E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wat is Vinyasa Yoga?

  In mijn blog over International Yoga Day had ik beloofd meer uitleg te geven over de diverse vormen van yoga. Dit is het vierde deel van deze serie en gaat over Vinyasa Yoga.

  Wat is Vinyasa Yoga?

  Vinyasa yoga is een vorm van yoga waarin verschillende houdingen in een “flow” aan elkaar zitten. De ademhaling is de verbindende factor tussen de verschillende asana’s (houdingen). De houdingen kunnen telkens verschillen. Er is dus geen vaste routine van houdingen zoals in de Ashtanga of Bikram yoga. 

  De filosofie van Vinyasa Yoga gaat uit van het “tijdelijke” karakter van de situaties waar we in zitten. De ene situatie volgt de andere op. Geen situatie is blijvend. Zo ook de houdingen. Terwijl je tijdens Hatha yoga, Ashtanga yoga of Bikram yoga een aantal ademhalingen in een houding blijft, volgen de houdingen achter elkaar op tijdens de Vinyasa yoga. 

  De ademhaling (Ujjayi) fungeert als het ankerpunt van de houdingen. De zonnegroet, ook een flow van houdingen, vormt net als in de Ashtanga yoga een belangrijke basis. 

  Wat zijn de voordelen van Vinyasa Yoga?

  Aan alle vormen van yoga zelf zijn vele voordelen verbonden. In mijn blog over International Yoga Day kan je meer hierover lezen. Vinyasa yoga heeft nog een aantal specifieke voordelen. 

  • Uithoudingsvermogen en krachttraining. Omdat de uitdagende houdingen snel achter elkaar worden gedaan, helpt Vinyasa yoga bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van je conditie;
  • Cardio workout. Volgens een studie uit 2013 in de Journal of Yoga & Physical Therapy (1), maken de snelle bewegingen en fysieke uitdaging van Vinyasa yoga het tot een ideale cardiovasculaire training met lichte intensiteit.


  Wat is een bekende flow uit de Vinyasa
  Yoga?

  Dit is een beginners flow:


  1. Je begint in de Plankhouding de Chaturanga Dandasana


  2. Van daaruit breng je eerst je knieën, dan je borst en daarna je kin naar de grond. Je billen blijven omhoog


  3. Dan laat je jezelf helemaal zakken en kom je met de bovenkant van je lichaam omhoog in de Cobra


  4. De laatste houding is de Neerwaartse Hond.

  1. Je begint in de Plankhouding met je armen gestrekt

  2. Dan kom je in de Chaturanga Dandasana: dat is Plankhouding maar je armen zijn hierin gebogen. Je hoofd is hier net iets boven de grond net zoals de rest van je lichaam

  3. Dan kom je in de Upward Facing Dog: je strekt je armen terwijl je met je bovenlichaam omhoog komt en je borst opent naar voren

  4. Daarna kom je in de Neerwaartse Hond. 

  Wil jij meer weten over een bepaalde yoga vorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. Ik ben meditation teacher van Deepak Chopra een van de boeken die mij geïnspireerd heeft over yoga is het volgende boek De 7 spirituele wetten van yoga’  van Deepak Chopra.

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Bron:

  1. Noel McCluney, S. S. W., & Bosch, P. R. (2013). Heart Rate Response to Vinyasa Yoga in Healthy Adults. Journal of Yoga & Physical Therapy, 03(03), 1. https://doi.org/10.4172/2157-7595.1000139

  Aanmelden voor nieuwsbrief