Hoe gezond is jouw smoothie?

Is een smoothie eigenlijk wel gezond en drink je of eet je een smoothie en wanneer dan? Het hele jaar door een smoothie of alleen in de zomer een smoothie?Smoothies hebben een gezond imago, je kan er zelfs niet meer om heen. Iedere supermarkt heeft een uitgebreide smoothie assortiment.

We hebben het natuurlijk even moeten missen, maar de smoothie heeft zelfs zijn plek op veel menukaarten veroverd. Binnenkort mogen we weer op terrasje zitten, ik kijk er naar uit. Herken je dat? Je bestelt een smoothie om een ongezonde ‘guilty pleasure’ (kroket op een wit broodje?) te compenseren? Of überhaupt omdat je denkt dat het gezond is.

Auteur: Radha Poeran

Is een smoothie wel voor iedereen gezond?

Het idee van yoghurt, fruit, rauwe groenten zoals spinazie, bleekselderij, boerenkool, noten & zaden, kokoswater en allerlei superfoods zoals spirulina, maca, tarwegras, hennepzaad en niet te vergeten de eiwitpoeders, in één beker klinkt als een mega gezonde cocktail. Toch? Even snel blenderen, makkelijk en snel eten met een rietje en klaar is kees.

Laat me eerst beginnen met JA, de verse ingrediënten zijn zeker gezond. En een smoothie is een gezonde slimme manier om je fruit- of groenteconsumptie te verhogen. Dat kunnen we zeker gebruiken.

Maar een smoothie kan zeker ook ongezond zijn voor ons.

Hoe weet je dan of een smoothie gezond is voor jou?

Dat is heel lastig te beantwoorden. Dat is een zaak tussen jou en je spijsvertering. Jij bent namelijk uniek.

Leren luisteren naar je lichaam is daarom heel belangrijk en niet zomaar meebewegen met algemene trends, zoals… smoothies zijn gezond.

Merk je wel eens dat je na je smoothie een opgeblazen buik hebt? Of dat je misselijk wordt. Maar je denkt, het is gezond en dus blijf je een fervente smoothie fan.

De opgeblazen buik, opboeren of misselijkheid is de manier waarop je lichaam communiceert dat iets niet goed valt. Of misschien ben je je helemaal niet bewust van hoe jij reageert op voeding.

Misschien triggert deze blog je dan juist om daarop te gaan letten.

Drie ‘ingrediënten’ voor een gezonde smoothie.

Kennis is een belangrijk onderdeel om te ontdekken wat bij jou past. Dus hierbij drie ‘ingrediënten’ om jou te helpen bewust te worden of een smoothie voor jou gezond is.

Een goede smoothie is een delicate balans tussen

 • combinaties van ingrediënten
 • jouw spijsverteringskracht
 • de manier waarop je je smoothie eet

Het principe van het combineren van voedsel.

Fruit is vaak een hoofdingrediënt in een smoothie. Volgens Ayurveda kan fruit het best alleen worden gegeten én op een lege maag.

Ayurveda is een 5000 jaar oude holistische wetenschap van het leven uit India. Eén van de basisprincipes van de Ayurveda is dat je gezondheid wordt bepaald door je spijsvertering.

Ik hoop dat ik je nieuwsgierig kan maken naar de principes van voedselcombinaties vanuit de bril van de Ayurveda en misschien dat je het gaat uitproberen en ervaren wat het met je doet. Dit is met name belangrijk als je spijsvertering niet optimaal is. Vandaag de dag is dat al heel snel. Stress is een belangrijke factor dat onze spijsvertering direct raakt. Bij langdurig stress gaat er namelijk meer aandacht naar het ‘handelen’ van de stress. Stress is namelijk het aloude signaal dat het lichaam in gevaar is. En overleven heeft vanuit deze gedachte een hogere prioriteit dan het verteren van onze spijs oftewel maaltijd.

In de praktijk betekent dit dat er meer bloed en energie naar je spieren gaan en minder naar je spijsvertering. Je spijsvertering is dan per definitie niet meer optimaal. In dit geval is het dan goed om je ingrediënten voor je smoothie te kiezen die licht verteerbaar zijn en misschien zelfs te overwegen om tijdelijk geen smoothies te nemen.

Voedselcombinatie om rekening mee te houden

 • Fruit zou in het algemeen alleen genomen moeten worden. De reden voor dit principe is dat fruit vrij snel verteert, meestal al na 30 minuten. Met een mix van verschillende ingrediënten kan fermentatie (gisting) ontstaan wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
 • Fruit met zuivel is in de Ayurveda een no go. Gebruik jij deze combinaties regelmatig, ga experimenteren hoe je je voelt als je dat niet doet.
 • Combineer fruit van hetzelfde soort: gemengde bessen of appels met peren of verschillende citrusvruchten. Paars en rood fruit bevat enorm veel antioxidanten voor het beschermen van onze cellen tegen radicaal schade bij stress.
 • Wil je groenten met fruit combineren kies dan voor licht verteerbare groenten. Jonge bladgroenten zoals spinazie, andijvie, kiemen, jonge sla en waterkers. Less is more. Groene bladgroenten bevatten vezels en stimuleren de afvoer van afvalstoffen.
 • Verse kruiden en specerijen in je smoothie kunnen je spijsvertering ondersteunen. Denk aan munt, koriander, basilicum, peterselie, gember en kurkuma.
 • Veel smoothies bevatten vaak ook nog een mix van eiwitpoeders, noten en zaden, omega 3 vetzuren, droge poeders als spirulina, tarwegras, bijenpollen en andere superfoods. Allemaal stuk voor stuk rijk aan voedingsstoffen. Echter teveel van deze ingrediënten in één glas kan ‘too much’ zijn voor je spijsvertering. Waardoor je deze, vaak ook dure, voedingstoffen niet kan opnemen. De uitdrukking je bent wat je eet is niet compleet. Je bent ook wat je kan verteren en opnemen.

