E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wat is Ashtanga Yoga? In mijn blog over International Yoga Day had ik beloofd meer uitleg te geven over de diverse vormen van yoga. Dit is het vijfde deel van deze serie en gaat over Ashtanga Yoga.

  De geschiedenis van Ashtanga Yoga?

  In het Sanskriet, de oude taal van India, betekent het woord “Ashtanga” acht paden van yoga. De term werd voor het eerst gebruikt door een oude Indiase wijze genaamd Patanjali, die de Yoga Sutra’s op heldere wetenschappelijke manier beschreef. Dit is het meest gezaghebbende tekst over yoga. In de Pantanjali Yoga Sutra’s beschrijft acht oefeningen die we moeten beheersen om het lijden te overstijgen en onze ware aard te erkennen. Ashtanga Yoga is dus de beoefening van deze acht oefeningen om het ware doel van yoga te ervaren. Ik zal hier niet teveel in detail treden over alle 8 paden (dat zou te lang duren!) 

  8 paden van yoga zijn: 

  1. Yamas (gedragsregels –  universele morele disciplines, dingen die je moet doen) 
  2. Niyamas (positieve plichten en gewoonten voor een gezond leven en spirituele ontwikkeling)
  3. Asana (beoefening van fysieke houdingen) 
  4. Pranayama (beoefening van ademhalingstechnieken om onze levensenergie te beheersen) 
  5. Pratyahara (terugtrekking van de zintuigen, door je zintuigen naar binnen te richten) 
  6. Dharana (concentratie, stabiele focus) 
  7. Dhyana (meditatie) 
  8. Samadhi (transcenderen, verlichtingen, verbondenheid met het geheel ervaren) 

  Wie heeft Ashtanga Yoga naar het westen gebracht?

  Hoewel de naam Ashtanga Yoga is ontstaan ​​in Patanjali’s Yoga Sutra’s, waren het twee Indiase yoga leraren uit de 21e eeuw, genaamd Krishnamacharya en Pattabhi Jois, die de Ashtanga Yoga begonnen te ontwikkelen die we vandaag de dag kennen. Ze woonden in Mysore, een stad in Zuid-India in de staat Karnataka. 

  Pattabhi Jois was een leerling van Krishnamacharya. Hij leerde Jois een reeks asanas (houdingen) die waren aangepast aan het individu, maar in grote lijnen hetzelfde patroon volgde. Elke leerling oefende zijn yogareeks elke dag in zijn eigen tempo onder begeleiding van de leraar. Geleidelijk aan introduceerde Krishnamacharya hen in meer uitdagende houdingen naarmate ze groeiden in kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

  Iedereen is uniek

  Dit was eigenlijk traditioneel dé manier om yoga te leren – niet in een groepsles waar iedereen dezelfde reeks doet, maar op een heel individuele en persoonlijke manier. De student bewoog zich altijd in zijn eigen tempo en de docent was er om te ondersteunen en te begeleiden waar nodig. 

  Pattabhi Jois zette deze manier van lesgeven voort en hij begon de verschillende reeksen namen te geven – de eerste serie heet Primary Series, dan Intermediate Series, dan Advanced A, Advanced B enzovoort. Je zou geleidelijk de Primary Series van Ashtanga Yoga leren en als Jois voelde dat je er klaar voor was, zou hij je de Intermediate Series leren. 

  Wat zijn de voordelen van Ashtanga Yoga?

  Het doel van Ashtanga Yoga is om alle voor de hand liggende fysieke problemen weg te nemen. Voor het grootste gedeelte betekent dat het openen van de heupen en het verlengen van je hamstrings. De Primary Series is hier erg effectief in.
  Ashtanga yoga heeft ook effect op emotioneel en psychologisch niveau.

  De elementen van Ashtanga yoga globaal samengevat:

  1. Dynamisch: je voelt alsof je hard hebt gewerkt omdat je 90 minuten bezig bent met de Primary Series waarbij je ook veel zweet. 
  2. Krachtopbouw: veel chaturangas (plank poses) en vinyasa (oefeningen achter elkaar in een flow), om nog maar te zwijgen van de dagelijkse herhaling, maken dat het een zeer goede manier is om kracht op te bouwen.
  3. Uitdagend: in het begin denk je “Ik zal dat NOOIT kunnen doen”. Maar het komt echt met de tijd. Hoe vaker je het doet, hoe dieper je in de houding komt. Dat is de uitdaging.  
  4. Vermoeiend: de Primary Series duurt ongeveer 90 minuten en het kan dus erg vermoeiend zijn om het uithoudingsvermogen voor dit niveau van oefenen op te bouwen. Maar door de houdingen geleidelijk één voor één toe te voegen kun je dit op een duurzame manier doen. 
  5. Focus op de adem: Jois zei altijd dat “alleen luie mensen geen Ashtanga-yoga kunnen doen”. Hij verwees naar het feit dat Ashtanga in de eerste plaats een ademhalingsoefening is. Dus zolang je ademt, kun je oefenen! Al het andere kan worden toegevoegd. 
  6. Meditatief: als je eenmaal een relatief korte yogareeks uit je hoofd hebt geleerd, kun je in “de zone of flow” komen wanneer je oefent. Je hoeft niet naar de aanwijzingen van een leraar te luisteren, je stroomt gewoon in een ritme met je ademhaling. 
  7. Gestructureerd: de serie kan worden aangepast aan individuele behoeften, maar grofweg zal iedereen elke dag dezelfde reeks houdingen oefenen totdat je ze onder de knie hebt. Je hoeft niet zelf te beslissen welke houdingen je leert – dit is al voor je vastgelegd in Ashtanga Yoga.

  Wat is een bekende flow uit de Ashtanga Yoga?

  Zoals ik al beschreef heeft de Primary Series een vaste series aan houdingen. Kenmerkend is wel dat je begint met de zonnegroet. Je doet 5x zonnegroet A (dat is een verkorte zonnegroet) en 3x zonnegroet B (de uitgebreide zonnegroet). 

  Wat ook kenmerkend is voor de Ashtanga Yoga is dat je elke houding 5 ademhalingen vast houdt. De ademhaling is gebaseerd op de Ujjayi ademhaling. Deze ademhalingstechniek wordt ook wel de ‘Overwinnaars-ademhaling’ genoemd. Als je de ademhaling op de juiste manier uitvoert zorgt dit voor zowel kracht als ontspanning in het lichaam. Daarnaast geeft het een gevoel van balans.
  Een bekende flow uit de Ashtanga yoga is dus de zonnegroet gecombineerd met de Ujjayi ademhaling. 

  Wil jij meer weten over een bepaalde yoga vorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. 


  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief