Wat is Do-In? meer balans meer energie of yoga?

In deze blog ga ik je meenemen in wat Do-In allemaal is en wat het voor je kan betekenen. Do-In kan je innerlijke in balans brengen en je energie beter laten stromen.

Auteur:  Jaqueline de Vries

Inhoudsopgave

Laten we beginnen met de naam Do-In
Vrij vertaalt betekent Do-In ‘de weg naar binnen’. Hiermee wordt bedoeld dat door het beoefenen van Do-In, je leert je blik meer inwaarts te richten. Je komt meer in contact met jezelf en je lichaam en je gaat daardoor beter leren voelen. Vandaar “de weg naar binnen”.

De letterlijke vertaling die de grote Japanse shiatsu therapeut Shizuto Masunaga geeft aan Do-In is het volgende: ‘Do’ betekent ‘het openen van de kanalen en het vergemakkelijken van de energiestroming langs bepaalde routes’ Het deel ‘In’ betekent ‘het strekken en bewegen van de ledematen om dit doel te bereiken’. In deze definitie wordt de nadruk gelegd op het stromen van energie.

De geschiedenis van Do-In

Do-In is een eeuwenoude bewegingsvorm afkomstig uit Japan waarbij je door middel van strekkingen, ademhaling en zelfmassage je lichaam helpt in balans te komen en te blijven en waarbij je het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert. Tot op de dag van vandaag worden deze oefeningen ingezet om geestelijke en lichamelijke klachten te verzachten en te helen en het zelfherstellend vermogen te bevorderen. Ook ons immuunsysteem krijgt een positieve boost doordat onze Ki (levensenergie) beter door ons lichaam stroomt.

Do-In heeft haar wortels in de Traditioneel Oosterse Geneeswijze. Door strekkingen te koppelen aan meridianen, zoals Do-In doet, maak je een sterke verbinding tussen lichaamsoefeningen en eeuwenoude kennis en wijsheid uit de Traditioneel Oosterse Geneeswijze. Al ruim 2000 jr worden deze meridiaanstrekkingen in China en Japan gecombineerd met oefeningen voor de buik (Hara), ademhaling en zelfmassage. Deze combinatie wordt in Japan kortweg Do-In genoemd.

Dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen weten we allemaal. Want wat moet je doen wanneer je je bijvoorbeeld geschaafd hebt? Of wanneer je bijvoorbeeld een kou opgelopen hebt en je je wat grieperig en/of verkouden voelt? Precies…. niets! Wanneer wij het lichaam de tijd en de ruimte geven zal zij zich snel herstellen. Dit zelfhelend vermogen wordt door middel van Do-In versterkt.

Mijn eerste ontmoeting met Do-In

Ikzelf ben in aanraking met Do-In gekomen toen ik studeerde aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu. Iedere opleidingsdag starte met een uur Do-In. Do-In en shiatsu zijn vanuit de visie van de opleiding onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Om goed te kunnen waarnemen (wat nodig is in shiatsu) dienen de meridianen in je eigen lichaam zo goed mogelijk te stromen.

Doordat ik zelf zowel fysiek als mentaal enorme vooruitgang boekte besloot ik tijdens mijn derde studiejaar voor shiatsu gelijktijdig de opleiding tot Do-In Teacher te doen, welke ik met succes heb afgerond. Wat begonnen is als een studie tot zelfheling resulteerde in een enorme inspiratie tot het helpen helen van anderen. ​​Do-In (en Shiatsu) zijn voor mijn lichaam en geest van onschatbare waarde gebleken. Door het regelmatig beoefenen van Do-In heb ik de onbalans in mijn lichaam en geest weten te balanceren en te harmoniseren. Mede dankzij de helende werking van Do-In heb ik mezelf kunnen transformeren naar de mens die ik nu ben.

Wil je meer weten over hoe ik werk en wat ik doe, luister dan naar mijn podcast

Wat zijn meridianen of energiebanen?

Als we het hebben over energiebanen in je lichaam dan is dat vrij ongrijpbaar. Om te begrijpen hoe dit nu werkt is het belangrijk te weten dat naast onze bloedvaten en lymfevaten we ook een stelsel van “vaten” voor onze meridianen hebben in het lichaam waardoor energie loopt. In het Japans heet dat “Ki”, in het Chinees “Chi” en in India heet het “Prana”.

Deze energiebanen zijn gekoppeld aan onze organen en er ook naar vernoemd. Vaak voelen we ons stijf of zijn we niet meer lenig, je kan je voorstellen dat de energie dan minder makkelijk stroom of misschien wel blokkeert. In Do-In gaan we de energiebanen strekken waardoor er weer beweging in komt, of beter gezegd; we brengen de energie in de meridianen in beweging en in balans door het regelmatig beoefenen van Do-In.

