te geven. In de comfort van je eigen huis en tijd kun je aan de slag. Je krijgt praktische tools en inzichten aangereikt en na afloop weet je hoe je concreet een gezonde leefstijl in kleine stappen kunt invoeren.

6. Voedingstips

Hier krijg ik veel vragen over. Ik ben heel blij met deze vragen want dat geeft aan dat je bewust bent van hoe voeding een directe relatie heeft met hoe je je voelt, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. We weten dit wel, maar vaker negeren we dit en geven toe aan wat de tong alleen lekker vindt. Ook voor voeding geldt dat jouw unieke leefomstandigheden bepalend is voor wat goed is voor jou. Wel kun je natuurlijk algemene tips ter harte nemen zoals:

 • Drink voldoende water
 • Eet minimaal tussen 300 – 500 gram groenten per dag. Het liefst groenten en fruit uit het seizoen.
 • Eet 2 stuks fruit
 • Eet wanneer je trek hebt
 • Eet je volgende maaltijd als je vorige maaltijd helemaal is verteerd
 • Neem je tijd om je eten goed te kauwen, dit zorgt voor een betere opname van je voedingsstoffen
 • Drink maximaal een ½ glas warm water bij je maaltijd om je spijsvertering optimaal te ondersteunen
 • Eet niet meer na 20.00 uur als het kan
 • Varieer met gezonde vetten, volkoren koolhydraten (granen), eiwitten (kies ook voor plantaardig), noten, zaden, pitten, verse kruiden
 • Vermijd alcohol in je herstelperiode

7. Supplementen

Ik krijg ook veel vragen over ‘welke supplementen kan ik nemen om mezelf te ondersteunen?’ Zeker na een periode van ziek te zijn geweest kan een goede natuurlijke multivitamine, vitamine C, zink, antioxidanten, vitamine D, omega 3 vetzuren en goede probiotica (darmflora) absoluut helpen.

8. Bewegen

Ja, ik weet het, dit is ook zo’n een dooddoener. We weten allemaal dat dagelijks bewegen onlosmakelijk verbonden is met een goede gezondheid. Voor de conditie van je spieren, sterke botten, goede conditie van je hart- en bloedvaten om maar een paar dingen te noemen. Ik licht het hier bewust uit omdat tussen weten en letterlijk in beweging komen een wereld van verschil zit. Misschien dat ‘weten’ waarom het belangrijk is om na een periode van ziekte te bewegen je motiveert om in beweging te komen en in beweging te blijven.

We kunnen namelijk spiermassa verliezen als we ziek zijn. Als je zo beroerd bent kun je niet zoveel bewegen, je ligt meer in je bed. Dit is op zich heel natuurlijk, je lichaam zorgt er zo voor dat alle energie naar het immuunsysteem kan gaan. Je hebt vaak ook geen trek, wat ook natuurlijk is, je spijsverteringsysteem verbruikt veel energie, ook die energie kan beter gebruikt worden om te overleven. Overleven heeft een hogere prioriteit ten opzichte van eten verteren en bewegen. Dus logisch. Omdat je dan minder eet dan normaal moet je lichaam andere energiebronnen gaan aanboren om het virus te bestrijden. Het gevolg kan zijn dat je lichaam energie gaat vrijmaken door je spieren te verbranden als de reserve voorraden van glucose (energie) op zijn. Daarom is het belangrijk dat je in je herstel weer langzaam je beweging oppakt om je spiermassa en spierconditie weer op te bouwen. Start met kleine wandelingen en breidt dat steeds meer uit. En als je denkt, ik vind het wel fijn dat ik ben afgevallen, geloof me dat is echt voor korte duur. Minder spieren betekent dat je stofwisseling op een lager een pitje gaat branden. Spieren verbruiken namelijk meer energie ten opzichte van vetmassa. Ga je daarna weer normaal eten dan kom je sneller aan omdat je lichaam minder energie nodig heeft. Dit is het principe van het JoJo-effect.

9. Routine is goed

Na een periode van ziek zijn kan je routine uit balans raken. Het is wel goed om zo snel mogelijk wel een bepaalde routine weer op te pakken zonder dat je over je grenzen gaat. Start met een vaste routine: ’s ochtends opstaan, momenten van eten/drinken, bewegen, rust, naar bed gaan en meditatie. Dit kan voorkomen dat je wegzakt door in bed te blijven liggen en je langzaam depressief gaat voelen. Schakel ook hulp in als je merkt dat je in bed blijft liggen en steeds moeilijker uit bed komt.

10. Lachen is gezond

Doe dingen waar je plezier van krijgt en blij van wordt. Dit zorgt voor het aanmaken van happy hormonen in je brein. Denk aan muziek, dansen, in de natuur zijn en gezellig gezelschap. In deze tijd natuurlijk lastig maar kijk naar wat wel kan. Online (videobellen) is ook een optie. En deze lockdown houdt echt wel een keer op.

Mijn gouden tip, na een periode van ziek zijn: geef je darmen 14 dagen vakantie!

Dit kan met een natuurlijke Darmkuur. Wil jij onder begeleiding je darmen in 14 dagen een krachtige boost geven voor een sneller herstel? Én een start maken om met kleine stappen een duurzame gezonde leefstijl in te voeren? Kijk dan zeker naar mijn online programma de ‘Darm Detox’ of vraag hier direct de gratis lesdag aan en ontdek hoe belangrijk onze 2e brein is. Ook in relatie tot vermoeidheidsklachten, buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, overgewicht, happy mind, stralende huid, focus, slaap en hormoonbalans.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren. Heb je vragen stel ze gerust. Heb je begeleiding nodig? Stuur ons gerust een mail. Wij staan voor je klaar. En natuurlijk verwelkomen we jouw tips en ervaringen als je dat wilt delen. Dat kan hieronder de blog of je kunt ons een mail sturen.

Over Radha Poeran

Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven