Leef jij jouw droom of die van een ander?

In deze blog neem ik je mee naar leef jij jouw droom nog? Ik neem je mee naar je kracht van gedachten. Waarom durven we vaak niet meer te dromen of passen we onze dromen aan? Als kind is je geleerd dat álles kan toch?!

Auteur: Yvette Rietbergen 

Inhoudsopgave

“You can’t change the people around you, but you can change the people around you.”

Een uitspraak die je eigenlijk nog een keer moet lezen om te zien wat er staat.

“Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kunt wel de mensen die je om je heen hebt veranderen.”

Aan wie ligt het

Wanneer we dromen, doelen of wensen hebben, is het vaak maar wat makkelijk om anderen, je omgeving, je situatie of je gedachten de schuld te geven.

Dit is vaak een onbewust iets wat je hersenen creëren. Doe hier een grote lepel “het lukt me toch niet” bij, een snufje onzekerheid, een half onsje “wat zullen anderen denken,” misschien zelfs een klein beetje zelfmedelijden. Mix dit alles door elkaar met een portie negatieve energie en je hebt het perfecte recept om te blijven zitten waar je zit en geen stappen te zetten om dingen te veranderen.

Maar wat als ik je zeg, dat de enige die hier wat in kan veranderen JIJ bent?

Probeer eens inzichtelijk te geven wát jouw dromen, doelen en wensen zijn. En dan bedoel ik ook écht inzichtelijk. Niet een paar zinnen die heel snel opgeschreven zijn en jou zeggen dat dit de dingen zijn die jij wilt… maar ga er eens echt voor zitten. Maak je doelen, dromen en wensen zo concreet mogelijk, want pas dan kun je stappen gaan zetten om deze te gaan realiseren.

“Ik wil op vakantie” of “Ik wil een andere manier van geld verdienen vinden, zodat ik kan gaan sparen, want volgend jaar zomer wil ik eindelijk zo graag naar mijn droom eiland Ibiza gaan.” … wat klinkt concreter? Waar kan het universum meer mee?

Hoe duidelijker jij je wensen benoemd, hoe beter er gemanifesteerd kan worden.

Zo geldt dat ook met de mensen om je heen.

Je wordt het gemiddelde van de 5 mensen om je heen

Dit gezegd hebbende; heb jij dan de juiste mensen om je heen staan?

Als ik naar mijn eigen ervaring kijk, had ik vroeger heel veel mensen om mij heen. Sommigen hiervan zijn nog steeds in mijn leven, maar veel meer ook niet. Terwijl ik toentertijd serieus dacht dat ik ze kon helpen, kon ondersteunen, vriendschap kon bieden en daar niks voor terug hoefde, dat ik ze op het juiste pad kon krijgen. Klopt allemaal… maar ik kon ze niet veranderen!

Mensen kun je niet veranderen. Mensen kunnen enkel zichzelf veranderen, wanneer zij dit willen, wanneer zij er klaar voor zijn, wanneer zij zich persoonlijk willen ontwikkelen… niet wanneer ik bedacht heb om dat eens even te starten of in gang te zetten. 😉

Doordat ik dit pad wel, al jaren terug, koos op te gaan merk ik dat mijn mensen om mij heen veranderen. Veel mensen zijn een les op mijn pad, sommigen een zegen en allemaal zorgen ze ervoor dat ik mijn omgeving ga creëren die voor mij goed voelt.

En daar ligt denk ik de volgende uitdaging om aan te gaan.

De juiste kring

Begeef je je in een kring waar jij graag het gemiddelde van wilt worden, maar voelt het niet altijd goed en zul je je continu moeten aanpassen naar de maatstaven van een ander? (Maar blijf je hier, want dít is wat jij wilt) óf ga een kring vinden waar je met elkaar die maatstaven bepaald, waar je mag zijn wie jij daadwerkelijk bent én gebruik je elkaars kwaliteiten om het beste van jezelf eruit te halen en de ander in zijn/haar kracht te zetten? Om te leren van en met elkaar.

Ik denk, nee eigenlijk wéét, dat daar de potentie van ontwikkeling, ontplooiing en groei ligt.

En gaandeweg dit proces, zul je merken dat je dromen, doelen en wensen soms in ene dichterbij zijn en soms, zelfs zonder dat je het zelf door hebt, in ene aan je voordeur staan omdat het realiseerbaar is.

Dus ik nodig je uit om eens bewust te worden van jouw omgeving en jouw doelen, dromen en wensen…. Ben jij waar je wilt zijn?

Hieronder deel ik 3 manieren om de stap te zetten:

Herken je nu dingen en wil je hier zelf ook eens echt naar kijken?

Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Ik wil graag met je delen, wat mij altijd helpt.

1. Inzicht krijgen

Vaak begint het hier al. Heel veel mensen durven tegenwoordig niet meer te dromen; alles is naar wens en ze hebben alles al. Vaak is dit een reactie op teleurstellingen of mislukte dromen van vroeger, het is een natuurlijk mechanisme om dan maar bij de dag te leven en tevreden te zijn met wat je hebt.

Kinderen hebben altijd de meest grote dromen en wensen en maken heir ook geen geheim van, waarom doen we dit niet meer wanneer we volwassen zijn?

Dromen hebben, wil niet zeggen dat je leven niet compleet is. Als tijd, geld en omstandigheden geen rol zouden spelen… wat zou jij dan willen? Wat zou je écht willen?

2. Visionboard

Pak bijvoorbeeld een groot papier of een fotolijst. Ga in verschillende tijdschriften op zoek naar plaatjes, teksten of quotes die jou aanspreken, die bij jouw dromen of doelen passen. Wanneer je deze daarna in het zicht hangt ergens in je huis, zul je altijd bewust én onbewust deze zien wanneer je erlangs loopt. Je zult verbaasd zijn, wat je na een jaar herkent en wat er uitgekomen is.

3 .Dromenboek

Koop een mooi boekje en ga hiermee ergens zitten, waar je je kunt focussen op je opdracht,

Ga eens opschrijven, wat jouw dromen en wensen zijn. Je mag eerst gewoon schrijven. Daarna ga je per droom of wens een stappenplan maken, hoe je dit wilt gaan realiseren en wat je hiervoor moet doen. Maak dit zo concreet mogelijk en in haalbare stapjes. Hardlopers zijn doodlopers, dus motiveer jezelf om voldoening te vinden in kleine stapjes vooruit; dan kom je ook bij je doel.

Over Yvette Rietbergen
Mindset coach – gastblogger bij Master my Energy