E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Lyengar yoga is een vorm van Hatha-Yoga. De belangrijkste regel van Lyengar yoga is dat elke houding heel nauwkeurig is. Bij Lyengar Yoga worden veel hulpmiddelen gebruikt om je te helpen de juiste posities van de asana’s te bereiken. De meest gebruikte hulpmiddelen zijn stoelen, houten blokken, riemen en dekens. 

  In mijn blog over International Yoga Day had ik beloofd meer uitleg te geven over de diverse vormen van yoga. Dit is het zesde deel van deze serie en gaat over Iyengar Yoga.

  Wat is Iyengar Yoga?

  De grondlegger van Iyengar Yoga is Yogacharya Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar. Hij trainde zijn leerling in zijn eigen yogastijl in de jaren 60. Iyengar yoga is een vorm van Hatha-yoga.  B.K.S. Iyengar begon zijn leven als een zwak en ziek kind. Echter, toen hij in de 90 was stond de yogameester eerst 30 minuten op zijn hoofd om zijn ochtend yoga te beginnen.

  In zijn boek, Light on Life, legt hij uit hoe fysieke zwakheden hem ertoe brachten de oude yogapraktijk op te pakken: “Mijn slechte gezondheid kwam overeen met mijn slechte humeur, zoals vaak het geval is als iemand ziek is”, schrijft hij. “Een diepe melancholie overviel me vaak, en soms vroeg ik me af of het leven de moeite waard was om te leven. Hij gebruikte zijn eigen lichaam als oefenmateriaal om te verschillende houdingen uit te dokteren. Hij overleed op 95 jarige leeftijd. 

  Verschillende soorten oefeningen

  B.K.S. Iyengar heeft meer dan 200 asana’s (yogahoudingen) gesystematiseerd en ook 14 verschillende soorten pranayama’s (ademhalingsoefeningen). De asana’s en pranayama’s worden in veel variaties onderwezen. Ze variëren van heel eenvoudig tot extreem moeilijk. Dus ook een beginner kan met veel gemak door de technieken van Iyengar Yoga navigeren. 

  De belangrijkste regel van deze vorm van yoga is dat elke houding heel nauwkeurig is. De nadruk ligt op het handhaven van de juiste lichaamshouding en uitlijning, wat anatomisch gezien correct is. Dit zorgt ervoor dat je geen letsel of pijn oploopt. Bij deze vorm van yoga worden veel hulpmiddelen gebruikt om je te helpen de juiste posities van de asana’s te bereiken. De meest gebruikte hulpmiddelen zijn stoelen, houten blokken, riemen en dekens. De hulpmiddelen worden gebruikt zodat je met veel gemak door alle houdingen in een asana kan bewegen. Dankzij de hulpmiddelen hoef je minder spanning op je spieren te zetten. Het helpt ook bij precisie en de uitlijning van de houding.

  Ademhalingsoefeningen

  Pranayama wordt in de Iyengar Yoga pas geïntroduceerd nadat je flexibiliteit en uitlijning hebt verhoogd. De gedachte is dat je een basis nodig hebt om de ademhalingsoefeningen effectief te kunnen doen. Pranayama helpt je alle systemen in het lichaam te versterken, voornamelijk de bloedsomloop, het zenuwstelsel, de spijsvertering en het ademhalingssysteem. Pranayama is cruciaal omdat het de geest en de zintuigen beheerst en daardoor een individu voorbereidt op een diepere meditatie. 

  Wat zijn de voordelen van Iyengar Yoga?

  Er ligt een duidelijke focus op een correcte anatomische uitlijning. De nadruk op een nauwkeurige anatomische uitlijning in alle houdingen maakt elke houding gezond voor je gewrichten en spieren waardoor het lichaam zich harmonieus kan ontwikkelen.

  Deze vorm van yoga is toegankelijk door het gebruik van hulpmiddelen. De hulpmiddelen worden telkens gebruikt om dieper in de houding te komen. Heel fijn dus voor mensen die net beginnen met yoga. Omdat je elke houding met uiterste precies moet uitvoeren, kom je nog beter in contact met je lichaam en daarmee verhoog je je lichaamsbewustzijn. 

  Met zijn praktijk richtte B.K.S. Iyengar zich op het helen van verschillende aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, depressie, chronische nek- en rugpijn. Omdat er veel tijd wordt besteed aan elke houding, kan Iyengar Yoga therapeutische voordelen hebben voor geblesseerde gebieden. 

  Een bekende flow uit de Iyengar Yoga om je immuunsysteem een boost te geven

  Hieronder zie je een plaatje van een flow die je in de ochtend kunt doen. Het duurt in totaal circa 45 minuten. Als je net begint met yoga lukt het misschien niet om in alle houdingen te komen. Maar het leuke van Iyengar Yoga is dat je hulpmiddelen mag gebruiken. Ik raad je wel aan deze flow eerst onder het toeziend oog van een erkende Iyengar Yoga Teacher uit te voeren alvorens je zelf aan de slag gaat. 

  Een bekende quote van B.K.S. Iyengar is: 

  “Physical health is not a commodity to be bargained for. Nor can it be swallowed in the form of drugs and pills – it has to be earned through sweat. It is something that we must build up.”

  Wil jij meer weten over een bepaalde yoga vorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief