Hoe ik met deze 4 stappen mijn angst om dood te gaan tackle

Eén ding is zeker; we gaan allemaal een keer dood. We weten alleen niet wanneer en hoe. Heel veel mensen hebben angst om dood te gaan of ernstig ziek te worden.

Auteur: Astrid Gobardhan

Mijn angst om dood te gaan

Ik heb veel angst gehad om ziek te zijn en dood te gaan toen ik in mijn burn-out kwam. Ik voelde van alles in mijn lichaam en was bang om heel ziek te worden of dood te gaan. Niet meer kunnen zorgen voor mijn gezin vond ik verschrikkelijk. Ik was bijvoorbeeld heel duizelig. Maar ik had ook last van mijn maag en darmen. Het leek alsof ik geen eten meer kon verteren dus mijn buik zette op of ik was vaak misselijk. Ik had soms ook last van paniekaanvallen. Of warmte-aanvallen, net zoals opvliegers. Ik had moeite met in slaap vallen of door te slapen. En waarom ik wakker werd of niet meer kon slapen wist ik op dat moment niet. Ik had ook geregeld steken op mijn borst, dan dacht ik er iets met mijn hart was. Maar daar bleek niets mis mee te zijn, het was een verkramping van al die kleine spiertjes in je borstkast.

Angst van dood gaan tijdens corona

Ook nu tijdens de Corona Crisis voel ik soms angst om dood te gaan. Ik ben een alleenstaande moeder. Mijn echtgenoot is een paar jaar geleden overleden en ik heb twee minderjarige kinderen. Mijn grootste angst is dat ik er niet meer kan zijn voor mijn kinderen om voor hen te zorgen. Ze hebben al zoveel verdriet van het verlies van hun vader en dan zou dit er ook nog eens bijkomen. Dat gun ik ze niet. Dat gun ik geen enkel kind. Maar toch is er een kans dat dat kan gebeuren. Ik weet immers niet wanneer ik het leven hier op aarde zal loslaten.

Podcast over ontstressen
Angst & stress voor je lichaam liggen dicht bij elkaar. In deze podcast neemt Astrid je mee, hoe je kan ontstressen.

Podcast over ontstressen
Angst & stress voor je lichaam liggen dicht bij elkaar. In deze podcast neemt Astrid je mee, hoe je kan ontstressen.

4 stappen om met je angst om te gaan

Ik wil met je delen hoe ik met deze angst om ga. Misschien inspireer ik je hiermee om na te gaan hoe jij met je angsten om kunt gaan. Voel je vrij om mijn blog te delen met mensen die er misschien ook iets aan hebben. Dit zijn de 4 stappen die mij helpen met mijn angst voor de dood om te gaan:

  1. Overgave; ik heb mij volledig overgegeven aan dat wat is. Op een dag zal ik doodgaan, dat staat vast. Wanneer, dat weet ik niet. Maar om mij daar nu al zorgen over te maken gaat mij niet helpen om niet dood te gaan. Sterker nog; als ik mij er steeds zorgen over blijf maken, ontneem ik mezelf de kans om elke dag te genieten van het leven dat ik nu wel heb. Ik accepteer dat ik doodga en heb alles geregeld wat ik kan regelen voor als ik er op een dag niet meer ben;
  2. Bewust besluiten; Ik heb heel bewust besloten niet meer angstig te zijn voor de dood. Vanuit dit bewuste besluit kies ik waar ik mijn aandacht wel of niet op wil vestigen. Where focus goes, energy flows. Ik kan hiermee de dood niet afwenden en dat hoeft ook niet maar ik neem wel een krachtig besluit om mij daar niet meer constant mee bezig te houden. Ik wil mijn focus en dus mijn energie in andere dingen stoppen, zoals het genieten van het moment en dankbaar zijn voor het feit dat ik weer wakker ben geworden en weer een dag mag leven;
  3. Acceptatie; “Wie dan leeft, die dan zorgt”, dat is mijn mantra sinds mijn echtgenoot is overleden. Want als ik er niet meer ben, hebben de kinderen geen enkele ouder meer om voor hen te zorgen. Ik accepteer hiermee dat ik dood kan gaan en dus niet meer voor mijn kinderen kan zorgen en dat er altijd anderen zullen zijn die voor hen zullen zorgen. Of dat nou familie of vrienden zijn of zelfs een instantie, er zal altijd iemand zijn om voor hun te zorgen zolang ze dat niet zelf kunnen. En natuurlijk zal de zorg niet zijn zoals de kinderen nu van mij krijgen, maar ze zullen worden verzorgd. We hebben een mooi sociaal netwerk om ons heen gebouwd, dus ik kan daarop vertrouwen en mijn kinderen ook;
  4. Schrijven; ik heb een brief geschreven aan mijn kinderen en daarmee ook de angst ‘weggeschreven’. In deze brief zit een stappenplan. In het stappenplan geef ik mijn kinderen belangrijke levenslessen mee. Lessen die ik ze nu al geef als moeder in praktijk, maar dan ook in een brief. Dat is iets wat ze vast kunnen houden en telkens op kunnen teruggrijpen als ik er niet meer ben. In deze brief leg ik heel concreet uit welke stappen ik zou willen dat ze altijd zetten in hun leven als ik er niet meer ben om ze dat persoonlijk te vertellen. Bijvoorbeeld dat ze altijd vanuit hun hart moeten leven of dat ze verdrietig mogen zijn omdat ik er niet meer ben. Ik leg ze uit hoe ze met de emotie verdriet in dat geval om moeten gaan en dat ze zichzelf niet in een slachtofferrol moeten plaatsen. Het is een brief met in totaal 10 stappen geworden, een soort van 10-geboden. Aan het eind van de brief vertel ik ze hoeveel ik van ze hou en dat ze perfect zijn zoals ze zijn. Ik dank hen voor de lessen die ze mij hebben gegeven en vertel ze dat ze zich nooit schuldig hoeven te voelen.

Ik zal niet beweren dat mijn angst voor de dood is verdwenen. Maar de angst houdt mij niet meer in een wurggreep. De angst heeft zijn kracht verloren. Ik heb er namelijk liefde tegenover gezet. Ik heb 4 stappen genomen uit liefde voor mezelf en liefde voor mijn kinderen. Liefde is het middel tegen angst. Het heeft de hoogste vibratie. En zo kies ik in alles wat ik doe en denk, steeds voor liefde. Omdat ik elke dag, elk moment een keus heb. Ik kan kiezen voor liefde of ik kan kiezen voor angst.

Welke keus maak jij?

Direct ontspanning met de 1 minuut meditatie

Mediteren en angst & stress

Door dagelijks te mediteren ben ik ook steeds beter in staat geworden om mijn angsten los te laten. In de tijd dat ik paniekaanvallen had kon ik dagen vastzitten in mijn angsten. Met mediteren werd ik steeds meer bewust van deze angst waardoor ik steeds beter naar mijn angst kon ‘kijken’ in plaats van er ‘in te zitten’. Het was lastig om te starten met mediteren, maar door het steeds toch weer te doen merkte ik al gauw het effect.

Wil jij ook leren mediteren maar weet je niet hoe je kunt starten? Of wat je dan precies zou moeten doen? Kijk dan of mijn online programma ‘Leer mediteren in 3 stappen’ iets is voor jou. Hier vind je meer informatie.

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

Aanmelden voor nieuwsbrief