Mediteren en depressie

Het is geen nieuws dat depressie een soort onzichtbare epidemie is geworden die miljoenen mensen treft. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt depressie als een van ‘s werelds meest invaliderende ziekten en onze beste schattingen uit bevolkingsonderzoeken tonen aan dat ongeveer twintig procent van de mensen in de loop van hun leven een ernstige, klinische depressie zal ervaren.

Auteur: Astrid Gobardhan

Depressie doet iets met je zelfvertrouwen

Hoewel depressie veel publiciteit krijgt, blijven de oorzaken mysterieus en hebben degenen die eraan lijden de neiging hun toestand te verbergen. Veel depressieve mensen voelen een gevoel van schaamte en beschouwen zichzelf als zwak of toegeeflijk omdat ze zichzelf niet kunnen verlossen uit hun verdriet. Als je depressief bent, is het moeilijk om te ontsnappen aan het gevoel dat je een mislukkeling bent en dat de toekomst uitzichtloos is.

Ik weet uit ervaring dat het dan ook lastig is om in beweging te komen. Het liefst sluit je je op in huis en wil je niet naar buiten. Ook wil je niet meedoen met sociale activiteiten zoals verjaardagen, borrels en andere feestjes. Depressief zijn maakt ook moe. Het liefst lig je de hele dag in bed of hang je op de bank. Elke to do lijkt kom over als een enorme opgave. En dan heb je dat zware gevoel waar je bijna in verzwelgt. Dat gevoel dat maakt dat je je heel verdrietig en naar voelt. Huilen en niet weten waarom je eigenlijk huilt. En dat zware gevoel maar niet los kunnen laten.

Met mediteren maak je verbinding met je positieve zelf.

Gelukkig kwam meditatie op mijn pad. Meditatie maakt namelijk verbinding met het deel van jou dat niet depressief is. Meditatie is een krachtige tool gebleken voor het verlichten van zowel stress als milde tot matige depressie. Talrijke studies hebben de effecten van mindfulness-meditatie onderzocht, ontworpen om de aandacht van de mediterende op het huidige moment te vestigen. Een studie waarbij de elektrische activiteit in de hersenen werd gemeten vond verhoogde activiteit in de linker frontale kwab tijdens mindfulness-meditatie. Activiteit in dit gebied van de hersenen wordt geassocieerd met minder angst en een positievere emotionele toestand.

Meditatie traint je geest om bewust te worden van de stille getuige in jou die onafhankelijk is van het universum dat je waarneemt. Dit kernzelf is geen filosofisch of theologisch concept; het is een ervaring van je authentieke bestaan. Met een gevestigd gevoel van de stille getuige, zal het gemakkelijker zijn om niet geïdentificeerd te worden met de duisternis van je depressieve dagen.

Podcast met Astrid Gobardhan 1 minuut mediteren

Astrid neemt je mee in een 1 minuut meditatie voor ontspanning en rust met Astrid Gobardhan.

Meditatie of antidepressiva of allebei?

Ik weet dat de gemakkelijkste oplossing is om een ​​pilletje te nemen. Dat geeft ook direct resultaat. Houd er echter rekening mee dat antidepressiva alleen de symptomen verlichten. Het echte doel zou moeten zijn om je leven opnieuw in evenwicht te brengen, te begrijpen wie je bent en je visie op mogelijkheden voor jezelf te verbeteren. Dat is allemaal moeilijker dan het openen van een flesje met pillen, maar elke positieve keuze leidt tot echte genezing en een veel beter leven in de toekomst.

Een aantal tips om te beginnen

Hier een paar tips om te starten met mediteren:

  • Word je bewust van je ademhaling bijvoorbeeld 1 minuut
  • lees mijn blog eens ‘Hoe moet ik mediteren’
  • Begin met kleine stapjes, bijvoorbeeld 1 tot 5 minuten. Bouw dan langzaam op.

Om mensen te helpen te starten met hun eigen meditation practice heb ik een online programma gemaakt ‘Leer mediteren in 3 stappen’. Ik neem je in 3 stappen mee, hoe je kan mediteren en je krijgt hier 6 Nederlandse geleide meditaties bij.

Je kan ook contact met mij opnemen voor een Meditatie op Maat. Ik kijk dan eerst samen met jou voor welk specifiek doel je een meditatie wilt. Daarna ontvang je een geleide meditatie dat helemaal van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach