Hoe het komt dat ik ben gaan mediteren?

Ik had vroeger nooit gedacht dat ik ooit zou mediteren. Voor mij was mediteren iets zweverigs, iets wat mensen deden die niet serieus bezig waren met hun leven. Voor mij bestond serieus bezig zijn met het leven uit hard studeren en nog harder werken om carrière te maken. Het ging voor mij om het behalen van een bepaalde standaard. Een goede baan met aanzien, een groot huis met een mooie auto.

Ik zeg niet dat het allemaal verkeerd was wat ik toen dacht. Het punt was alleen dat ik niet doorhad dat ik leefde vanuit mijn verstand. Alle beslissingen die ik nam waren geanalyseerd tot in de puntjes en ik had alles gepland. Als mijn manager mij vroeg waar ik over 3 jaar wilde staan, wist ik in detail mijn carrièreplan te vertellen. Ik had mijn leven een soort van uitgestippeld.

Auteur: Astrid Gobardhan

Mijn burnout

Totdat ik in een burnout kwam. Ik ging namelijk altijd maar door. Hard werken was belangrijk want ik moest deadlines halen. Ondertussen had ik twee kleine kinderen die ik tot in de puntjes verzorgde. Want ik wilde een perfecte mama zijn en een perfecte werknemer. Tijd voor mezelf maakte ik niet, want ik had geen tijd, laat staan even mediteren. Ik wist niet eens wat ik dan moest doen. Met iemand koffie gaan drinken ofzo? Ik weet nog dat de arbo-arts mij vroeg: “wat is je hobby?”. Ik had daar geen antwoord op. Waar kon ik nou echt blij van worden? Ik had geen idee.

Door te leven vanuit mijn verstand, was ik het contact kwijt met mijn gevoel en dus met mijn lichaam. Als ik ergens pijn had of ik voelde me niet zo goed, ging ik toch door. Ik had namelijk geen tijd om ziek te zijn. Totdat mijn lichaam mij dwong om te stoppen. Ik werd heel erg duizelig. Het “duizelde” mij nu letterlijk. Ik was zo duizelig dat ik niets anders kon doen dan te gaan liggen. Dat was de manier waarop mijn lichaam tegen mij zei: “en nu even niet”. En voor iedereen kan dat op een andere manier zijn.

Paniek en hyperventilatie en een burnout

Ik had paniekaanvallen, sliep niet meer, hyperventileerde en er kwam niets meer uit mijn handen. Hup naar de huisarts, de hele medische molen in. Je gaat dingen uitsluiten. En toen bleek dat ik een burnout had kreeg ik direct antidepressiva en kalmeringstabletten voorgeschreven. Ik had een enorme weerstand tegen de medicatie.

De eerste 6 weken dat je antidepressiva slikt heb je ook nog eens last van allerlei bijwerkingen. En iedereen deed daar heel normaal over. Dat hoorde erbij, dus die eerste 6 weken mag je niet klagen en werd alles toegeschreven aan de bijwerkingen.

Help ik wil geen medicatie maar wat dan?

Ik was 3 maanden verder, toen ik mij realiseerde dat dit niet de juiste weg was voor mij om mijn gezondheid te verbeteren. Ik realiseerde mij dat mijn gezondheid, mijn eigen verantwoordelijkheid is en dat ik het heft zelf in handen moest nemen. Ik wilde geen medicatie, maar op een natuurlijke manier beter worden. Iets wat een structureel effect heeft. Ik wilde ook niet afhankelijk zijn van medicatie. Ik had gelukkig geen medische aandoening waar ik medicijnen voor hoefde te slikken, dus waarom zou ik?

Ik had al een paar keer gelezen en gehoord dat mediteren helpt het stressniveau in je lichaam te verlagen. Ik wilde er eerst niets van weten. Maar ondertussen voelde ik mij zo ellendig dat ik bereid was om zelfs te mediteren om me maar beter te voelen. Ik kon ook niemand vinden die het mij op een makkelijke manier kon uitleggen. Gewoon 1 plus 1 is 2. Ik ging googelen op mediteren en al surfend kwam ik uit op een boek van Deepak Chopra. Deepak Chopra is een arts uit Amerika en benadert meditatie op een wetenschappelijke manier. Voor mij was dat 1 plus 1 is 2 en als advocaat sprak mij dat heel erg aan. Nu was het een logisch verhaal voor mij.

Podcast met Astrid Gobardhan 1 minuut mediteren

Ervaar de meditatie van Astrid ze neemt je in een 1 minuut meditatie voor ontspanning en rust.

Podcast met Astrid Gobardhan 1 minuut mediteren

Ervaar de meditatie van Astrid ze neemt je in een 1 minuut meditatie voor ontspanning en rust.

Mijn zoektocht naar meer ontspanning

Ik ging googelen op mediteren en al surfend kwam ik uit op een boek van Deepak Chopra. Deepak Chopra is een arts uit Amerika en benadert meditatie op een wetenschappelijke manier. Voor mij was dat 1 plus 1 is 2 en als advocaat sprak mij dat heel erg aan. Nu was het een logisch verhaal voor mij.

Vervolgens ben ik er alles over gaan lezen. Zo deed ik dat namelijk altijd als perfectionist. Maar het duurde even voordat ik daadwerkelijk ging zitten om te mediteren. Ik had de theorie tot mij genomen maar allerlei vragen weerhielden mij ervan om daadwerkelijk te gaan zitten en te mediteren. Want zo simpel is het eigenlijk. Je gaat zitten en mediteert. Vragen zoals: kan ik dit wel? Wat is dan een goede meditatie? Hoe moet ik starten? Wanneer moet ik mediteren? Ik heb geen tijd om te mediteren? Ik ben toch te ziek om te mediteren? Mediteren is toch stom? Mensen vinden mij dan misschien raar en zweverig. Als advocaat mediteer je niet. Dat was eigenlijk mijn onderliggende beperkende gedachte.

