E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Verbeter de mentale gezondheid van studenten met ademhalingstechnieken

  Als trainer en coach van Ademhalingstechnieken werd ik heel blij van het artikel “To improve students’ mental health, Yale study finds, teach them to breathe”. (Om de mentale gezondheid van leerlingen te verbeteren: leer ze ademen, bevinding Yale studie)

  Ik beoefen nu 25 jaar adem- en meditatietechnieken en heb vele mensen jong en oud ook hiermee mogen helpen. Het is de meest goedkope, natuurlijke en krachtige manier om je mentale en je lichamelijke gezondheid positief te beïnvloeden. Als trainer en moeder van een studerende tienerdochter maak ik de pittige én complexe leefstijl van jongeren van dichtbij mee. Minder bewegen, de snelle wereld van social media en het aanbod van fastfood eist haar tol. Ik denk dat velen het beeld van overgewicht, aandoeningen als allergieën en de zorgwekkende ontwikkeling van mentale aandoeningen en gedragsproblemen zoals ADHD en depressie in deze groep wel herkennen.

  Waar gaat dit artikel over en wat is de conclusie?

  In dit artikel evalueert een onderzoeksteam van Yale studenten drie klassikale wellness-trainingsprogramma’s die strategieën voor ademhaling en emotionele intelligentie hanteren. 

  De onderzoekers, die hun bevindingen in de editie van Frontiers in Psychiatry (15 juli 2020) hebben gepubliceerd rapporteren dat dergelijke trainingsprogramma’s een waardevol hulpmiddel kunnen zijn om de geestelijke gezondheidscrisis op universiteitscampussen aan te pakken. 

  Het trainingsprogramma van de Art of Living Foundation kwam als beste uit de evaluatie. In dit programma worden meerdere aspecten gecombineerd zoals de ademhalingstechniek genaamd SKY Breath Meditation, yogahoudingen, sociale connectie en dienstverlenende activiteiten. Dit programma liet verbetering zien op zes gebieden van welzijn: depressie, stress, mentale gezondheid, opmerkzaamheid, genegenheid en sociale verbondenheid.

  Wat opvalt is dat het derde programma gebaseerd op Mindfullness (Mindfulness-Based Stress Reduction) geen verbetering opleverde. 

  “Naast academische vaardigheden moeten we studenten leren hoe ze een evenwichtig leven kunnen leiden”, zegt Emma Seppälä, hoofdauteur en faculteitsdirecteur van het Women’s Leadership Program aan de Yale School of Management. “De geestelijke gezondheid van studenten is de afgelopen 10 jaar afgenomen en met de pandemie en raciale spanningen is het alleen maar erger geworden”.

  Wat is de kijk van Master My Energy op dit onderwerp?

  Het is geen verrassing dat ik blij ben met dit artikel en onderzoek. Met name ook dat er aandacht is voor de mentale gezondheid van jongeren. Zelf ben ik ook trainer bij de Art of Living Foundation en weet dus ook uit eigen ervaring hoe krachtig deze technieken zijn. Echter het draait niet alleen om de technieken zoals Emma Seppälä in het artikel ook aangeeft. Het gaat ook om de combinatie van sociale connectie en dienstverlenende activiteiten die het verschil maken. De huidige tijdsgeest Iokt makkelijk individualisme uit. Het is onze overtuiging dat wij als mens sociale wezens zijn en je niet verbonden voelen een belangrijk oorzaak is van mentale problemen als onzekerheid, angst en eenzaamheid. Mijn spirituele leermeester heeft wel eens gekscherend gezegd: ‘de snelste weg naar depressie is leven vanuit ‘ik, ik en nog eens keer ik’. En de snelste weg om uit een depressie te komen is ‘seva’ oftewel een ander onbaatzuchtig helpen. Dit geeft het belang van verbondenheid en dienstbaarheid aan. Deze waarden dragen bij aan een zinvol leven. Niet voor niets is dit een belangrijk onderdeel in ons Vitaliteitsmodel. Lees onze blog hierover voor meer informatie. https://www.mastermyenergy.com/2020/05/01/energ/

  Welke tip hebben wij voor jou?

  Maak adem- en meditatietechnieken tot een vast onderdeel van je leven. Ga op zoek naar  een vorm dat bij jou past en dat je kan integreren in je leven. Onze ervaring is dat jongeren er veel meer voor openstaan dan wij denken. Geef zelf als ouder of volwassen ook het goede voorbeeld.  Wij kijken uit naar de tijd dat adem- en meditatietechnieken in alle lagen van onze samenleving een vanzelfsprekend onderdeel is van een gezonde leefstijl. 

  Wil je meer inspiratie lees dan de blog van Leefstijlcoach Radha Poeran Drie tips voor meer energie met de ademEn de blog van onze Chopra Certified Meditation Teacher Astrid Gobardhan Meditatie en burn-out is zeker ook een aanrader. 

  En kijk om je heen wat je voor een ander kan doen. Denk ook vooral klein. Help je tienerkind hierbij. Misschien heeft je buurman of buurvrouw hulp nodig met de boodschappen. Of gewoon iemand verrassen met een kaartje, je zult verbaast zijn wat een klein gebaar voor een ander kan betekenen.  Samen zijn we verantwoordelijk voor een gezonde samenleving waarin onze kinderen opgroeien. 

  Radha Poeran | Voedings- en gezondheidscoach

  Aanmelden voor nieuwsbrief