E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

  Baking soda, het bruist, smaakt naar zout, ziet eruit als een kristalvormige poeder en bindt zuren aan zich. Dit zijn enkele eigenschappen van zuiveringszout, ook wel bekend onder de namen: baking soda, natriumbicarbonaat, maagzout, steenzout of sodium bicarbonate en bekend als E500. Wil je weten wat baking soda voor jouw schoonheid en vitaliteit kan betekenen, lees dan gauw verder.

  Baking soda, washing soda, of bakpoeder?

  De termen baking soda, washing soda of bakpoeder kom je steeds vaker tegen en ook worden ze vaak met elkaar verward. Dus voordat we verder inzoomen op het gebruik van dit natuurlijk en bijzonder middel is het belangrijk om te weten dat baking soda NIET hetzelfde is als bakpoeder. Bakpoeder bevat overigens wel baking soda als bestanddeel. Echter, hieraan is nog een zuur toegevoegd waardoor er een andere reactie ontstaat wanneer hier vocht bij komt. Deze vorm is uitermate geschikt als rijsmiddel voor het bakken van heerlijke taarten of brood. 

  Ook is baking soda NIET hetzelfde als de bekende schoonmaak soda, oftewel washing soda, zoals we dat kennen als hulpmiddel in het huishouden. Deze vorm is namelijk veel agressiever en absoluut niet geschikt om taarten of brood mee te bakken. Deze soda heeft de benaming natriumcarbonaat in plaats van natriumbicarbonaat en wordt voor veel klusjes in het huishouden toegepast. 

  10 leuke weetjes voor het gebruik van Baking Soda


  Er zijn oneindig veel mogelijkheden om baking soda toe te passen. Een aantal praktische en leuke tips deel ik hieronder met je. 

  1. Groenten en fruit wassenvoeg een paar theelepels baking soda toe aan een bak water en was je groente en fruit hiermee. Zorg er wel voor dat je de groente en fruit goed afspoelt met water
  2. Eitjes pellenvoeg een theelepel baking soda toe wanneer je eieren kookt. Dit kan ervoor zorgen dat de eieren veel makkelijker te pellen zijn
  3. Zelfopblazende balonnenzin in een leuk experiment met je kinderen? Vul een fles voor ⅓ met azijn. Vul vervolgens een niet opgeblazen ballon voor de helft met baking soda en plaats deze ballon daarna op de fles. Houdt de ballon iets omhoog zodat de soda in de fles valt. Door de chemische reactie wordt de ballon opgeblazen
  4. Witte tandeneen natuurlijke tandpasta maken kan vrij eenvoudig. Meng 150 ml baking soda, 1 theelepel zeezout en eventueel een paar druppels pepermuntolie door elkaar en je hebt een natuurlijke tandpasta voor stralende witte tanden
  5. Geurende koelkastlast van onaangename geuren in de koelkast? Plaats dan een open pak of potje met baking soda in de koelkast. Voor onaangename geuren in de prullenbak, kun je baking soda ook los op de bodem strooien zodat het de geur van het vuil opneem
  6. Een frisse ademvermeng een halve theelepel met 120 ml water. Spoel hiermee je mond en gorgel ongeveer een minuut lang voordat je het uitspuugt en spoel na met water
  7. Pijn verminderen bij bijensteekmaak een papje van water en baking soda en smeer dit op de plek van de bijensteek alvorens je de angel eruit haalt. Dit kan de pijn verzachten
  8. Jeuk verminderen bij waterpokkenvoeg een halve kop baking soda aan een lauwwarm bad
  9. Mieren verwijderenstrooi baking soda over de spoor van mieren, hierdoor verdwijnen ze snel
  10. Allesreiniger; zelf allesreiniger maken met baking soda is eenvoudig, milieuvriendelijker en de werking is fantastisch. Het is handig om een lege fles of sprayflacon te gebruiken. Deze vul je met een mengsel van 250 milliliter lauw water, 1 theelepel baking soda, 1 theelepel plantaardige zeep en een scheutje citroensap

  Baking soda als natuurlijke ontgifter

  De toepassingsmogelijkheden van Baking Soda zijn zeer divers en teveel om allemaal te benoemen. Toch wil ik in deze blog verder ingaan op de functies die zij in ons lichaam kan vervullen omdat ik het als coach belangrijk vind om aandacht te geven aan kennis en inspiratie omtrent leefstijl. 

  Wist je dat Baking Soda vroeger al werd aangewend als voedingsstof om ons lichaam te helpen met overleven? Zo schijnt het dat kleine hoeveelheden van dit middel in combinatie met kruiden zoals venkel en gember werd gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen en bijvoorbeeld gasvorming of maagpijn te verminderen. Het mooie vind ik is dat het hier niet gaat om een farmaceutisch geneesmiddel, maar om een voedingsstof waar ons lichaam heel erg blij van wordt.

  Baking Soda oftewel natriumbicarbonaat heeft verschillende functies die zij vervult. Zo heeft ze  een sterke ontstekingsremmende werking en kan zij ondersteunen bij het ontgiften en neutraliseren van allerlei giftige stoffen in het lichaam.  Ook bezit deze stof vaatverwijdende eigenschappen en kan ze bijvoorbeeld de vloeibaarheid van het bloed verhogen. Wil je hier meer over weten lees dan het boek ‘de helende werking van Baking Soda’ van Dr. Mark Sircus.

