De spirituele effecten van huilen.

Ik zag laatst een mooie video op BBC met als titel “de spirituele effecten van huilen”. In Japan kennen ze zogenaamde “Tear Teachers”. Docenten die je helpen om te huilen. De therapie heet Rui-katsu. Met mondkapjes op komen mensen bij elkaar om te leren huilen.

Auteur: Astrid Gobardhan

Inhoudsopgave

Huilen is gezond

Huilen wordt door veel mensen gezien als een teken van zwakte en is not-done. Vaak wordt ons geleerd dat je niet mag huilen. Omdat we opgroeien met het idee dat huilen een teken van zwakte is, hebben veel mensen moeite met het tonen van hun emoties. Ik heb zelf als kind geleerd om mijn emoties niet te laten zien. Een tijd lang heb ik gedacht dat ik niet in staat was om iets te voelen. Dat is wat er namelijk gebeurt als je structureel je emoties wegstopt. Mensen kunnen depressief raken en zelfs ziek worden als ze hun emoties niet kunnen uiten.

Bij de Rui-katsu therapie wordt door de Tear Teacher gebruik gemaakt van films, boeken, brieven of plaatjes. Er zijn ook verschillende thema’s zoals families, kinderen, dieren of de plaatjes van de natuur. Sommige mensen kunnen ontroerd raken door het zien van een prachtig plaatje uit de natuur.

Het belangrijkste resultaat van de Rui-katsu is het vrijkomen van stress. Gewoon huilen is niet genoeg. Het gaat om de emotionele tranen. De tranen moeten stromen. Hoe harder je huilt hoe beter het resultaat, aldus de Tear Teacher. Mensen voelen een echte opluchting na een flink potje huilen. Volgens de Tear Teacher verbetert huilen zelfs je immuunsysteem. Hij vertelt dat hij vroeger vaak last had van verkoudheden. Maar nu hij 1x per week flink huilt, hij nergens meer last van heeft. Ook helpt huilen bij het verbeteren van je humeur. Huilen heeft dus zowel fysieke als mentale voordelen.

Huilen en stress

De Tear Teacher heeft verschillende cliënten. Het zijn mensen met allerlei problemen in hun leven. Mensen die denken dat ze niet kunnen huilen. Mensen die zichzelf ontkennen. Maar vooral mensen met veel stress. En huilen helpt bij het loslaten van stress. De meeste cliënten transformeren hun leven en ervaren zelfs spirituele voordelen van huilen. Er zijn mensen die momenten van verlichting hebben bereikt tijdens de therapie.

Als je huilt zie je wie je echt bent. De Tear Teacher eindigt zijn verhaal met de boodschap dat het belangrijk is dat je nadenkt over waarom je niet huilt. Dat denkproces op zich kan al heel veel met je doen.

Wil je meer weten over Astrid en waarom zij is gaan mediteren ? Luister dan naar deze podcast.

Van hoofd naar hart

Voor mij persoonlijk is “kunnen huilen” een belangrijk onderdeel geweest in mijn reis van mijn hoofd naar mijn hart. Doordat ik leerde mijn emoties te voelen en te uiten werd ik steeds beter in staat om vanuit mijn hart te gaan leven in plaats van vanuit mijn verstand. Ik kan nu voelen vanuit mijn hart wat ik wel of niet leuk vind.

Meditatie en in contact komen met je gevoel

Naast huilen is nog een andere manier om beter in contact te komen met je gevoel en dat is mediteren. Door rust te creëren in je hoofd, “hoor” je beter hoe je je voelt. Als je het dus lastig vindt om te huilen, probeer dan te mediteren. Regelmatig mediteren zorgt er ook voor dat je stress kunt verminderen.

Weet je niet hoe je kunt starten met mediteren, kijk dan naar ons online programma ‘Leer mediteren in 3 stappen’. Ik neem je in 3 eenvoudige stappen mee naar je eigen meditation practice.

Over Astrid Gobardhan
Ik help je graag met meditatie volgens de wijze van Deepak Chopra. Daarnaast kan ik je helpen om je volle potentie te leven vanuit je hart.

Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach