E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Heerlijk! Het wordt steeds lichter en het voorjaar hangt in de lucht. In deze periode krijgt detoxen veel aandacht. Wat is detoxen eigenlijk? En moet ik ook detoxen? En is een detox hetzelfde als ontzuren en ontgiften? In deze blog hoop ik je meer inzicht te geven in detoxen. Je kunt dan zelf besluiten of een detox voor jou interessant is. 

  Wat houdt een detox eigenlijk in?

  Ontgiften, ontslakken en reinigen zijn termen die vaak worden gebruikt als het over detoxen gaat. De overeenkomst is dat het gaat over het ondersteunen van je lichaam om opgeslagen gif- en afvalstoffen af te kunnen voeren. Het gaat dus om een reinigingsproces. 

  Je lichaam kan zelf detoxen!

  Het spreekt voor zich dat een schoon en gereinigd lichaam gezond kan functioneren. Omdat dit zo essentieel is detoxt of reinigt ons lichaam zichzelf. Dit ook de reden dat de reguliere gezondheidszorg zegt dat detoxen een modetrend is dat geen of weinig toegevoegde waarde heeft. Bij detoxen of ontgiften gaat het om het elimineren van gifstoffen die wij van buitenaf binnenkrijgen via bijvoorbeeld onze voeding, huid en ademstelsel. Ik licht eerst even kort toe hoe onze natuurlijk detoxmechanisme werkt.

  1. Je hebt schadelijke stoffen die door onze nieren worden uitgefilterd en die we dan uitplassen. Dit zijn stoffen die in water opgelost kunnen worden.
  2. En er zijn ook schadelijk stoffen die niet in water maar in vet opgelost moeten worden om vervolgens afgevoerd te worden via je darmen. Je lever speelt hier een hele belangrijke rol in door deze stoffen te binden aan gal. Gal wordt door de lever aangemaakt en zorgt ervoor dat wij onze vetten kunnen verteren (lees afbreken).  
  3. De lever heeft ook een andere ingewikkelde functie dat biotransformatie heet. Op een geavanceerde manier worden stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, medicijnen, E-nummers omgezet zodat de nieren ze kan afvoeren. 
  4. En er zijn stoffen die ons lichaam niet kan afbreken, het gaat hier vaak om synthetische of chemische stoffen. Deze stoffen mogen niet in ons bloed circuleren. Ons lichaam is een super mooi en intelligent systeem dat altijd naar balans streeft en zal dus alles op alles zetten om deze gifstoffen kwijt te raken. Denk aan diarree, ontstekingen, niezen, slijm, zweten en vaginale afscheiding. Als dit ook niet meer voldoende werkt worden deze afvalstoffen in onze lever en vetweefsel opgeslagen en dus ook in vettige organen zoals onze hersenen. 

  Ons systeem kan ook zelf afvalstoffen aanmaken, onze stofwisseling (omzetting van voedsel in energie) kan zuren creëren. Misschien heb je van de termen verzuring en ontzuren gehoord. Wil je meer hierover weten? Lees dan mijn blog over ontzuren

  Super mooi dus dat ons lichaam zichzelf kan reinigen. Is een detox dan wel nuttig? Voordat ik daar antwoord op geef neem ik je eerst mee in de visie van andere gezondheidsstelsels. 

  Detoxen vanuit een ander perspectief

  Detoxen wordt al duizenden jaren toegepast, bijvoorbeeld in de holistische leer Ayurveda (5000 v.C.) en de Chinese leer. Ook de geneesheer Hippocrates heeft in de natuurgeneeskunde een belangrijke bijdrage geleverd over het belang van een gereinigd lichaam.   

  De hoofdoorzaak van veel ziekten is volgens de oude geneesheren het gevolg van jarenlange vervuiling. Een voorbeeld. Als je last hebt van obstipatie, betekent dit dat afvalstoffen te lang in je darmstelsel blijven zitten. Het gevolg is dat deze afvalstoffen weer opgenomen worden in het lichaam. Onze uitscheidingsorganen zoals lever, nieren, lymfestelsel en huid moeten dan extra hard werken en kunnen na verloop van tijd overbelast raken.

  Als het proces van de aanwezigheid van gifstoffen te lang duurt kunnen we langzaam ziek worden.  Ziekten ontstaan dus zelden plotseling volgens Hippocrates en de Ayurveda. Omdat het even duurt voordat je de symptomen kan waarnemen ontstaat het beeld dat je plotseling ziek bent geworden. 

  Ontslakken

  Bij ontslakken gaat het om het verwijderen van afvalstoffen die het lichaam zelf heeft aangemaakt die niet voldoende kunnen worden uitgescheiden omdat er teveel van is of omdat de uitscheidingsorganen (lever, huid, nieren, darmen, lymfestelsel) niet meer voldoende presteren. Overtollige vetophopingen zouden als ‘slakken’ kunnen worden getypeerd. Een ander voorbeeld zijn de kristallen die te vinden zijn bij overtollig urinezuur, bekend als jicht. Galstenen, nier- en blaasstenen, zijn eveneens voorbeelden van slakken.

  Is detoxen nuttig? 

  Het antwoord zou nee zijn als we in een ideale wereld zouden leven waarin we niet blootstaan aan een overdaad aan toxische belastingen. Zoals we allemaal weten is vandaag de dag de belasting van toxische stoffen de laatste decennia enorm toegenomen. Denk aan: 

  • Schoonmaakmiddelen
  • Huidverzorging, waaronder ook cosmetica. Stoffen die je bijvoorbeeld binnen krijgt is butylphenyl methylpropional, propylparaben en butylparaben. Need I say more
  • Milieuverontreiniging, waaronder smog
  • Pesticiden. Misschien vind je dit artikel interessant; https://www.natuurdietisten.nl/roundup-in-de-voedselketen/
  • Zware metalen. Er ligt letterlijk een groot milieuprobleem op je bord als je weleens een vis zoals zwaardvis, tonijn of makreel eet. Deze vissoorten bevatten vaak hoge gehalten kwik
  • Plastic resten, via drinken uit plastic flesjes
  • Tabaksrook
  • Daarnaast creëren wij zelf met onze voeding en leefwijze een nog grotere belasting op ons lichaam en uitscheidingsorganen. Denk maar eens aan E-nummers, additieven, kleurstoffen, alcohol, suikers, geraffineerde en bewerkte voeding, koffie, medicijnen, overmatig, te snel en/of onregelmatig eten;
  • Straling
  • Stress

  Ik ben ervan overtuigd dat ons systeem en organen overbelast kunnen raken. Dus ja, ik vind het zeer verantwoord om minimaal één keer per jaar je lichaam te helpen de binnenkant te reinigen. Daarnaast vind ik het heel gezond om gedurende een periode patronen te doorbreken omdat je je namelijk weer bewust wordt van de signalen van je lijf. Als je jezelf namelijk langzaam vergiftigt heb je dat niet door. Je past je iedere keer aan en het valt mij op dat we het normaal vinden dat we regelmatig moe zijn en klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, maagklachten, ontstekingen, huidklachten, allergieën (hooikoorts) en ga zo maar door hebben. Het zou normaal moeten zijn dat je je doorgaans fit voelt, dat je met energie uit bed stapt en als je je niet lekker voelt, je systeem snel kan herstellen. Als dat niet zo is functioneert je systeem niet meer in balans.  

  Verantwoord detoxen

  Wat ik wel vind is dat je verantwoord moet detoxen. Zomaar van het één op het op het ander moment rigoureus een detox gaan doen kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kan namelijk in één keer zoveel afvalstoffen vrijkomen dat je detoxorganen, die al overbelast zijn, het niet aankunnen om in één keer de vrijgekomen grote hoeveelheid afvalstoffen te verwerken met mogelijk vervelende gevolgen. 

  Vaak focussen mensen zich op de detox zelf zoals vasten of de sappen nemen. Terwijl de voorbereiding van de detox waarin je lichaam gaat voorbereiden op de reiniging en de opbouwfase waarin je weer langzaam gaat opbouwen naar je normale voedingspatroon net zo belangrijk zijn, zo niet belangrijker dan de detox zelf. 

  Persoonlijk vind ik dat je een detox onder begeleiding van een coach zou moeten doen. Milde aanpassingen in je leefstijl zoals suiker afbouwen, voldoende rust, bewegen, meer water drinken en meer groenten en fruit eten is natuurlijk altijd goed en kan iedereen zonder begeleiding doen. 

