E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wist je dat zonnebloempitten vele gezonde mineralen en vitamine bevatten? Een aantal daarvan zijn magnesium, calcium en zink en selenium. Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E.

  Kunstig knagen op zoute snacks 

  Weet jij nog dat gezouten zonnebloempitjes vaak als snack werd gegeten tijdens je jeugd? Wellicht is er een generatiekloof maar ik weet het nog wel. Je kocht zo’n klein zakje en stopte dan zo’n ultra zout pitje of eigenlijk zaadje in je mond. Met je tong en speeksel haalde je dan eerst het zout eraf en vervolgens probeerde je kunstig om het pitje voorzichtig tussen je tanden te kraken, zodat alleen de schil eraf zou komen. Die spuugde je dan wat onhandig uit om vervolgens het pitje van de zonnebloem als nootje op te eten. En zo ging je verder totdat je voldaan was en een zakje zoute pitten had leeggemaakt. 

  Een stukje geschiedenis

  De zonnebloempit wordt al duizenden jaren gewonnen in Mexico en Peru door de indianen. Het schijnt dat een Spaanse ontdekkingsreiziger de zonnebloempit naar Europa heeft gebracht en dat het de Russen waren die het idee bedachten om er olie uit te persen, dat was een slimme zet.. 

  Waarom gezond?

  Wist je dat zonnebloempitolie vele gezonde mineralen bevat? Een aantal daarvan zijn magnesium, calcium en zink. Deze dragen bij aan het soepelmaken van je huid soepel en werken zeer verzachtend en beschermend. Maar dat is nog niet alles! Zonnebloempitten zijn niet alleen een bron van vetten, ze zijn bijvoorbeeld ook een goede plantaardige bron van zink wat bijdraagt aan onze huid en celgroei.  

  Help je lever een handje mee met ontgiften

  En we gaan nog even door. Want nadat de zaden van de zonnebloem zijn geoogst, worden zij gedroogd en vervolgens klaargemaakt om bijvoorbeeld als snack toegepast te worden en dat mag niet onderschat worden. Want deze kleine rakkers zijn een geweldige bron van vitamine E, een belangrijke antioxidant. Antioxidanten beschermen onze cellen, welke duizenden keren per dag worden aangevallen, zonder dat wij daar erg in hebben. Vitamine E werkt tevens goed als ontstekingsremmer en kan dus bijdragen aan bescherming tegen ziekten. Zonnebloempitten of zoals eerder gezegd, zaden, zitten ook boordevol voedingstoffen zoals vezels, magnesium en selenium. Deze kunnen bijdragen aan het verhogen van goede cholesterol wat kan resulteren in een verminderde kans op hart- en vaatziekten. De voedingsstof selenium is een belangrijk mineraal dat de rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging. Daarnaast maakt het mineraal bepaalde stoffen uit onze voeding minder giftig, en speelt het een belangrijke rol in de werking van de schildklier. Selenium stimuleert onder andere de werking van onze lever en daarmee het ontdoen van giftige afvalstoffen die ons lichaam binnenkomen. Een perfect detoxmiddel waar je je lever een plezier mee doet. Wil je meer informatie over om op een natuurlijke manier te laxeren lees dan onze blog ‘ 7 Natuurlijke laxeer tips’ 

  Zaadjes voor ons brein

  Tenslotte benoem ik in het eindpleidooi van deze zaden, de voordelen voor ons brein.  Want deze zaden bevatten namelijk tevens tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat serotonine produceert. Serotonine is een neurotransmitter (een communicatiestofje) ervoor zorgt dat we makkelijk kunnen ontspannen. Ze werkt zeer kalmerend voor onze hersenen en dat is iets waar we in deze tijd zeker meer behoefte aan hebben. 

  Kortom dit geweldige zaadje is zeker de moeite waard om in huis te hebben. Heerlijk als snack voor onderweg, als topping over een salade, als crunchie garnering door je yoghurt met fruit of als finishing touch over je (pompoen)soep. Je kunt er ook een heerlijke spread of dipje van maken. 

  Een kopje gepelde zonnebloempitten uit bestaat:

  • 818 calorieën
  • 29 g eiwit
  • 72 g vet
  • 28 koolhydraten
  • 12 vezels
  • 3,7 suiker

  Hieronder een heerlijk recept voor een lekkere spread:

  Ingrediënten:

  • 125 gram zonnebloempitten
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram zongedroogde tomaten (klein gesneden)
  • 50 gram olijven zonder pit 
  • Italiaanse kruiden (liefst vers)
  • Scheutje water
  • Snufjes zout en peper

  Bereiding:

  1. Pak je staafmixer of blender.
  2. Mix alle ingrediënten bij elkaar in de blender of staafmixer en maak er een spread van.
  3. Voeg er naar smaak nog wat extra zout of peper toe.

  Marsha Sewnandan | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Vernieuwend Coach- Ayurvedisch Marmatherapie – Sri Sri Yoga Trainer | Business Coach 

  Bron: 

  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:12036

  Aanmelden voor nieuwsbrief