E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Herken je ook dat gevoel om je huis schoon te willen maken? Nu de zon steeds meer doorkomt, zien we alle stofdeeltjes in huis liggen. En omdat we na de donkere winter weer fris en opgeruimd de lente in willen, zijn we allemaal bezig met een voorjaarsschoonmaak. Een bijkomend voordeel is dat veel mensen zich na een grote voorjaarschoonmaak ook beter gaan voelen. Een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd. Maar daar hoef je het niet bij te laten. De Ayurvedische geneeswijze schrijft zelfs voor dat je een reiniging van je lichaam doet tijdens het voorjaar. 

  Wat is Ayurveda

  Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat wereldwijd meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor de oudste geneeswijze is die de mens kent. Ayus betekent “leven” en Veda betekent “kennis”. Ayurveda is dus in de ruimste betekenis van het woord ‘kennis over het leven’. 

  Deze kennis komt uit de Veda’s, de oudste Indiase geschriften, waarbij men uitgaat van een holistisch mensbeeld. De manier waarop je leeft zoals voeding, beweging, ontspanning en sociale interactie vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische filosofie. 


  De drie dosha’s

  Een goede gezondheid ontstaat volgens de Ayurveda door een juiste balans van drie levensenergieën, dosha’s genaamd, die een combinatie zijn van de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). Deze vijf elementen zijn geclusterd in drie levensenergieën te weten:

  • Vata: bevat de elementen lucht en ether
  • Pitta: bevat de elementen water en vuur
  • Kapha: bevat de elementen aarde en water

  Leef volgens jouw dosha

   Vata, pitta en kapha zijn elk op de een of andere manier essentieel voor onze fysiologie, dus geen enkele dosha is beter dan of superieur aan de andere.  En iedereen ‘heeft alle drie de dosha’s in zich. Wel is het zo dat ons lichaam gedomineerd wordt door één of een combinatie van twee dosha’s. Je hebt dus een Vata, Pitta, of een Kapha dosha of een combinatie, bijvoorbeeld Pitta-Kapha. En elke dosha heeft zo zijn eigen werking. De bedoeling is dat je je lichaam elke dag in balans houdt. Als je weet welke dosha domineert in jouw lichaam, dan weet je ook aan welke knoppen je moet draaien als je lichaam uit balans is. Stel dat jouw dosha Pitta is, dan is het element vuur hoog in je lichaam. Als jouw lichaam uit balans is, kun je bijvoorbeeld sneller last hebben van oprispingen of zuurbranden. Om het element vuur weer in balans te krijgen, wordt aangeraden om verkoelende elementen aan je voeding toe te voegen zoals koriander of kardemom. Er wordt dan aangeraden om pepers achterwege te laten.  

  Disbalans door Ama (gifstoffen)

  De Ayurveda gaat ervan uit dat wij samen met de natuur één geheel vormen. We zijn geen losse individuen. We hebben een constante interactie met onze omgeving en dus ook met de seizoenswisseling. Als je lichaam uit balans is, dan ontstaan er gifstoffen, ook wel Ama genoemd, in je lichaam. Zeker als je lichaam al langer uit balans is. En daarom is ontgiften een belangrijk onderdeel in de ayurveda. 

  Waarom moet je tijdens het voorjaar je lichaam ontgiften?

  In de winter is ons spijsverteringsvuur minder sterk. Vanuit Ayurvedisch oogpunt heel logisch. Het vuur element zon is de winter namelijk minder sterk en daardoor ook in ons systeem. Tegelijkertijd  bewegen we minder en eten we doorgaans meer zoet en zwaar voedsel.  Meestal zijn dit moeilijk verteerbare voedingsmiddelen, dus begint Ama (het plakkerige, giftige product van onvolledige spijsvertering) zich op te hopen in het lichaam.

  Wanneer het warme weer de sneeuw in de lente doet smelten, heeft dit een soortgelijk effect op het lichaam. De verwarmde zonnestralen stoken ons verteringsvuurtje weer op en smelt de Ama in je lichaam. Het  volume van de Ama kan zo groot worden dat de shrota’s, de microcirculatiekanalen van het lichaam, verstopt raken. 

  Dans mee op het ritme van de natuur

  Als je deze gifstoffen niet afvoert, dan kun je gevoelig raken voor allergieën zoals hooikoorts en kunnen allerlei andere vage klachten ontstaan zoals vermoeidheid, opgeblazen gevoel, constipatie of huiduitslag. De natuur helpt ons dus al met het wegsmelten van de gifstoffen in je lichaam. En daarom is het belangrijk dat je dit proces ondersteunt. Zo dansen we mee op de ritme van de natuur en helpen we ons lichaam sneller vitaal te worden. 

  Hoe kun je je lichaam helpen met het afvoeren van gifstoffen?

  Er zijn verschillende manieren om je lichaam in dit proces te ondersteunen. Veel water drinken en bewegen zijn basics die al enorm veel bijdragen in de ontgifting en ontzuring van je lichaam. Maar ook met je voeding kun je al heel veel doen. Vermijd zwaar voedsel, want daar heeft je lichaam nu even niets aan. Het kost te veel energie om dat ook allemaal op te ruimen. Kies dus voor licht verteerbare maaltijden met veel gekookte of gestoomde groenten in deze periode van het jaar.

  Ayurvedische detoxmethoden

  Vaak wordt een detox geassocieerd met smoothies, sapjes of vasten. In de Ayurveda is een detox juist gericht op volwaardige maaltijden. Deze maaltijden worden zo samengesteld dat ze de afvoer van de Ama ondersteunen. Het gerecht Kitchari is zo’n volwaardige maaltijd. Ondersteunende supplementen, kruidenthee en warm of heet water drinken ondersteunen het proces. De Ayurvedische heetwaterkuur is een simpele, goedkope én krachtige manier om jezelf te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen.  Meer weten?  Klik hier voor informatie.  

  Detox je darmen met Ayurvedische maaltijden

  Als je je reiniging of detox naar een serieus niveau wilt tillen, kun je ook kiezen voor de Darm Detox van Master My Energy. Klik hier voor meer informatie over een Darm Detox. Met dit programma wordt je gedurende 14 dagen stap voor stap begeleid tijdens een detox van lichaam en geest. Je merkt direct resultaat. Onze online leefstijlcoach Radha Poeran heeft gekozen om de Ayurvedisch voedingsprincipes in te zetten tijdens de detox. Het is dus ook een mooie manier om kennis te maken met de Ayurveda.  

  En omdat je veel kennis en gemakkelijke recepten krijgt aangeboden, kun je dit de rest van je leven zelf toepassen.  Dit is programma is ook een mooie eerste stap om zelf te ervaren hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en het effect van een ondersteunende reiniging, ook in in relatie tot buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, overgewicht, happy mind, stralende huid, focus, slaap en hormoonbalans.

  Wil je meer informatie of advies of jij deze detox kan doen? Stuur een mail,  of vraag hier  direct de gratis lesdag aan en ontdek hoe belangrijk onze 2e brein is. 

  Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om opgeruimd het voorjaar in te gaan.  Heb je vragen stel ze gerust. Dat kan hieronder de blog of je kunt ons een mail sturen. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief