E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen


  Quinoa, de kans is klein dat je nog geen kennis hebt gemaakt met deze geweldige bron van vitamines en mineralen. Bijna alle supermarkten verkopen tegenwoordig quinoa. Een jaar of acht geleden heb ik voor het eerst kennisgemaakt met deze geweldige zaden die afkomstig zijn van de quinoa plant. Ik ontdekte niet alleen dat quinoa een geweldige eiwitbron is en boordevol vezels zit, maar ook dat quinoa een zeer handige vervanger blijkt voor mijn glutenvrije recepten. Voor mijn darmen, spieren en immuunsysteem is het een feestje wanneer dit product genuttigd wordt. Lees in deze blog waarom ik fan ben van dit glutenvrije en caloriearme product.

  Wat is quinoa?

  Zoals eerder genoemd is quinoa geen graan maar een zaadje dat afkomstig is van de quinoa plant. De quinoa planten groeien met name in Zuid-Amerika. Maar ook in Nederland wordt tegenwoordig quinoa geteeld. Quinoa Holland blinkt hierin uit. Zij zijn een familiebedrijf dat als enige bedrijf in Nederland de teelt, verkoop en levering van duurzame biologische Nederlandse quinoa in eigen beheer heeft. 

  De quinoa zaadjes kunnen wit, rood of zwart van kleur zijn. Quinoa wordt ook wel pseudograan genoemd omdat deze op gelijksoortige wijze wordt gebruikt en tevens omdat de voedingswaarde lijkt op die van een graan.

  Voedingswaarde van quinoa 

  Quinoa bevat veel voedingsstoffen en is rijk aan vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine E, B1, B2, B3 en veel voedingsvezels.

  De voedingswaarden (volgens de voedingswaardetabel) per 100 gram gekookte quinoa bevat:

  • Calorieën: 121
  • Eiwitten: 4,7 gram
  • Koolhydraten: 19,8 gram
  • Vet:1,9 gram
   Waarvan verzadigd: 0,3 gram
  • Vezels: 2,3 gram
  • Eiwit: 4,7 gram
  • Magnesium: 64 milligram
  • Fosfor: 152 milligram
  • IJzer: 1,5 milligram
  • Kalium: 172 milligram

  Quinoa en aminozuren

  Wist je dat quinoa bomvol aminozuren zit? Maar wat zijn aminozuren? Aminozuren zijn bouwstoffen voor eiwitten en kunnen voor een deel door het lichaam zelf worden aangemaakt. Het deel wat ons lichaam maakt noemen we niet-essentiële aminozuren en het deel dat het lichaam niet zelf kan maken noemen we essentiële aminozuren. Deze laatste groep dienen we via voeding binnen te krijgen. Wat quinoa bijzonder maakt is het feit dat deze zaden alle essentiële aminozuren bevatten. Zo bevat quinoa onder andere veel lysine, methionine en cysteïne.   

  Aminozuren spelen onder andere een rol bij:

   

  • de kwaliteit en elasticiteit van onze huid, haar en nagels
  • de ontwikkeling van ons spierweefsel 
  • de aanmaak van hormonen. Denk hierbij aan adrenaline, serotonine en insuline 
  • het functioneren van ons immuunsysteem 
  • onze spijsvertering en eitwitvertering
  • wondgenezing en herstel
  • energieproductie 
  • het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam en de hersenen

  Afvallen met quinoa 

  Een ander groot voordeel van het nuttigen van deze zaden is dat het voedend en ook goed vullend is. Een voldaan gevoel na het eten kan zeer fijn zijn en uitkomst bieden wanneer je graag wilt afvallen. Wanneer je meer calorieën verbrand dan je binnenkrijgt middels voeding is de kans groot dat je gewicht verliest. 

  Een lage glykemische index draagt ook bij aan afvallen

  De glykemische index (GI) laat zien hoe snel de bloedglucosespiegel stijgt wanneer we bepaalde voedingsmiddelen nuttigen. Voedingsmiddelen met een hoog GI >70 veroorzaken een snelle stijging. Voedingsmiddelen met een laag GI, <35 zorgen voor een langzame en geleidelijke opname van glucose in het bloed. Een lage glykemische index is wenselijk wanneer we in een korte tijd snel willen afvallen.  Quinoa heeft een glykemische index (GI) tussen de 35 en 50 en is dus geschikt om te nuttigen wanneer je kilo’s wilt verliezen. 

  Ten opzichte van tarwe en zilvervliesrijst bevat quinoa ongeveer 16 procent meer eiwit. Dat maakt het product ook zeer geschikt voor vegetariërs. Het voordeel van dit eiwitrijke product is dat deze bijdraagt aan het behoud van je spieren tijdens het proces van gewichtsverlies. Zeker wanneer sporten de voorkeur heeft tijdens afvallen is het aan te raden om quinoa aan je gerechten toe te voegen.

  Quinoa is glutenvrij en maakt mijn darmen blij

  Jaren geleden bezocht ik eens een holistische arts die jarenlang werkzaam was geweest als darmarts in het ziekenhuis.  Nu opereert hij zelfstandig in samenwerking met verschillende therapeuten die werkzaam zijn buiten de reguliere zorg. De reden van mijn bezoek aan deze arts was het feit dat ik al een tijd last had van huidproblemen, psoriasis om precies te zijn. Nadat ik een ontlastingsonderzoek had laten doen bleek dat mijn darmwand was beschadigd. De arts vertelde mij dat er een link bestaat tussen huidaandoeningen en de darmen. Hij adviseerde om mijn darmen te reinigen en een periode zo min mogelijk gluten te eten omdat er steeds meer onderzoeken zijn die een verband aantonen tussen gluten en onze darmgezondheid. Hij adviseerde om voorlopig tarweproducten te vermijden en het liefst zoveel mogelijk glutenvrij, plantaardig en vers te eten. 


  In deze periode ben ik gestart met het reinigen van mijn darmen via voeding. Ik ging op zoek naar alternatieven voor tarwe in mijn voedingspatroon. Omdat al snel bleek dat tarwe een groot onderdeel uitmaakte van mijn voedingspatroon vond ik het best lastig om dit product te elimineren uit mijn voeding. Vooral wanneer ik onderweg was of niet thuis at was het lastig om tarwe te vervangen. Ook tijdens de lunch was ik gewend om bijna dagelijks brood te verorberen. Ik ben nou eenmaal gek op brood en vooral op brood met kaas ☺. Ik experimenteerde met glutenvrij brood uit de supermarkt , maar daar reageerde ik niet fijn op. Toen ik de ingrediëntenlijst bekeek snapte ik ook wel waarom, want het aantal toevoegingen is daarin ruimschoots aanwezig.

  Na een langere periode lukte het mij om een verandering aan te brengen in mijn voedingspatroon en zoveel mogelijk tarwe, suiker en bewerkte voeding te vermijden. Ik startte zelfstandig een soort van een detox van mijn darmen en daar werd ik voor beloond. Mijn darmen werden rustiger, ik had minder snel last van een opgeblazen buik, mijn ontlasting zag er beter uit en ik had minder last van energiedips. Doordat mijn energie toenam besloot ik tevens om regelmatig te bewegen wat een gunstig effect bleek te hebben op de werking van mijn darmen en daarnaast ook op mijn mentale gezondheid. Ik raakte steeds meer geboeid over de effecten van voeding en beweging op mijn darmgezondheid en besloot vaker een natuurlijke detox te starten met voeding.

  Mocht jij ook nieuwsgierig zijn naar de effecten 

  hiervan of heb je last van vage klachten?  Dan kan ik je aanraden om je eens te verdiepen in de werking van jouw darmen en de link naar jouw gezondheid. Klik hier voor de gratis lesdag van de 14-daagse darm detox. 

  Eindeloos variëren met recepten

  Het gebruik van quinoa in mijn gerechten bood hier tevens een mooie uitkomst. Omdat ik moeder ben van twee jonge meisjes en een vrij druk leven leidt, is het voor mij belangrijk dat mijn maaltijden geen lange bereidingstijd nodig hebben. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar gezonde, lekkere, gevarieerde smaken en een korte bereidingstijd van mijn glutenvrije gerechten. 

  7 tips voor het bereiden van glutenvrije maaltijden met quinoa 

  • Crackers (quinoa, lijnzaad, mais, rijst) 

  Een cracker is uitermate geschikt om heerlijk te beleggen met broodbeleg waar jij blij van word. Ik gebruik regelmatig notenpasta, kaas, geitenkaas spread, humus of vegetarische spread. Uiteraard kun je ook kiezen voor vlees- of visbeleg.

  • Soep met quinoa

  Ideaal als warme lunch en kan zeer snel worden bereid. Ik gebruik zelf gistvrije bouillonblokjes en voeg daar verse groenten en een handje quinoa aan toe voor een steviger soepje. Wanneer je dit in de ochtend maakt (15 min bereidingstijd) kun je het in een thermoskan meenemen naar het werk of als je buiten de deur moet lunchen. Praktisch en super gezond.

  • Salades met quinoa

  Zeer makkelijk om mee te nemen als lunch of lichte avondmaaltijd. Je kunt eindeloos variëren en dit zorgt voor voldoende afwisseling wat smaaksensatie betreft. Ik voeg regelmatig iets warms toe, zoals quinoa, gebakken tofublokjes, gemarineerde kikkererwten of champignons. 

  • Linzen met quinoa

  Een eenpansgerecht zoals kitcherie dat bestaat uit linzen, kruiden en groenten. Dit is voedend, verwarmend en zeer fijn voor onze darmen.

  • Gevulde paprika’s met quinoa 

  Gevulde paprika’s uit de oven met quinoa, tomaatjes, feta en munt is warm, fris en erg gezond. Breng op smaak met jouw favoriete kruiden en houd je van friszuur voeg dan citroensap en rode uitjes toe. 

  • Quinoa nasi

  Makkelijk en gezonde variant om nasi van te maken. Wok wat groenten, gebruik verse kruiden of kruidenpasta, voeg een eitje toe of champignons.

  • Quinoa omelet 

  Voeg aan je groente omelet wat gekookte quinoa en verse kruiden toe en geniet van een voedende en vullende maaltijd.
  Heb je een leuk recept, een handige tip of een ervaring die je graag met ons wilt delen, neem dan gerust contact met ons op!

  Marsha Sewnandan | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Vernieuwend Coach – Ayurvedisch Marmatherapie – Sri Sri Yoga Trainer | Business Coach 

  Aanmelden voor nieuwsbrief