Jouw spijsverteringskracht.

Heb jij een (zeer) sterke spijsvertering? Dan heb je minder last van voedselcombinaties. Hoe weet je of jou spijsvertering sterk of gezond is? Dat hangt van veel factoren af én wederom jij bent uniek, waardoor er geen pasklaar antwoord is. Wel kunnen onderstaande signalen een teken zijn dat je spijsvertering niet optimaal is:

 • Voel je je opgeblazen na het eten?
 • Heb je last van maagzuur
 • Gebruik je maagzuurremmers?
 • Moet je regelmatig je eten opboeren?
 • Heb je last van stress? Stress is ook bijvoorbeeld bewerkte suikers, kunstmatige toevoegingen, koffie, straling, slecht slapen, medicatie, teveel zitten en niet regelmatig bewegen, overgewicht en ziektes.
 • Ligt je smoothie of maaltijd als een ‘steen’ op je maag?
 • Ben je misselijk na het eten?
 • Drink je veel tijdens het eten en dranken die juist je spijsvertering remmen zoals melk of cola?
 • Heb je voor jouw gevoel een regelmatige en gezonde ontlastingspatroon?
 • Eet je je volgende maaltijd of snack als je vorige maaltijd is verteerd? Je kan dit checken door een slokje heet water te nemen. De smaak van je vorige maaltijd komt dan niet naar boven.
 • Hoe voel je je na het eten? Energiek of juist moe?
 • Voel je je over het algemeen fit en vitaal?

Heb jij het idee dat jouw spijsverteringskracht niet optimaal is houdt dan rekening met het volgende:

 • Portiegrootte is belangrijk. Hou je smoothie licht en eenvoudig. Een klein glaasje kan al meer dan genoeg zijn.
 • Rauw en koud (ingevroren fruit en groenten) is ook domper voor je spijsverteringsvuur. Kies liever voor vers, licht verteerbaar en kamertemperatuur. En wissel af, soms is een handje ingevroren bessen nou eenmaal makkelijker. Wacht dan met drinken of eten tot het op kamertemperatuur is.
 • Kauw 5 à 10 minuten voor het eten een dun schijfje gember. Gember wakkert je spijsverteringsvuur aan.
 • Misschien past een glaasje groente- of fruitsap beter bij je dan een smoothie. Het verschil is dat een smoothie veel vezels bevat en zwaarder is en een groentesap, zoals het woord al zegt, vloeibaar is.

De manier waarop jij je smoothie eet.

Ken je de uitdrukking ‘drink je eten en eet je drinken’. Wat hiermee bedoeld wordt is dat je spijsvertering in je mond al begint. Je hersenen zijn je wel een stapje voor. Op het moment dat jij in gedachten met eten bezig begint je lichaam zich al voor te bereiden op de spijsvertering. Mits je lichaam natuurlijk niet te druk is het ‘handelen’ van stress. Ook dit is een belangrijk onderdeel voor een gezonde en sterke spijsvertering.

Maar goed, terug naar de spijsvertering begint in je mond. Je speeksel bevat spijsverteringsenzymen die koolhydraten, bijvoorbeeld fruitsuikers, begint af te breken. Dit is een belangrijke stap voor de spijsvertering later in de maag en dunne darm. Weet je nog, je bent ook wat je kan verteren en opnemen. Vaak nemen we een smoothie ‘on the go’ met een rietje ‘gieten’ we het snel naar binnen. Het is belangrijk dat je iedere slok voorziet van speeksel. Vandaar ‘eet je drinken’. Rauwe groentes zijn lastig om te verteren en kunnen gaan gisten in je darmen. Het beste is om je smoothie met een lepel rustig op te eten. Kauw er ook echt op. Je maag kan zich dan ook voorbereiden op de hap die er aan komt. En je systeem krijgt de tijd om hormonen en spijsverteringsenzymen aan te maken die nodig zijn.

Je helpt je spijsvertering ook door een rustig te gaan zitten en met volle aandacht je smoothie te eten. Dus niet bellend, lopend, voor de tv en je whatsapp beantwoordend. Je spijsvertering wordt namelijk aangestuurd door het deel van ons zenuwstelsel dat voor rust en herstel verantwoordelijk is. Rust en ontspanning creëren voor iedere maaltijd is belangrijk. Een paar minuten mediteren voor een maaltijd is heel goed voor je spijsvertering.
Wil je meer weten over de kracht van meditatie voor je spijsvertering.

Lees de blog van Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher ‘Meditatie & Spijsvertering’

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om met een andere bril naar smoothies te kijken. Pas de hoeveelheid en ingrediënten vooral ook aan naar wat bij jou past.

Hier een heerlijk recept van een Recept groene lente detox smoothie, Deze gezonde detox smoothie zit VOL energie, vezels, vitaminen, mineralen en natuurlijke ontzurende & ontgiftende stofjes.

Radha Poeran | Voedings- en gezondheidscoach

Aanmelden voor nieuwsbrief