Ja, ik ga mediteren!

Tot op een avond, weken later. Ineens bedacht ik dat ik zou gaan mediteren. De kinderen lagen al in bed. Manlief zat achter de tv en ik was in mijn slaapkamer. Ik stak een kaarsje aan op mijn nachtkastje, deed het licht uit en ging voor de kaars zitten. Ik bleef naar de kaars kijken. En de eerste paar minuten dacht ik: oke, volgens mij doe ik iets verkeerd, misschien moet ik mijn ogen nu sluiten, misschien moet ik meer rechtop gaan zitten met mijn benen gekruist, oh wacht dat kan ik helemaal niet want dat doet pijn, wat zal er nu gaan gebeuren, moet ik nu iets voelen, gaat dit wel werken, dit is stom. Ik bleef toch zitten en kijken naar de kaars want ik had mijn timer op 10 minuten gezet en ik was vastberaden om dat vol te houden. Ik probeerde me te focussen op het vuur dat heen en weer danste. Op enig moment werd ik mij bewust van al die gedachten in mijn hoofd. En dat gebeurde een paar keer. En precies op die momenten, die misschien een fractie van een seconde duurden, had ik even geen gedachten.

Yes ik heb gemediteerd!

Na 10 minuten ging mijn timer. Er was niets spectaculairs gebeurt. Ik voelde me nog steeds niet goed en was nog steeds heel erg moe. Ik zat nog steeds in mijn burnout en had nog steeds paniekaanvallen. Maar er was toch iets gebeurd. Ik weet niet wat, maar ik had wel het gevoel dat ik had gemediteerd. Yes!! Ik kan blijkbaar ook mediteren. Wow. Vervolgens heb ik niet meer gemediteerd. Ik zag namelijk niet direct resultaat. En ik wilde wel direct resultaat zien. Alles moest snel gaan. Net zoals het innemen van een pilletje, dat werkt ook direct en bespaart tijd en tijd is schaars. Niet wetende dat dit toch een keerpunt was voor mij.

Ik was namelijk wel geïntrigeerd geraakt door de meditatietechniek van Deepak Chopra en dat is zonder een kaars. Dat is een techniek met heel diep effect omdat je reciteert op een mantra dat berekend is aan de hand van het tijdstip waarop je wordt geboren. Het moment waarop je nog een leeg vel bent, zonder conditioneringen en patronen. Omdat ik nog steeds de perfectionist was die alles heel goed wilde doen, besloot ik naar Amerika te vliegen om Deepak Chopra te ontmoeten en het van hem te leren. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn reis naar Deepak Chopra

Ik kan onmogelijk beschrijven wat het met mij heeft gedaan. Maar ik heb toen wel besloten om mezelf te laten certificeren als Chopra Meditation Teacher, want ik vond dat iedereen zou moeten mediteren en ik realiseerde mij dat niet iedereen naar Amerika kan vliegen om dit te leren. Dus wilde ik mijn kennis meenemen zodat ik het ook anderen kon leren.

Het mooie van mediteren is dat je pas in retroperspectief beseft wat meditatie met je heeft gedaan. Het is kortgezegd een techniek om je bewustzijn mee te verhogen. Dus steeds als je bewustzijn zich verhoogt kun je terugkijken om te zien wat het met je heeft gedaan. En het werkt inderdaad niet als een pilletje. Het werkt als een spier. Een spier dat je sterker kunt maken door regelmatig te trainen. Alleen mediteren of trainen als je je niet oke voelt, zet niet echt zoden aan de dijk. Het doet altijd iets met je, maar het effect is groter als je elke dag mediteert.

Ik begrijp dat het voor sommige mensen lastig kan zijn om direct te starten met 2x per dag mediteren, elke dag. Want dat is wel zoals de techniek van Deepak Chopra het voorschrijft. Om je te helpen in kleine stapjes te starten heb ik een korte en eenvoudige online programma gemaakt, Leer Mediteren in 3 stappen, waarmee je direct kunt starten met mediteren. Ik heb 6 geleide meditaties gemaakt en opgenomen die jou helpen te gaan zitten en te mediteren. Het enige dat je hoeft te doen, is je te laten leiden door mijn stem.

Mocht je behoefte hebben aan meer, dan kun je ook kiezen voor een meditatie op maat. Ik spreek dan een geleide meditatie in helemaal gericht op jou en jouw specifieke behoefte(n).

En als je er echt klaar voor bent om de diepte in te gaan, dan leer ik je mediteren volgens de techniek van Deepak Chopra.

Een aantal tips om te zelf beginnen

Hier een paar tips om te starten met mediteren:

  • Word je bewust van je ademhaling bijvoorbeeld 1 minuut
  • Begin met kleine stapjes, bijvoorbeeld 1 tot 5 minuten. Bouw dan langzaam op.

Om mensen te helpen te starten met hun eigen meditation practice heb ik een onlineprogramma gemaakt ‘Leer mediteren in 3 stappen’. Ik neem je in 3 stappen mee, hoe je kan mediteren en je krijgt hier 6 Nederlandse geleide meditaties bij.

Je kan ook contact met mij opnemen voor een Meditatie op Maat. Ik kijk dan eerst samen met jou voor welk specifiek doel je een meditatie wilt. Daarna ontvang je een geleide meditatie dat helemaal van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach