E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Lekkende darmsyndroom wat is dat?

  Onlangs publiceerde het bedrijf Lifeplus het artikel Lekkende darmsyndroom’ waarin wordt uitgelegd wat een lekkende darm precies is en hoe een diagnose gesteld kan worden. Het artikel spreekt mij aan omdat veel mensen kampen met darmaandoeningen of uiteenlopende darmklachten, maar vaak niet goed weten hoe de darmen werken en wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen of juist te voorkomen.  

  Waar gaat dit artikel over en wat is de conclusie? 

  Is er dan ook echt sprake van lekkage in de darmen? Hoe werkt dit? 

  Het artikel geeft helder weer dat er bij een lekkende darm daadwerkelijk sprake is van ‘lekkage’. Deze aandoening vindt voornamelijk plaats aan de beschermende wand van de dunne darm. 

  Lifeplus legt deze aandoening als volgt uit;

  “Bij een lekkende darm kunnen onvolledig verteerde proteïnen (grotere deeltjes dan de bedoeling is), bacteriën en andere toxines in het bloed terechtkomen door de overmatige doorlaatbaarheid van de cellaag, wat in sterke mate in verband wordt gebracht met uiteenlopende auto-immuunproblemen zoals reuma1 of de ziekte van Hashimoto. Een lekkende darm zorgt dat de cellen aan de binnenkant van de dunne darm zich minder goed kunnen hechten, wat kan worden veroorzaakt door stress, een slecht dieet, bepaalde medicijnen (met name aspirine en niet-steroïde ontstekingsremmers) en omgevingstoxines”.

  Het artikel legt daarnaast uit welke symptomen en oorzaken ten gevolge liggen aan een lekkende darmsyndroom. Tevens wordt er vanuit een holistische aanpak gekeken naar oplossingen om je darmklachten te verminderen en juist het voorkomen hiervan. Leefstijl speelt de belangrijkste rol waarbij zowel de fysieke als mentale gezondheid zeer belangrijk zijn.

  Hoe kijkt Master My Energy naar een holistische aanpak?

   

  Voor ons is het niet meer dan vanzelfsprekend dat er breder wordt gekeken dan naar één oplossing. Master My Energy kenmerkt zichzelf door een holistische benadering waarbij wetenschap en wetenschap vanuit ervaring wordt toegepast als het gaat om gezondheid en leefstijl.  Ons vitaliteitsmodel is hierop gebaseerd. Meer hierover kun je lezen in de blog “ Regie over jouw energie met het vitaliteitsmodel van Master My Energy” 

  Zelf heb ik ervaren dat de combinatie van beweging, voeding en ontspanning wonderen kan verrichten. Ik heb ondervonden dat gezonde voeding waarbij de juiste balans van gezonde vetten, vezels, eiwitten en voldoende vocht een gunstig effect heeft op mijn darmen. 

  Maar ook voeding voor het brein blijkt een belangrijke factor te zijn.  We onderschatten vaak welke impact stress op ons mentale en fysieke welzijn heeft. Iedere dag een moment bewust ontspannen en voldoende slapen kan je lichaam helpen om te herstellen, zeker ook op celniveau.  Wanneer je last hebt van je darmen kan dat aan veel verschillende factoren liggen. Wij mensen zijn allemaal uniek, dus wat voor de één werkt hoeft niet per se voor een ander de oplossing te zijn.

  Wil je meer weten over hoe je bewust kunt ontspannen, lees dan de blog  ‘drie tips voor meer energie met adem’ van Radha Poeran 

  of de blog Wist je dat het aantal mensen met een burn out alleen maar toeneemt?’ Van Astrid Gobardhan.


  Marsha Sewnandan – Gezondheid- en voedingscoach

  Aanmelden voor nieuwsbrief