E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  World Mental Health Day 2020

  Sinds 1992 is 10 oktober door De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot World Mental Health Day. Het thema van dit jaar is ‘Geestelijke gezondheid voor iedereen’. De ontwikkeling van onze mentale gezondheid wereldwijd heeft inmiddels de omvang van een pandemie die ons voor grote uitdagingen stelt.

  Elk jaar sterven bijna 800.000 mensen door zelfmoord, wat neerkomt op één persoon per 40 seconden volgens de WHO . Er zijn zelfs aanwijzingen dat van elke volwassene die door zelfmoord overlijdt er mogelijk meer dan 20 anderen hebben geprobeerd zelfmoord te plegen. Dit is schokkend, zeker ook omdat er bewezen effectieve interventies zijn die zelfmoord en zelfmoordpogingen kunnen voorkomen. (1)

  Dit jaar lijkt de aandacht voor Mentale Gezondheid harder nodig dan ooit. De maanden van lockdown en verlies van dierbaren hebben op ons allemaal een enorme impact gehad en voor velen nog steeds.

  Geïnspireerd door humanitair leider, spiritueel leider en vredesambassadeur Sri Sri Ravi Shankar van de Stichting Art of Living wil ik met deze blog aandacht vragen voor het belang van mentale gezondheid op deze dag en deel ik 5 tips die jij direct kunt toepassen.

  Focus op preventie

  Voorkomen is beter dan genezen. COVID heeft ons allemaal wakker geschud en afgelopen maanden hebben velen leefstijlveranderingen doorgevoerd om onder andere het immuunsysteem te boosten. De bewustwording van de kwetsbaarheid en belang van onze vitaliteit alleen al zie ik als een positieve ontwikkeling. Het is wel goed om te beseffen dat vitaliteit een optelsom is van een manier van leven. Dus niet ‘even’ gezond eten en vitamine C nemen, deze leefstijlstrategie is niet gericht op preventie. Als je nieuwsgierig bent naar onze visie hierover lees dan onze blog Ben jij Master van jouw energie?

  Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekte

  Sri Sri Ravi Shankar herinnert ons dat gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte is, het is een positieve staat van welzijn. Hij benadrukt dat de basis van gezondheid de balans is van vier aspecten:

  1. Fysieke gezondheid, je lichamelijk fit en vitaal voelen
  2. Mentale gezondheid, dit gaat over innerlijke rust, geluksgevoel, creativiteit, focus en loslaten
  3. Sociale gezondheid, je sociale netwerk van familie, vrienden en anderen
  4. Spirituele gezondheid, dit gaat over een brede visie en begrip over de essentie van het leven en inzicht in wie jij écht bent

  Alleen als deze vier aspecten in balans zijn kan jezelf écht gezond noemen. Als ik de vraag stel “zijn deze aspecten bij jou in balans?” dan krijg ik 9 van 10 keer “nee” als antwoord. En dit is precies de uitdaging die wij globaal met elkaar gemeen hebben. En het is ook goed om te beseffen dat het niet gaat over de perfecte balans, maar over de bewustwording en de keus om zelf regie te pakken en te houden op ons gevoel van mentale gezondheid. Als we ons mentaal niet gezond voelen handelen we vaak vanuit emoties als angst, stress, irritatie, ongeduld, boosheid en geweld. En dat is een wereld die ik niet aan onze kinderen wil nalaten. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor de omvang van depressie zoals je hebt kunnen lezen. Dat is een somber beeld. Gelukkig is er ook positief nieuws. Als we allemaal een klein steentje bijdragen, kunnen we het tij weer keren. Dat is de kracht van SAMEN.

  Maak een belofte aan jezelf

  Wat kan jij doen? Start vandaag. Maak een belofte ‘ik sluit mijn ogen niet voor het belang van mentale gezondheid’.

  Hierbij 5 tips die jij direct kunt toepassen:

  1. Word je bewust dat geluk in jezelf zit. Dit kan je praktisch maken door bijvoorbeeld elke dag stil te staan waar je dankbaar voor bent. En vergeet vooral de ogenschijnlijke kleine dingen niet, zoals de zon die elke ochtend weer opkomt of de vogels die zingen. Laten we deze wereld een happy plek maken door het geluk in onszelf te zoeken en verspreid deze bewustwording om ons heen.
  2. Een glimlach doet meer dan je denkt. Als je buiten bent, zoek oogcontact en schenk iemand je mooiste glimlach. Het kost niets én je kunt iemands dag speciaal maken. Heb je een Coronamasker op? Glimlachen kan ook met je ogen.
  3. Neem de tijd om een praatje te maken met iemand, ook al ken je diegene niet. Oprechte aandacht en echt luisteren is vandaag de dag schaars. Uiteraard met inachtneming van de COVID veiligheidsmaatregelen. Onlangs had een dierbare vriendin van mij tijd in haar drukke agenda vrijgemaakt om mijn moeder te bellen. Mijn moeder was enorm blij met de aandacht en waardering die zij kreeg, dat is van onschatbare waarde.
  4. Vandaag de dag mogen meditatie- en ademtechnieken niet ontbreken in je dagelijkse routine. Ik hoor wel eens van mensen ‘ik ben nu wel klaar met mediteren’ of ‘ik heb het geprobeerd maar ik kan niet mediteren’. Dan zeg ik, dan heb je nog niet echt leren mediteren. Het is net als leren ademen, meditatie is onze natuur. En juist als we uit contact zijn met onze natuur voelen we ons mentaal niet in balans. Wellicht is de blog Meditatie en burn-out geschreven door Astrid Gobardhan, Chopra Certified Meditation Teacher, voor jou interessant.
  5. Misschien vind je het lastig om in deze uitdagende tijd positief te blijven. Herinner jezelf dan dat positiviteit, liefde, plezier en innerlijk rust jouw natuurlijke staat is. Al het negatieve is slechts een schil daarom heen, het is niet je ware aard. Dit is een feit. Wij bestaan op het kleinste niveau uit miljarden en miljarden, eigenlijk ontelbaar, aantal atomen.


  Wist je dat de kern van een atoom positief is? De delen aan de buitenkant van het atoom zijn negatief.

  Dus in de kern ben je letterlijk positief. En de negatieve schil maakt het atoom compleet. Met onze mind of gedachten kunnen we ons soms alleen met de negatieve buitenkant identificeren. Herken je dat we vaak positieve dingen in twijfel trekken en het negatieve direct geloven? Als iemand zegt ‘ik hou van je’ kunnen we zeggen ‘echt waar?’ Maar als iemand iets negatiefs zegt ‘ik hou niet van je’ of iemand is boos op je dan trekken we die emotie niet in twijfel. De mind heeft de neiging om te focussen op het ‘negatieve’, vooral ook als we gestrest of vermoeid zijn. Herinner jezelf dan om te focussen op jouw ware aard, zijnde pure positieve energie, liefde en plezier. En als dat jouw ware aard is, is dat ook die van de ander.

  Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren.

  Als je denkt dat je een ander kunt helpen met deze blog vanuit bewustwording nodig ik je van harte uit om het door te sturen. Misschien heb je zelf tips. Deel ze graag, Je kunt ook hieronder reageren.  En als jij mentale hulp nodig hebt, schroom niet contact op te nemen met één van onze coaches.

  Meer informatie over Art of Living

  “Art of Living is een filosofie om het leven ten volste te leven. Het is meer een beweging dan een organisatie. Onze kernwaarden gaan om vrede in jezelf te vinden en verbondenheid tussen mensen ongeacht verschillende culturen, tradities, religies en nationaliteiten te stimuleren; om ons er aan te herinneren dat we allemaal hetzelfde doel hebben: het menselijk leven naar een hoger plan tillen.” – Sri Sri Ravi Shankar

  Rajshree Patel

  Al meer dan 25 jaar reist Rajshree Patel non stop de wereld rond om mensen de effecten van  de programma’s van Art of Living en met name de Sudarshan Kriya te laten ervaren. Ze behoort tot de eerste teachers van Art of Living die deze beroemde ademtechniek rechtstreeks van oprichter en spiritueel wereldleider Sri Sri Ravi Shankar hebben geleerd.

  Zij heeft vorig jaar een boek uitgegeven wat je meer inspiratie kan geven, wij bevelen dit boek aan om te lezen. Het geheim van levenskracht.

  “Mental health is not a destination. It is a lifetime journey for us to enjoy” – Radha Poeran

  Radha Poeran | Vitaliteitsadviseur bedrijven | Vitaliteitscoach: Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Orthomoleculair therapeut – Ayurvedisch Marmatherapie

  1. World Health Organization. (2019, 27 september).
  Suicide across the world (2016). Geraadpleegd op 15 oktober 2020, van https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/

  Aanmelden voor nieuwsbrief