  Garbage out = een schoon en opgeruimd lichaam & geest

  Kortom met een detox ondersteun je je lichaam om overtollige (opgeslagen) afvalstoffen te verwijderen met als mogelijk effect:

  1- Versterken van je spijsvertering en daarmee het versterken van je andere organen;

  2- Door rust en herstel ondersteun je je immuunsysteem, stofwisseling en hormonale balans.  

  Hierdoor kun je onderstaande gezondheidsvoordelen ervaren:

  • Een gezond lichaam betekent ook een heldere mind of geest. Je concentratie en focus kan dus ook verbeteren
  • Een verbeterde energiebalans
  • Een gezonde darmflora, dit zie je aan de buitenkant van je huid. Je huid verjongt vanuit de binnenkant en gaat weer stralen
  • De vertering en opname van voedingsstoffen kan verbeteren en ook je ontlastingspatroon
  • Vetreserves op de buik, billen en heupen kunnen verminderen, afvallen
  • Darmen in balans betekent ook een diepere en betere slaapkwaliteit
  • Ook je gezichtsvermogen kan verbeteren;
  • Het allermooiste is dat je weer de verbinding tussen lichaam en geest kan voelen. Je kunt daardoor veel beter luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft en daarop schakelen
  • Kortom een algehele ondersteuning van je zelfhelend vermogen en vitaliteit

  Welke vormen van detoxen zijn er?

  • Vasten of intermitterend vasten waarbij je bepaalde periodes helemaal niets eet en soms ook niet drinkt;
  • Vasten met sappen, smoothies of water;
  • Oilpulling (oraal);
  • Sauna, warmwaterbaden;
  • Kleibehandeling, (oraal of je huid laten inpakken)
  • Supplementen;
  • Massages met olie of kruiden;
  • Detoxkuren;
  • Klysma’s; 
  • Darmspoelingen.

  Kan iedereen detoxen?

  Nee. Sowieso is een detox niet geschikt voor kinderen, als je zwanger bent, als je een eetstoornis hebt, ouderen en als je ziek bent en medicatie gebruikt. Ook moet je mentaal klaar zijn voor een detox. Daarom is het goed om een detox onder begeleiding te doen. Je kunt wel direct aan de slag met onderstaande tips. 

  10 tips om je zelfreinigend vermogen te ondersteunen

  1. Eet zoveel mogelijk onbewerkt, duurzaam en gevarieerd
  2. Zorg voor dagelijkse beweging, goed voor o.a. je darmen en bloedcirculatie
  3. Drink voldoende water
  4. Eet minimaal 300-500 gram groente, verdeeld over de dag. Deze bevatten ook natuurlijke vezels voor een soepele en dagelijkse ontlasting. Kies ook voor groene bladgroente omdat ze chlorofyl bevatten. Chlorofyl kan lichaamsvreemde stoffen (xenobiotica) aan zich binden en zo uit het lichaam verwijderen;
  5. Eet regelmatig verse kiemen bv alfalfa (vanwege de enzymen en hoge voedingswaarde)
  6. Vergeet af en toe online en geniet offline. Las regelmatig een rustdag van je mobiel, laptop en tv in. Stress en straling creëren ook veel afvalstoffen in de vorm van vrije radicalen in ons systeem. Verruil dit voor een goed boek of een wandeling, stilte of niets doen. We zitten zo vaak in ons hoofd dat we ons lijf, gevoel of hart niet meer kunnen voelen. Ons lijf communiceert feilloos hoe gaat, de vraag is kun je dit waarnemen?
  7. Dagelijkse aanvulling van supplementen zoals een multivitamine;
  8. Word bewust wat je via je huid ‘eet’. Als je het niet kan uitspreken moet je afvragen of je dit via je huid wilt eten
  9. Regelmatig een sauna nemen helpt om via je huid afvalstoffen uit te zweten en het kan ook nog eens ontspannend zijn
  10. Mentale detox met adem- en meditatietechnieken. Meer weten? Lees mijn blog met 3 simpele ademhalingsoefeningen

  Een darmkuur of darm detox in het voorjaar en/of najaar

  Regelmatig krijg ik de vraag welke detox ik zou adviseren. Als het kan zou ik zeker minimaal 1x per jaar een darmkuur doen met als basis voeding en ondersteuning van natuurlijke supplementen. Waarom? Onze darmen worden ook wel de boomwortel van ons lichaam genoemd. De boom is zo gezond als de voeding die de wortel kan opnemen. Is deze voeding gezond, dan zie je dat tot in de kruin van de boom terug. Kan de boom geen gezond voedsel opnemen, dan zie je dit ook weerspiegeld in de hele boom. Vandaar dat Hippocrates ook beweerde: “Ziekte zetelt in de darm”. Is de darm ziek, dan wordt het hele lichaam hierdoor beïnvloed. 

  Wist je dat gezonde voeding ook toxisch kan worden?  

  Voedsel is in eerste instantie een vreemde stof voor ons lichaam. De belangrijkste taak van ons spijsverteringsstelsel is om voedsel om te zetten in lichaamseigen stoffen en onverteerbare stoffen weer uit te scheiden. Onze spijsverteringskanaal is daarom zo gebouwd dat voeding niet direct in contact mag komen met onze binnenwereld zoals ons bloed. Pas als het omgezet is in stoffen dat onze lichaam herkent komt het in onze bloedbaan terecht. 

  De omzetting van voeding luistert heel nauw en kan al snel verstoord raken. Het start al bij hoe je kauwt, de mate van stress, te weinig drinken, de kwaliteit van je spijsverteringsvuur, de soort voedsel, combinaties van voedsel, teveel eten en onvoldoende bewegen zijn slechts een aantal voorbeelden. 

  Alle voeding die niet op juiste wijze wordt omgezet kan in meer of mindere mate toxisch worden. Denk bijvoorbeeld aan gisting en rotting in de darmen. De schadelijke stoffen die hierbij vrijkomen komen via de darmen in ons bloed terecht. Een goede darmkuur of darm detox kan je algehele spijsverteringsstelsel ondersteunen. 

  Lekkende darm of Leaky Gut

  Veel mensen hebben (ongemerkt) last van een lekkende darm. Misschien heb je wel gehoord van een Leaky Gut. Voedingsstoffen lekken vanuit de darmen direct in het bloed. Omdat voeding in deze vorm lichaamsvreemd is, slaat o.a. je immuunsysteem op tilt. Als dit lang duurt kan een auto-immuunaandoening getriggerd worden. Een lekkende darm is lastig vast te stellen omdat dit vage klachten geeft. Met een darmkuur ondersteun je je darmgezondheid preventief.   

  Geef je darmen 14 dagen vakantie!

  Het voorjaar staat voor de deur. Een ideaal moment om de winterkilo’s af te schudden en je systeem te reinigen met een darmkuur. 

  Herken jij deze klachten?

  • Heb jij last van een opgeblazen gevoel, overgewicht, vermoeidheid of obstipatie?
  • Kom je snel aan en raak je moeilijk de extra kilo’s kwijt?
  • Heb jij last van allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt of overgevoeligheid voor bepaalde voeding?
  • Voel je je mentaal niet fit, emotioneel uit balans en slaap je slecht?
  • Heb je onbedwingbare trek in zoet en/of zout?
  • Heb je een energiedip na het eten?
  • Merk je dat je huid gevoelig is voor eczeem, psoriasis of acne?
  • Heb je regelmatig last van hoofdpijn, pijnlijke spieren en gewrichten?
  • Ben je gevoelig voor ontstekingen?

  Wellicht is dan tijd om je darmen en algehele spijsvertering een boost te geven. Weet je niet hoe je moet beginnen? Dat kan ik je absoluut aanbevelen om jezelf het online programma de Darm Detox cadeau te geven.

  Ik heb dit programma ontwikkeld zodat iedereen op een verantwoorde manier vanuit de comfort vanuit huis en eigen tijd kan detoxen zonder klysma’s of darmspoelingen.

  Je kunt zelf ook de mate van je detox bepalen, kies voor ‘ik ben een beginner’ of voor een ‘extra uitdaging’.

  Wil je meer informatie of advies of jij deze detox kan doen? Stuur een mail, klik hier voor informatie over het programma of vraag  direct de gratis lesdag aan en ontdek hoe belangrijk onze 2e brein is. 

  Ik hoop dat deze blog je inzichten heeft gegeven over detoxen. Heb je vragen stel ze gerust. Dat kan hieronder de blog of je kunt ons een mail sturen. 

  Radha Poeran | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Orthomoleculair therapeut – Ayurvedisch Marmatherapie  – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven

  Aanmelden voor nieuwsbrief