E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Hoe wil jij oud worden?

  De oudste inwoner van Nederland

  De oudste inwoner van Nederland is vorige week op 114-jarige leeftijd overleden. Anne Brasz-Later werd in 1906 geboren en is op haar oude dag verzorgd door één van haar dochters die nu in de 80 is. Hoe mooi is dat. Ze was weduwe, want haar echtgenoot overleed door een auto-ongeluk toen ze in de 30 was. 

  We willen allemaal heel oud worden. Het is dan wel belangrijk je zo lang mogelijk gezond en vitaal te voelen. Ik had graag willen weten of mevrouw Brasz-Later zich tot op het laatst vitaal voelde en wat ze dan al die jaren heeft gedaan om haar lichaam zo lang mee te laten gaan. Kennelijk heeft ze haar geheimen doorgegeven aan haar dochter die op hoge leeftijd nog in staat was haar moeder te verzorgen. In Nederland waren er in 2019 rond de 2100 mensen boven de 100 jaar.

  Meer dan 70.000 honderdjarigen in Japan.

  De oudste mensen ter wereld schijnen in Japan te wonen. In Japan leven meer dan 70.000 honderdjarigen. Een van de redenen voor de hoge levensverwachting in Japan is het heel lage obesitascijfer daar. In 2008 heeft de Japanse regering wetgeving ingesteld om de strijd met deze ziekte aan te gaan. Gezonde voeding speelt dus een belangrijke rol. 

  We weten inmiddels dat voldoende bewegen ook heel erg belangrijk is. Met een gezonde voeding en voldoende bewegen zijn we echter pas op de helft. Chitetsu Watanabe (112) uit Japan zei in een interview dat zijn geheim voor een lang leven is: “Niet boos worden en altijd een glimlach op je gezicht houden”. En hiermee hebben we een derde belangrijke factor gevonden voor een lang leven: gelukkig zijn. Doen waar je blij van wordt draagt bij aan je gevoel van gelukkig zijn. Dan moet je nog wel weten waar jij gelukkig van wordt. Dit vergt inzicht in jezelf en dus persoonlijke groei. 

  Een vierde belangrijke factor voor een gezond lichaam is het nemen van voldoende rust. Echt tijd nemen om tot rust te komen blijkt echter tegenwoordig een luxe te zijn dat weinigen onder ons zich kunnen permitteren. Een van de meest gehoorde redenen om bijvoorbeeld niet te starten met mediteren is: ik heb geen tijd om te mediteren. Ik zeg dan altijd dat het neerkomt op een kwestie van prioriteiten stellen. Wat vind jij nou echt belangrijk: rust nemen in je hoofd en je lijf of een half uur op je mobieltje bezig zijn?


  Hoe kun jij hiermee aan de slag? Welke tip hebben wij voor jou?

  Concluderend kom ik tot vier belangrijke factoren om op een gezonde wijze (heel) oud te worden: gezonde voeding, voldoende bewegen, persoonlijke groei en rust in je lichaam en geest.
  Je vitaal voelen is een belangrijk goed, op elke leeftijd. En dat realiseren wij ons heel goed bij Master My Energy. Daarom helpen wij jou ontdekken hoe je vitaliteit optimaal kan onderhouden via deze vier energiegebieden.

  Kijk op onze website als je hier meer over wilt weten. 

  Astrid Gobardhan 

  Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief