E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wat is Yin Yoga? Yin Yoga is een rustige langzame en meditatieve yoga vorm. Er zijn veel voordelen aan Yin Yoga. Rust ontspanning en tegelijkertijd je spieren stretchen. Ik heb je beloofd in mijn blog International Yoga Day’  hier meer uitleg te geven. 

  Wat is Yin Yoga?

  In veel yoga studio’s worden de zogenaamde ‘yang’-yogastijlen (krachtige, snelle lessen zoals Vinyasa, Power en Ashtanga yoga) beoefend. Maar er is nog een andere, even belangrijke stijl die precies het tegenovergestelde is: Yin Yoga. 

  Terwijl yang yoga zich richt op je spieren, richt Yin Yoga zich op je diepe bindweefsel. Het is langzamer en meditatiever, waardoor je ruimte hebt om naar binnen te keren en af ​​te stemmen op zowel je geest als de fysieke sensaties van je lichaam. Omdat je langer houdingen vasthoudt, gemiddeld 3-5 minuten, dan bij andere traditionele soorten yoga, helpt Yin Yoga je om je weefsels te stretchen en te verlengen. Tegelijkertijd leer je ook hoe je door je ongemak die je kunt ervaren kunt blijven ademen.

  De beoefening van Yin Yoga is gebaseerd op oude Chinese filosofieën en Taoïstische principes die geloven dat er paden van Qi (energie) door ons lichaam lopen. Door uit te rekken en te verdiepen in poses, openen we eventuele blokkades en maken we die energie vrij zodat het vrij kan stromen.

  Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

  De voordelen van Yin Yoga is dat je leert op een zachte wijze flexibeler en sterker te worden in je spieren. Je leert voelen waar je blokkades zitten. Je hebt dus een veel rustiger yoga practice maar zeker niet minder intens. 

  Het verlengen van extreem strakke weefsels kan een ongemakkelijke oefening zijn en omdat je langer in de houding zit leer je te focussen op je ademhaling. Dat is een groot voordeel van Yin Yoga. Wanneer we ongemak ervaren raakt ons lichaam van nature gespannen en triggert dat onze vecht-of-vluchtreactie ook wel bekend als stressreactie. In Yin Yoga leer je je mind af te leiden en je hartslag te vertragen tijdens lichamelijke ongemak.  

  Omdat je langer in een houding blijft, kom je bij je bindweefsels. Daar zit vaak veel spanning. Bindweefsel zit je om je spieren en organen en houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan je organen. Dit rekbare weefsel kan je vergelijken als de lijm die alles bij elkaar houdt. Een groot voordeel van Yin Yoga is dus dat je flexibeler wordt door je bindweefsel te stretchen en te versterken. Het brengt balans in het ‘Yang’ gedeelte van je lichaam. 

  Tijdens een Yin Yoga les komt het ook vaker voor dat diepe emoties vrijkomen. Yin Yoga moedigt je aan om je bewust te worden van deze opgeslagen emoties, zodat je ze kunt gaan herkennen en loslaten. 

  Wat is een bekende houding uit de Yin Yoga?

  The Sleeping Swan is een bekende houding in de Yin Yoga. Het richt zich voornamelijk op de meridianen van de lever, de galblaas, de milt, de maag, de nier en de urineblaas.

  Begin in de table top positie.

  Trek dan eerst je rechterbeen naar voren. Je kunt beginnen met je voet dicht bij de binnenste lies. Als je heupen meer open zijn, kun je een grotere externe rotatie in het voorbeen doen door je voet naar de zijkant van je mat te verplaatsen. Probeer daarna met je bovenlichaam rechtop te blijven of te gaan liggen op de mat. Blijf enkele minuten in deze houding. Kom rustig terug in de table top en ga dan even op je buik liggen om na te voelen. Daarna kom je weer in table top en trek dan je linkerbeen naar voren. Vergeet niet na te voelen als je uit deze houding komt. 

   Let op: doe deze houding niet als je problemen hebt met je knieën. 

  Wat zijn de voordelen van deze houding?


  Deze pose zorgt voor een zachte maar toch krachtige opening van de heupen en externe rotatie van de voorheup. 
  Deze houding brengt flexibiliteit in de volgende spieren:

  • Onderrug
  • Bovenrug
  • Hamstrings
  • Heupen
  • Knieën
  • Nek
  • Bekken
  • Quadriceps


  Wil jij meer weten over een bepaalde yoga vorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief