Baking soda, oneindig veel mogelijkheden

Baking soda, het bruist, smaakt naar zout, ziet eruit als een kristalvormige poeder en bindt zuren aan zich. Dit zijn enkele eigenschappen van zuiveringszout, ook wel bekend onder de namen: baking soda, natriumbicarbonaat, maagzout, steenzout of sodium bicarbonate en bekend als E500. Wil je weten wat baking soda voor jouw schoonheid en vitaliteit kan betekenen, lees dan gauw verder.

Auteur: Marsha Sewnandan

Baking soda, washing soda, of bakpoeder?

De termen baking soda, washing soda of bakpoeder kom je steeds vaker tegen en ook worden ze vaak met elkaar verward. Dus voordat we verder inzoomen op het gebruik van dit natuurlijk en bijzonder middel is het belangrijk om te weten dat baking soda NIET hetzelfde is als bakpoeder. Bakpoeder bevat overigens wel baking soda als bestanddeel. Echter, hieraan is nog een zuur toegevoegd waardoor er een andere reactie ontstaat wanneer hier vocht bij komt. Deze vorm is uitermate geschikt als rijsmiddel voor het bakken van heerlijke taarten of brood.

Ook is baking soda NIET hetzelfde als de bekende schoonmaak soda, oftewel washing soda, zoals we dat kennen als hulpmiddel in het huishouden. Deze vorm is namelijk veel agressiever en absoluut niet geschikt om taarten of brood mee te bakken. Deze soda heeft de benaming natriumcarbonaat in plaats van natriumbicarbonaat en wordt voor veel klusjes in het huishouden toegepast.

Baking soda als natuurlijke ontgifter

De toepassingsmogelijkheden van Baking Soda zijn zeer divers en teveel om allemaal te benoemen. Toch wil ik in deze blog verder ingaan op de functies die zij in ons lichaam kan vervullen omdat ik het als coach belangrijk vind om aandacht te geven aan kennis en inspiratie omtrent leefstijl.

Wist je dat Baking Soda vroeger al werd aangewend als voedingsstof om ons lichaam te helpen met overleven? Zo schijnt het dat kleine hoeveelheden van dit middel in combinatie met kruiden zoals venkel en gember werd gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen en bijvoorbeeld gasvorming of maagpijn te verminderen. Het mooie vind ik is dat het hier niet gaat om een farmaceutisch geneesmiddel, maar om een voedingsstof waar ons lichaam heel erg blij van wordt.

Baking Soda oftewel natriumbicarbonaat heeft verschillende functies die zij vervult. Zo heeft ze een sterke ontstekingsremmende werking en kan zij ondersteunen bij het ontgiften en neutraliseren van allerlei giftige stoffen in het lichaam. Ook bezit deze stof vaatverwijdende eigenschappen en kan ze bijvoorbeeld de vloeibaarheid van het bloed verhogen. Wil je hier meer over weten lees dan het boek ‘de helende werking van Baking Soda’ van Dr. Mark Sircus.

Afvallen met baking soda

Het is ook bekend dat baking soda onze spijsverteringsenzymen kunnen beschermen en het zuur in ons lichaam kan neutraliseren. Niet alleen is het veilig wanneer het op een juiste manier en in juiste hoeveelheid wordt toegepast, maar ook blijkt dit een voedingsstof te zijn die ons lichaam zelf aanmaakt. Echter na onze 45e levensjaar neemt deze productie af en kun je makkelijker verzuurd raken vanuit onze westerse leefstijl.

En dan antwoord op de vraag of afvallen met baking soda mogelijk is? Omdat verzuring vaak gepaard gaat met aandoeningen zoals obesitas, darmklachten, en andere spijsverteringsklachten kan gebruik van baking soda zeker een positief effect brengen als het gaat om ontzuren en daarmee het verliezen van afvalstoffen en lichaamsgewicht. Maar uiteraard blijft dit een samenspel van verschillende leefstijlfactoren. Je zult altijd aan verschillende knoppen moeten draaien en één wondermiddel bestaat wat mij betreft niet. Leefstijlkeuzes met onder andere aandacht voor voeding, beweging, ontspanning en persoonlijke groei vormen factoren die samen jouw vitaliteit en geluksniveau bepalen.

Symptomen van verzuring

We hebben zojuist de term verzuring al een paar keer genoemd. Wat is dan verzuring en waarom is dit niet wenselijk voor ons lichaam?

Van verzuring is helaas vaker sprake dan we denken. Mede door onze westerse leefstijl, door overconsumptie en de welvaartsstroom afgelopen decennia, zijn we ‘sneller’ gaan leven. Dit betekent meer arbeid verrichten in minder tijd en sneller en meer produceren en consumeren. De grootste oorzaak van verzuring heeft dan ook verband met aanverwante leefstijlkeuzes waarbij ongezonde voeding, weinig beweging en veel stress de boventoon voeren. Hierdoor krijgen we al gauw te veel ongewenste afval- en gifstoffen binnen. Het effect van medicijngebruik, vervuiling van grond- en drinkwater, straling en het gebruik van bestrijdingsmiddelen speelt natuurlijk ook een rol. Wanneer ons lichaam door overbelasting niet meer in staat is om zich van deze stoffen te ontdoen ontstaat er verzuring. Verzuring zorgt er vervolgens weer voor dat er een tekort aan mineralen ontstaat welke ons lichaam hard nodig heeft om te overleven.

De meeste ziektes ontstaan in de darmen

Met name in onze darmen vindt er een verstoring plaats omdat de goede darmbacteriën het niet kunnen winnen van de slechte. Er ontstaat een onevenwichtige darmflora welke vatbaar wordt voor schimmels en parasieten en dat is absoluut niet wenselijk. Deze goede darmbacteriën zijn onze beschermers en helden die ervoor zorgen dat gifstoffen en ziektekiemen niet verder in het lichaam worden verspreid. Je kunt wel nagaan dat wanneer toxische stoffen in ons hele lichaam gaan ronddwalen, zoals in ons vetweefsel, bindweefsel en zelfs ons bloed, ons immuunsysteem behoorlijk kan worden aangetast. Er vindt dan roofbouw plaats waardoor er allerlei ziekten en (vage) klachten kunnen ontstaan.

Dat kan onder andere resulteren in de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Huidproblemen
 • Infectiegevoeligheid
 • Misselijkheid
 • Verminderde energie
 • Prikkelbaarheid
 • Pijnlijke – stijve spieren
 • Gewrichtspijn
 • Hoge bloeddruk
 • Vage klachten zoals hoofdpijn, buikpijn enz.
 • Nierstenen
 • Haaruitval

Ons lichaam is (zoals alles in het leven) gebaat bij een goede balans. De balans die ons lichaam zoekt wordt aangeduid met het zuur-base
evenwicht. Om dit te meten wordt gekeken naar de zuren en basische stoffen in ons bloed. Deze zuurgraad van ons bloed wordt uitgedrukt in pH-waarde en ligt idealiter tussen 7,35 en 7,45. Wanneer ons lichaam te zuur is daalt deze waarde. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk 80% basische voeding en 20% verzurende voeding te eten.

Meer weten over het verliezen van afvalstoffen probeer dan GRATIS deze heetwaterkuur gebruik de volgende kortingscode htwk_korting ter waarde van € 9,95

Over Marsha Sewnandan

De helende werking van Baking Soda, Dr. Mark Sircus
Bestel hier