  Afvallen met baking soda

  Het is ook bekend dat baking soda onze spijsverteringsenzymen kunnen beschermen en het zuur in ons lichaam kan neutraliseren. Niet alleen is het veilig wanneer het op een juiste manier en in juiste hoeveelheid wordt toegepast, maar ook blijkt dit een voedingsstof te zijn die ons lichaam zelf aanmaakt. Echter na onze 45e levensjaar neemt deze productie af en kun je makkelijker verzuurd raken vanuit onze westerse leefstijl.

  En dan antwoord op de vraag of afvallen met baking soda mogelijk is?  Omdat verzuring vaak gepaard gaat met aandoeningen zoals obesitas, darmklachten, en andere spijsverteringsklachten kan gebruik van baking soda zeker een positief effect brengen als het gaat om ontzuren en daarmee het verliezen van afvalstoffen en lichaamsgewicht. Maar uiteraard blijft dit een samenspel van verschillende leefstijlfactoren. Je zult altijd aan verschillende knoppen moeten draaien en één wondermiddel bestaat wat mij betreft niet. Leefstijlkeuzes met onder andere aandacht voor voeding, beweging, ontspanning en persoonlijke groei vormen factoren die samen jouw vitaliteit en geluksniveau bepalen. 

  Symptomen van verzuring

  We hebben zojuist de term verzuring al een paar keer genoemd. Wat is dan verzuring en waarom is dit niet wenselijk voor ons lichaam?

  Van verzuring is helaas vaker sprake dan we denken. Mede door onze westerse leefstijl, door overconsumptie en de welvaartsstroom afgelopen decennia, zijn we ‘sneller’ gaan leven. Dit betekent meer arbeid verrichten in minder tijd en sneller en meer produceren en consumeren. De grootste oorzaak van verzuring heeft dan ook verband met aanverwante leefstijlkeuzes waarbij ongezonde voeding, weinig beweging en veel stress de boventoon voeren. Hierdoor krijgen we al gauw te veel ongewenste afval- en gifstoffen binnen. Het effect van medicijngebruik, vervuiling van grond- en drinkwater, straling en het gebruik van bestrijdingsmiddelen speelt natuurlijk ook een rol.  Wanneer ons lichaam door overbelasting niet meer in staat is om zich van deze stoffen te ontdoen ontstaat er verzuring. Verzuring zorgt er vervolgens weer voor dat er een tekort aan mineralen ontstaat welke ons lichaam hard nodig heeft om te overleven. 

  De meeste ziektes ontstaan in de darmen

  Met name in onze darmen vindt er een verstoring plaats omdat de goede darmbacteriën het niet kunnen winnen van de slechte. Er ontstaat een onevenwichtige darmflora welke vatbaar wordt voor schimmels en parasieten en dat is absoluut niet wenselijk. Deze goede darmbacteriën zijn onze beschermers en helden die ervoor zorgen dat gifstoffen en ziektekiemen niet verder in het lichaam worden verspreid.  Je kunt wel nagaan dat wanneer toxische stoffen in ons hele lichaam gaan ronddwalen, zoals in ons vetweefsel, bindweefsel en zelfs ons bloed, ons immuunsysteem behoorlijk kan worden aangetast. Er vindt dan roofbouw plaats waardoor er allerlei ziekten en (vage) klachten kunnen ontstaan. Dat kan onder andere resulteren in de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Huidproblemen
  • Infectiegevoeligheid
  • Misselijkheid
  • Verminderde energie
  • Prikkelbaarheid
  • Pijnlijke – stijve spieren
  • Gewrichtspijn
  • Hoge bloeddruk
  • Vage klachten zoals hoofdpijn, buikpijn enz.
  • Nierstenen
  • Haaruitval

  Ons lichaam is (zoals alles in het leven) gebaat bij een goede balans. De balans die ons lichaam zoekt wordt aangeduid met het zuur-base
  evenwicht. Om dit te meten wordt gekeken naar de zuren en basische stoffen in ons bloed. Deze zuurgraad van ons bloed wordt uitgedrukt in pH-waarde en ligt idealiter tussen 7,35 en 7,45. Wanneer ons lichaam te zuur is daalt deze waarde. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk 80% basische voeding en 20% verzurende voeding te eten.

  10 simpele tips voor een basische maaltijd:

  1. Groente, fruit, noten, pitten en zaden vormen het hoofdbestanddeel van je maaltijd
  2. Beperk dierlijke eiwitten
  3. Gebruik voor 80% aan natuurlijke vetten zoals olijfolie, ghee, roomboter
  4. Eet zo min mogelijk uit een pakje of zakje (pure producten)
  5. Beperk zoveel mogelijk suiker
  6. Drink voldoende water
  7. Eet je laatste maaltijd uiterlijk om 18.30 uur
  8. Zorg voor voldoende slaap  (zodat zoveel mogelijk afvalstoffen worden afgevoerd)
  9. Voldoende beweging waarbij je transpireert (zodat zoveel mogelijk afvalstoffen worden afgevoerd)
  10. Start je dag met een glas lauw water met een halve citroen uitgeperst en een schijfje gember (extra ondersteunend voor de lever voor afvoeren van afvalstoffen)


  Meer weten over het verliezen van afvalstoffen probeer dan deze heetwaterkuur gebruik de volgende kortingscode htwk_korting ter waarde van € 9,95

  Marsha Sewnandan | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Vernieuwend Coach- Ayurvedisch Marmatherapie – Sri Sri Yoga Trainer | Business Coach 

  Bronnen:
  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/maag-darm-en-leveraandoeningen/overzicht 

  https://healthwatch.eu/nl 

  De helende werking van Baking Soda, Dr. Mark Sircus

  Aanmelden voor nieuwsbrief