Auteur: Nicha Sukhraj

Ayurvedish Therapeut Inspirator Levensvuur

Hoe staat het met jou Agni ?

In deze blog vertel ik over de betekenis van Agni, wat voor impact dat heeft op je gezondheid en hoe je kunt herkennen of jouw Agni goed functioneert. Agni komt uit de Ayurveda en betekent letterlijk vuur. In ons lichaam staat Agni voor verteringsvuur of levensvuur. Ayurveda betekent wetenschap van het leven, een bijzondere gezondheidsleer van meer dan drieduizend jaar oud.

Wat Ayurveda voor mij zo bijzonder maakt is dat:

 • het uitgangspunt is dat we allemaal uniek zijn en in verbinding staan met het groter geheel;
 • de schat aan kennis vertaalt is naar krachtige toepasbare adviezen en technieken voor een fit en vitaal leven;
 • niet het symptoom maar de oorzaak staat centraal;
 • de eeuwenoude kennis tijdloos én voor iedereen toepasbaar is;

Het is mijn passie en missie om de kostbare kennis van Ayurveda naar buiten te brengen omdat ik overtuigd ben dat in deze tijd iedereen de keus zou moeten hebben hier gebruik van te maken. In deze blog vertel ik over het belang van Agni, één van de meest gebruikte begrippen in de Ayurveda.

Auteur: Nicha Sukhraj

Ayurvedish Therapeut
Inspirator Levensvuur

Zonder Agni geen leven

In de Ayurveda is het levensvuur het belangrijkste principe in het leven. Agni is de energiecentrale van onze biologische kracht en ons immuunsysteem. Een Agni in balans heeft een positief effect op ons levensvuur. Als ons levensvuur dooft blazen we onze laatste adem uit.

Als het ontregeld is, is dat het begin van ziekte en niet alleen fysiek. Agni speelt ook een belangrijke rol in onze emoties zoals stress, angst, onrust, plezier, dankbaarheid, levenslust en innerlijke rust. En onze emoties hebben ook weer invloed op de kwaliteit van onze Agni.

Gedachten zijn namelijk biochemische reacties in ons lichaam waarbij (schadelijke) stofjes worden aangemaakt. Deze stofjes kunnen onze lichamelijke – en mentale functies aantasten door hun effect op de werking van Agni. Een positieve mindset versterkt dus ook het functioneren van je levensvuur omdat er goede chemische stofjes worden aangemaakt. En versterk je je levensvuur met voeding dan heeft dit ook een positieve impact op je mind.

Functies van Agni

Er zijn verschillende vormen van Agni met eigen functies. De Agni-intelligentie zetelt in iedere cel en dus ook in onze weefsels en organen. De moeder van de Agni’s is de Jathara Agni, het centrale spijsverteringsvuur dat de vertering en omzetting van de voedingsstoffen regelt. Ondanks de vele verschillende vormen heeft Agni dezelfde eigenschappen zoals: verwarmend, heet, scherp, doordringend, verspreidend, subtiel, lichtgevend en helder.

Onderstaand een overzicht van enkele belangrijke functies:

 • Vertering, omzetting en opname van voedingsstoffen
 • Alle stofwisselingsactiviteiten zoals het handhaven van je lichaamstemperatuur
 • Krachtige levensvuur en vitaliteit
 • Productie van Ojas (immuniteit), Tejas (stofwisseling op celniveau) en Prana (vitale levensenergie)
 • Weefselvoeding
 • Huidskleur, teint, gloed en glans
 • Mentale helderheid, intelligentie, enthousiasme voor het leven
 • Zintuiglijke waarneming (vooral visuele waarneming)
 • Stroom van cellulaire communicatie
 • Stabiliteit en een lange levensduur

Agni en voeding

In de eerste instantie associëren we voeding vaak eerst met lekker en/of gezellig. Maar voeding is ook één van krachtigste manieren om je Agni gezond en veerkrachtig te houden. Je Agni verandert constant en voeding is één van de belangrijkste factoren die onze Agni beïnvloedt.

Eetgewoonten die onze Agni negatief beïnvloeden zijn:

 • regelmatig teveel eten
 • veel zware en moeilijk te verteerbare maaltijden
 • te weinig eten door een slecht dieet
 • veel bewerkte voeding (kant-en-klare maaltijden, witmeel producten, toevoegingen)
 • te veel suikerrijk drinken, koffie, alcohol en te weinig water
 • mentale voeding die verstorend werken zoals stress, angst, weinig rust en andere emotionele factoren

Andere oorzaken die je Agni kunnen verstoren zijn seizoenswisselingen, extreme weersomstandigheden (koud, warm), leeftijd, je gezondheid & weerstand, roken, medicatie maar ook je slaapkwaliteit en de mate van bewegen.

Samengevat is een gezonde leefstijl dat voor jou werkt, waarbij voeding een belangrijke rol speelt, de manier om jouw Agni gezond en veerkrachtig te houden.

Misschien denk je nu, jeetje ik ben helemaal verkeerd bezig, help wat nu. Laat je niet afschrikken. Het gaat om té veel en té vaak. De 80-20 regel werkt prima. Dus overwegend eten volgens je dosha of constitutie en af en toe niet nadenken en gewoon lekker eten en genieten kan prima.

Een Agni in balans is veerkrachtig en kan heel goed tegen een stootje. En misschien eet je wel regelmatig teveel ongezond? Weet dan ook dat je in slechts 30 dagen het tij alweer kan keren.

Agni en ama (toxinen)

Zoals je nu weet is voeding een belangrijke factor om je Agni te beïnvloeden. Als je Agni dus niet goed functioneert is je lichaam niet in staat je maaltijd volledig te verteren. Dit is de start van een domino effect.

Je stofwisseling is dan namelijk ook onvolledig met als gevolg dat er toxinen worden aangemaakt. Deze toxinen ontstaan onder andere omdat Agni en voedingsstoffen niet goed kunnen circuleren of stromen. Toxinen wordt in de Ayurveda aangeduid als ama.

Een langdurige stagnatie door circulerende toxinen kan een verzwakt immuunsysteem en chronische ziekten veroorzaken. Deze toxinen kunnen zelfs het zenuwstelsel aantasten door binnen te dringen in de activiteiten van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Een behandeling in de Ayurveda start daarom vaak met een op maat afgestemde basis detox om toxinen te verwijderen om zo het functioneren van Agni te verbeteren.

Werkt jouw Agni goed?

Hoe kun jij herkennen of jouw Agni in balans is en dus je spijsvertering goed functioneert? Je spijsvertering bepaalt hoe je eruitziet en hoe je je voelt. Als jij je eten goed verteert en de voedingsstoffen ook kunt opnemen en de afvalstoffen kunt uitscheiden, voel je je energiek en heb je een gezond gewicht.

Dit kun je herkennen aan:

 • Een gezonde eetlust (je hebt echt trek om te eten, je krijgt energie van het eten, kunt het goed verteren en je voelt je verzadigd na 2 of 3 maaltijden, je geniet van de smaken, geen cravings of behoefte aan tussendoortjes)
 • Schone tong (geen witte coating, dit duidt op overmaat van ama)
 • Regelmatige stoelgang en juiste ontlasting (stinkt, plakt en zinkt niet)
 • Schoon en zuiver gevoel
 • Je kunt zonder problemen een redelijke hoeveelheid voedsel verteren
 • Je algehele gezondheid is stabiel (normale bloeddruk, sterk immuunsysteem)
 • Stabiel gewicht
 • Goede slaapkwaliteit
 • Goede energiebalans
 • Gezonde mindbalans (focus, concentratie, geheugen, helderheid, intelligentie)
 • Emotionele balans (vrolijkheid, optimisme en enthousiasme)
 • Genieten van het leven

Is je spijsvertering verzwakt?

Dit kun je simpel herkennen aan de welbekende after dinner dip. Je Agni is dan ook uit balans.

Bekende symptomen zijn: weinig energie, je vermoeid voelen, je bent vatbaar voor ziektes door een verzwakt immuunsysteem, je hebt overgewicht of je kunt juist moeilijk aankomen.

En emotioneel ben je ook uit balans, herkenbaar aan: (een verhoogde neiging tot) angst, snel boos, verwarring, lethargie of depressie.

10 tips om jouw Agni te ondersteunen

Ik hoop dat ik je een klein inkijkje heb kunnen geven in het belang van een gezonde Agni. In mijn praktijk zie ik veel cliënten met Agni problemen. Op zich natuurlijk niet zo verrassend in deze tijd van stress, onzekerheid, hoge werkdruk, het overweldigende aanbod van ongezonde voeding en te weinig beweging.

Een verstoorde Agni haalt je leven uit balans maar kan ook vrij snel weer in balans worden gebracht. Gemiddeld kost het je 30 dagen om je spijsvertering weer te optimaliseren.

 1. Zorg dat je elke dag minimaal 5 of 10 minuten jezelf mentaal voedt. Doe iets waar jij blij van wordt zodat je ook de gebeurtenissen van de dag kan loslaten. Krachtige technieken om je Agni te versterken zijn meditatie, ademhalingstechnieken en yoga.
 2. Stem je voeding af op wat bij jou past en bij de seizoenen. In mijn blog over de dosha’s kun je hier meer over lezen. <hyperlink>
 3. Maak van je lunch je hoofdmaaltijd als dat kan. Op dit moment van de dag is je spijsvertering het sterkst en kan het makkelijker grotere maaltijden verteren.
 4. Drink één uur voor én na het eten niet. Drink een half glaasje warm water bij je maaltijd. Warme dranken stimuleren je spijsvertering. Te veel en te koud drinken doven je verteringsvuur tijdens de maaltijd.
 5. Doe in het voorjaar en/of najaar een detox of vastenkuur om verzamelde ama op te ruimen. Om je optimale gewicht te onderhouden moet je je lichaam regelmatig reinigen.
 6. Neem geen tussendoortjes. Geef je spijsvertering regelmatig rust zodat de vorige maaltijd goed kan worden verwerkt. Dit voorkomt de aanmaak van ama.
 7. Kauw 10-20 minuten voor de maaltijd op een schijfje gember met een paar korrels zout een wat limoensap om je verteringsvuur op te stoken.
 8. Eet alleen wanneer je trek hebt.
 9. Eet geen grote maaltijden en stop op tijd met eten. Als je voelt dat je verzadigd bent laat je niet verleiden door een tweede portie. Als je in stilte eet kun je het punt van verzadiging eerder opmerken.
 10. Zorg dat je elke dag iets aan bewegen doet. Je hoeft niet persé in te schrijven bij een sportschool. Wandelen is één van de beste vormen van bewegen. Of zet muziek op en ga in de woonkamer dansen.

Ik hoop dat deze blog je inzichten heeft gegeven over het belang van Agni. En is Ayurveda nieuw voor je dan hoop ik dat ik je nieuwsgierigheid hebt gewekt.

Heb je vragen stel ze gerust. Dat kan hieronder de blog of je kunt ons een mail sturen.

Ook kun je een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.

Nicha Sukhraj | Ayurvedish Therapeut, Inspirator Levensvuur

Wil jij Nicha Suhkraj beter leren kennen? 

Luister dan naar haar podcast waarin zij meer deelt over hoe haar werkwijze is.