Doordat de energie in beweging gebracht wordt, worden onze organen beter gevoed en kunnen zij als gevolg daarvan beter functioneren, het werkt dus bovenal preventief. Wanneer je regelmatig Do-In beoefend ga je je lekkerder in je vel voelen, je zult een opgeruimde geest hebben, je zult je blijer voelen, energieker en leniger. En nog prettige bijkomstigheid van Do-In is dat het verjongend werkt. Het kan je dus goed ondersteunen met het herstel van je lichaam.

Do-In werkt verjongend doordat het helpt om de energie goed te laten stromen. Energiebanen die gekoppeld zijn aan veroudering worden ook uitgebalanceerd waardoor het verouderende effect op zn minst vertragend werkt. Wanneer de energie en dus ook je bloed beter en evenwichtiger door je energiebanen en bloedvaten stroomt, wordt je lichaam ook beter gevoed en onderhouden. En zullen verouderingsprocessen langzamer gaan en kunnen zelfs vorderingen geboekt worden op gebied van herstel van wat reeds al verouderd is.

Een leuke manier om Ki te voelen stromen is tijdens de volgende strekking, doe je mee?

  • Zorg dat je rechtop zit of staat. Je armen hangen naast je lichaam.
  • Draai dan je handpalm van je rechterhand naar voren en breng je arm vervolgens zijwaarts omhoog en iets naar achteren tot je arm een hoek van ongeveer 60 graden heeft (iets boven schouderhoogte).
  • Draai vervolgens je duim verder door naar achteren
  • Houd je arm zo’n 5 tot 10 ademhalingen in deze strekking.

Dit is de strekking van de longmeridiaan.

Wellicht ga je een prikkelend gevoel in de duim krijgen, of voel je een koude of warme stroom door je arm gaan. Het kan ook zijn dat je meer ruimte om te ademen ervaart of juist moet hoesten. Let op wat je voelt, vooral in de gestrekte arm.

Na de oefening valt ook nog veel te voelen. Want er is nu een duidelijk verschil waarneembaar tussen de linker- en rechterarm.

Is Do-In hetzelfde als Yoga?
Al lijken de Do-In oefeningen op Yoga, het is het niet hetzelfde. Tijdens een Do-In les wordt veel kennis gedeeld uit de Traditioneel Oosterse Geneeswijze. Doordat Do-In hieraan gekoppeld is zijn de oefeningen heel specifiek en praktisch inzetbaar. Tijdens Do-In gaan we meer op de strekking zitten, zodat de meridianen (energiebanen) beter gaan stromen. In mijn blog over de verschillende seizoenen ga ik je meer vertellen over de 5 elementen en de transformatie fases. Dat zal meer verdieping geven in de kennis over Do-In.

Wie kan Do-In allemaal doen?
Do-In is voor iedereen die geïnteresseerd is in een goede gezondheid van lichaam en geest. Maar ook voor mensen die graag preventief willen werken aan hun gezondheid en zelf de verantwoordelijkheid willen nemen voor hun gezondheid.

Do-In is geschikt voor
alle leeftijden en je hoeft helemaal niet lenig te zijn om Do-In te kunnen beoefenen. Het gaat er in de strekkingen namelijk niet om hoe ver je in een strekking kunt komen maar dat je je energie “op stroom zet”. Zodra jij een strekking voelt komt er al beweging in je energie. Hoe klein die strekking er ook aan de buitenkant uit kan zien. Dus laat je vooral niet verleiden door te kijken naar hoe lenig een ander is, het zegt namelijk niets over wat er van binnen in jou gebeurt..

Bron: Lilian Kluivers: De Helende kracht van Do-In | Shizuto Masunaga: Meridiaanoefeningen

Een basiscursus Do-In

In de basiscursus Do-In die ik geef leer ik je de 6 basis-strekkingen van Do In zodat jij na afloop van de cursus in staat bent deze zelfstandig en correct uit te voeren. Daarnaast ontvang je na afloop van de cursus een e-book waarin je meer leest over de beginselen van de Traditioneel Oosterse Geneeswijze.

Basiscursus Do-In Yoga

Leer meer over deze Aziatische vorm van bewegen.

  • Meridiaan yoga, breng je energie banen in balans.
  • 6 lessen voor € 65,-
  • 1x per week les
  • Op locatie in Zoetermeer

Over Jaqueline de Vries
Do-In teacher | Shiatsu masseuse | Voet- en handreflex masseuse

Jaqueline is een zeer ervaren Shiatsumasseuse en Do-in docente. Ze legt al haar passie en kennis in het helpen en begeleiden van mensen.