E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Waarom zijn aminozuren gezond?

  Ik las onlangs een mooi en zeer verhelderend artikel van Lifeplus met de titel ‘aminozuren en hun effecten’. De reden dat dit artikel mijn aandacht trok komt door het feit dat aminozuren steeds vaker wordt gebruikt door verschillende fabrikanten van voedingswaren, voedingssupplementen, maar ook van cosmetica. Voor een grote groep mensen is de term aminozuren bekend maar de exacte betekenis en werking nog niet bekend. Aangezien veel mensen nu nog bewuster kijken naar hun gezondheid in deze ‘te lang durende corona periode’,  leek het mij een mooie aanleiding om dit onderwerp onder aandacht te brengen.

  Waar gaat het artikel over en wat is de conclusie

  Het artikel legt op heldere wijze uit wat aminozuren zijn, op welke wijze de aminozuren worden onderverdeeld en waarom ze goed zijn voor onze gezondheid. Tenslotte volgt een advies welke aminozuren wij als volwassenen via voeding dienen binnen te krijgen. En wanneer het ons niet lukt om regelmatig gezonde voeding te nemen door een hectische levensstijl dan kunnen supplementen een deeloplossing zijn.  

  Welke aminozuren zijn er?

  Het artikel legt uit dat aminozuren worden onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren. De laatste groep maakt ons lichaam zelf aan en bestaan uit elf niet-essentiële aminozuren. De groep essentiële aminozuren kan niet door ons lichaam worden aangemaakt en het advies is om van de negen essentiële aminozuren, er minimaal acht regelmatig in te nemen als volwassen persoon. Deze acht aminozuren bestaan uit:

  • Isoleucine
   • Leucine
   • Lysine
   • Methionine
   • Fenylalanine
   • Threonine
   • Tryptofaan
   • Valine

  De groep met elf niet-essentiële aminozuren bestaan uit: Alanine, Arginine, Asparagine, Asparaginezuur, Cysteïne, Glutamine, Glutaminezuur, Glycine,  Proline, Serine en Tyrosine.

  Welke voedingsmiddelen leveren ons de essentiële aminozuren?

  Aminozuren kunnen uit een scala van voedingsmiddelen worden gehaald. Denk aan voedingsproducten zoals vlees en vis of aan eieren en zuivelproducten. Maar het kan ook anders want alle essentiële aminozuren zijn ook te vinden in een gevarieerd plantaardig voedingspatroon. Denk hierbij aan peulvruchten en granen zoals erwten, linzen, rijst en quinoa.  Quinoa bevat een unieke samenstelling van aminozuren. Wil je meer weten over de voedingswaarde van quinoa en het gebruik hiervan in je gerechten lees dan de blog ‘ Waarom quinoa gezond en lekker is’

  Waarom zijn aminozuren gezond?

  Omdat aminozuren onder andere goed zijn voor onze spieren associëren we de term aminozuren vaak met sporten. Echter hebben zij meerdere functies. Zo spelen aminozuren onder andere een belangrijke rol als het gaat om:

  • Levering van energie; aminozuren vormen de bouwstenen van proteïnes
  • Behoud en opbouw van onze cellen
  • Opbouw en herstel van spierweefsel
  • Gezondheid van onze botten
  • Kwaliteit van huid, haar en nagels
  • Aanmaak van hormonen en invloed op ons humeur
  • Functioneren van het immuunsysteem
  • Het evenwicht van glucose in ons lichaam

  Hoe kijkt Master My Energy hier tegenaan?

  Wij van Master My Energy zijn zeer blij met artikelen zoals deze. Inspiratie en kennis verspreiden op het gebied van vitaliteit maakt ons blij. En als deze kennis voor een grote groep begrijpelijk en toegankelijk wordt gemaakt zodat we er praktisch direct mee aan de slag kunnen dan moedigen wij dit aan. Daarnaast kijken wij vanuit een wetenschappelijke, holistische en of ervaringsrijke benadering naar gezondheid en dus vitaliteit. 

  Daarnaast is bewezen dat er niet één kant-en-klare oplossing bestaat voor iedereen. Als het bijvoorbeeld gaat om aminozuren en onze gezondheid dan speelt voeding duidelijk een belangrijke rol. Maar daarmee ben je er nog niet. Wanneer we niets doen aan regelmatig bewegen of ontspanning, zal ons lichaam niet op zijn best functioneren en optimaal alle voeding opnemen, verwerken en uitscheiden. Wij adviseren om aan je gezondheid te werken door gebruik te maken van ons vitaliteitsmodel. Lees meer over onze visie in de blog ’Regie over jouw energie met het vitaliteitsmodel van Master My Energy’ 

  Marsha Sewnandan | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Vernieuwend Coach – Ayurvedisch Marmatherapie – Sri Sri Yoga Trainer | Business Coach 

  Aanmelden voor nieuwsbrief