E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Liefde voor een ander start met zelfliefde. Ken jij ook iemand die het heel zwaar heeft? Vast wel. Er zijn best veel mensen die moeten dealen met veel pijn. Fysieke pijn of mentale pijn. Ik ken een vriendin die op een dag uit haar werk kwam en met de auto voor het stoplicht stond. De auto achter haar had niet door dat ze stil stond, omdat de bestuurder druk bezig was op zijn telefoon en botste frontaal op haar. Dat was zo’n 5 jaar geleden. Ze heeft nog steeds heel veel pijn in haar lichaam en kan sindsdien niet meer werken. Ze zat nog aan het begin van haar carrière. Hard gestudeerd en was goed op weg. Nu zit ze thuis, elke dag moet zij dealen met de pijn en de vermoeidheid in haar lichaam en moet zij omgaan met de mentale pijn. 

  En zo zijn er nog velen die er misschien nog erger aan toe zijn. En als je er zo over nadenkt heeft iedereen wel iets. Misschien minder erg dan de ander, maar daardoor per definitie niet minder zwaar. Iedereen heeft daarin zijn eigen proces. Het lijkt er soms op dat mensen in plaats van te leven, aan het overleven zijn. De pandemie maakt ons ook nog eens heel bewust van dit overleven. Als het op overleven aankomt, geldt de wet van de sterkste. Is het virus sterker of ben jij dat? Is de pijn in je lichaam sterker of ben jij dat? De wet van de sterkste heeft de energie van het vecht- en vluchtreactie in ons lichaam. 

  De wet van de liefde heeft een zachtere energie

  Een andere vriendin van mij heeft toen ze een jaar of 19 was een ongeluk op de scooter gehad. Haar toenmalige vriendje die de bestuurder was, reed door een rood stoplicht. Ze viel van de scooter en heeft sindsdien vele operaties ondergaan en heeft nooit meer kunnen werken. Door de pijn heen is ze toch getrouwd met de liefde van haar leven en moeder van 2 bijzondere kinderen geworden. De liefde van haar leven heeft haar hand niet losgelaten. Hij steunt haar in alles ondanks dat ze soms dagen in bed moet blijven liggen vanwege de pijn. De wet van de liefde heeft een andere energie. Het is de energie van een warm en ontspannen hart. Een gevoel van thuiskomen. 

  Maar de liefde voor een ander, start met zelfliefde. Hoe kun je anders iets geven wat je niet hebt? Voor veel mensen is het lastig om van zichzelf te houden. Zeker als ze veel pijn hebben in welke vorm dan ook. Maar misschien ook omdat ze in een bepaalde situatie zitten waar ze niet uit kunnen komen en zich daardoor niet goed voelen. Je hebt bijvoorbeeld een baan die je helemaal niet leuk vindt maar moet behouden om de rekeningen te kunnen betalen. Je zit vast in een relatie, omdat je (financieel) niet alleen kunt zijn. Je hebt ruzie met je vader of moeder. Of je bent iemand kwijtgeraakt en bent aan het rouwen. 

  Hoe kun je kiezen voor zelfliefde?

  Hoe kun je nou kiezen voor liefde voor jezelf als je aan het overleven bent? Hoe kun je nou ondanks een uitzichtloze situatie toch van jezelf gaan houden. De belangrijkste stap is dat je erkent dat je heel hard aan het werk bent voor jezelf. Elke dag weer, ben je heel hard aan de slag om uit de situatie te komen. Misschien probeer je van alles steeds uit om je maar weer beter te voelen. Heb je inmiddels enorme bedragen uitgegeven aan therapeuten, cursussen of wat dan ook om maar de sleutel te vinden waardoor je je beter gaat voelen. Sommigen van ons werken heel hard om uit een bepaalde situatie te komen. Wees er dus van bewust dat je heel hard aan het werk bent voor jezelf. En in welke situatie je ook zit, hoe uitzichtloos ook, wees lief voor jezelf. Hoe vervelender de situatie, hoe liever je zou moeten zijn voor jezelf. Stop met denken dat er iets mis is met jou. Deze gedachte doet jou nog veel meer pijn. Stop met denken dat je er niet toe doet of dat je niets meer kan. Want als jij dat denkt, dan denkt een ander dat ook van jou. En niet dat het uitmaakt wat een ander van jou vindt, maar dat is dan de energie die je uitstraalt. Als jij er in gelooft dat je minder bent, gaan anderen je ook zo behandelen omdat je die vibe uitstraalt. 

  Je hebt altijd de keuze om te kiezen voor een liefde 

  Kies er dus voor om lief te zijn voor jezelf. Die keus ligt in jouw handen. Alleen in jouw handen. Daar kan geen enkele pijn, situatie of persoon iets aan veranderen. Jij blijft die keus houden, elke dag, elk uur, elk moment. Elk moment kun jij er voor kiezen om lief te zijn voor jezelf en te houden van jezelf. Jezelf te vergeven voor alles. Gun jezelf die liefde, alleen dan kun je liefde aan een ander geven. 

  Vind je het lastig om de zelfliefde te voelen?

  Soms kan het lastig zijn om bij je gevoel te komen. Zeker als je veel in je hoofd zit en een denker bent, kan het lastig zijn je bewust te zijn van wat je voelt. Ik heb zelf heel lang niet bij mijn gevoelens kunnen komen dus ik weet er alles van. Een manier om bij je gevoelens te komen is contact maken met je buik. In de wetenschap wordt steeds meer erkent dat onze darmen onze tweede brein is. Onze darmen en hersenen communiceren constant met elkaar. Als je verliefd bent bijvoorbeeld, voel je vlinders in je buik. Verliefdheid is een emotie net zoals angst of andere spanning, daar kun je buikpijn van krijgen. We verteren dus niet alleen voedsel in onze darmen, maar ook onze emoties. In je buik zit je gevoel. Een manier om bij je emoties te komen is dus contact maken met je buik. Het is dan wel belangrijk om je darmen te reinigen om zuiverder te kunnen voelen. Een detox van je darmen is dus een hele praktische manier om bij je gevoel te komen. 

  Heb jij behoefte aan wat liefde voor je darmen?

  Als je het mij vraagt zouden we op Valentijnsdag massaal de liefde aan onszelf moeten verklaren in plaats van aan een ander. Want de liefde voor jezelf is wat het verschil maakt. Om jou te helpen de liefde voor jezelf te ontdekken hebben wij bij Master My Energy een tijdelijke actie: tot en met Valentijnsdag kun je samen met nog iemand voor de prijs van 1, onze online programma “Darm Detox” kopen. Gun jezelf en een ander een detox van je darmen. Daarmee help je elkaar om (zelf)liefde zuiverder te kunnen voelen. Lees hier meer of vraag de gratis lesvideo aan. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief