E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Hoe verklein je de kans op dementie. 

  Laatst las ik een artikel op NU.nl over “Van gehoorapparaat tot sociaal gedrag: zo verklein je de kans op dementie”. In dit artikel wordt ingegaan op welke factoren de kans op dementie verhogen. Met stipt bovenin staat “roken”. Kennelijk maak je de grootste klapper als je stopt met roken. En zo worden er nog een aantal factoren genoemd die de kans op dementie vergroten. Vermijd je deze factoren dan verklein je dus de kans op dementie. 

  De belangrijkste conclusie is dus dat je het voor een deel in eigen hand hebt. Daarom wordt in het artikel ook ingegaan op de vraag waarom mensen moeite hebben gezondere keuzes te blijven maken. Gezondere keuzes leveren iets op op de langere termijn, terwijl ongezonde keuzes iets opleveren op de korte termijn. En omdat we graag snel resultaat hebben, kiezen we dus vaker voor een ongezondere keuze. 

  Een andere belangrijke conclusie dat getrokken wordt in dit artikel is dat je de kans op dementie verkleint als je je brein actief houdt. Een gehoorapparaat helpt om je brein actief te houden, aldus volgens de laatste inzichten over dementie. 

  Bij Master My Energy gaan we er ook van uit dat je heel veel in eigen hand hebt. Wij geloven dat als jij in staat bent te voelen wat voor jou werkt, jij veel gemakkelijker vast blijft houden aan gezondere keuzes. Niemand weet namelijk beter wat goed werkt voor jou dan jij zelf. Hoe mooi is het als de inspanningen die je verricht om je energie te verhogen allemaal resultaat opleveren? Dat werkt enorm motiverend en zorgt er dus ook voor dat je doorgaat met bewuster keuzes maken voor jezelf. 

   

  Één van onze energiegebieden is Body en Mind.

  Wij geloven er in dat onze mind een sterke connectie heeft met ons lichaam. Wat ons betreft is dus alles met elkaar verbonden en kijken we met een holistische bril naar de mens. Je brein staat wat ons betreft dus niet op zichzelf, maar is verbonden met alles in het fysieke maar ook het mentale vlak.

  Wij denken dus dat als je je fysiek fit voelt, je je mentaal ook fit voelt en vice versa. Je kunt je niet mentaal fit voelen als jij je fysiek niet goed voelt. Wat ons betreft kun je je brein dus op verschillende manieren beïnvloeden. Een manier om je brein te beïnvloeden is mediteren. Als jij je brein constant actief houdt door het allerlei prikkels te geven zoals het dragen van een gehoorapparaat als je minder hoort, is het belangrijk om ook te zorgen voor voldoende ontspanning in je brein. 

  Alles draait om balans in het lijf. Als je er niet bewust voor kiest om je brein tot ontspanning te laten komen dan raakt je brein overprikkeld. En naar mijn mening ontvangen we heden ten dagen genoeg prikkels. Al zou ik geen gehoorapparaat dragen bij een slecht gehoor, mijn ogen zien van alles voorbij komen van reclame-uitingen op straat tot allerlei videobeelden en plaatjes op televisie of op mijn telefoon via verschillende social media kanalen.

  Ik ben geboren in Suriname en de algemene perceptie over mensen uit het tropisch gebied is dat ze lui zijn. Welnu, ik voldoe aan die perceptie. Mijn lijfspreuk is dan ook: maximaal resultaat behalen met zo min mogelijk inspanning. Eén van de manieren waarop ik mijn brein in balans houd, is door regelmatig te mediteren. Ik heb ervaren hoe ik rust in mijn lichaam kan creëren door te mediteren. Los daarvan blijkt ook uit verschillende onderzoeken dat er heel veel positieve dingen gebeuren in je brein als je mediteert. Ik heb er een aantal blogs over geschreven “Wist je dat als je mediteert je hersenschors dikker wordt?” en “Mediteren en burn out”. ⁠Ik zou dus graag mediteren aan het lijstje van factoren die de kans op dementie verkleinen willen toevoegen. 

  Wil je zelf aan de slag gaan met mediteren? Begin dan met kleine stapjes. Zet je timer op 5 minuten en probeer een vast moment op de dag te vinden waarop je mediteert. Begin met eenmaal per dag 5 minuten. En bouw dan rustig op. 

  Als je meer wilt weten over de meditatietechnieken van Deepak Chopra, neem dan contact op met ons. Ik zorg er voor dat je alles te weten komt over hoe je kunt mediteren.

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief