E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Hoe gezond is watermeloen? 

  Verfrissend, verkoelend, een vitaminebom, dorstlessend, doorgaans tussen 2 en 20 kilo, zoet en toch laag in calorieën.  Yep, we hebben het over de watermeloen. In het heetste seizoen van het jaar trakteert de natuur ons op de watermeloen. Het is zo’n bijzondere vrucht dat er zelfs een dag in het jaar aan is gewijd, 3 augustus is de Dag van de Watermeloen. Deze vrucht is ondanks, of juist dankzij, haar simpliciteit een ware traktatie in de zomer. Maar weet jij wat de watermeloen kan doen voor je gezondheid?

  Lees snel verder.

  Water- en vitaminebom

  Watermeloen associeer ik met onze favoriete vakantieland Italië waar wij iedere zomer graag vertoeven. Overdag kan het soms te warm zijn, op een snikhete dag ruil ik mijn gelato dan graag in voor een groot stuk watermeloen. Heerlijk, dorstlessend en verkoelend. 

  De watermeloen is familie van de komkommer en bestaat bijna 92% uit water. Een belangrijke bron van vocht om in de zomer goed gehydrateerd te blijven en om afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Maar als er zoveel water in zit, hoezo een vitaminebom dan? Volgens onderzoek (1) bevat 100 gram watermeloen 30 Kcal, is het vet- en cholesterolvrij en bevat het allerlei gezonde stofjes zoals:

  • Lycopeen 

  Lycopeen is een natuurlijke rode kleurstof, het meest bekend van tomaten. Baas boven baas, watermeloen heeft 40% méér lycopeen dan tomaten. Lycopeen heeft onder andere een sterke antioxidant werking. Super fijn voor je immuunsysteem dus. 

  • Bètacaroteen

  Ook dit is een natuurlijke kleurstof met vele gezondheidsvoordelen. Meest bekend van wortelen (oranje kleur). Ons lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A, dat onder andere zorgt voor een gezonde opbouw van je huid, ook bescherming tegen UV-schade, en goed is voor je ogen. 

  • Vitamine C

  Het meest bekende antioxidant voor je weerstand. Vitamine C doet veel meer, de lijst van gezonde eigenschappen is lang. Wist je dat voor de aanmaak van collageen (lijmvormend eiwit) en onder andere bindweefsel vitamine C essentieel is? Hierdoor helpt vitamine C onze bloedvaten gezond en elastisch te houden. Maar ook onze gewrichten, pezen, huid, spieren (vergeet niet, je hart is ook een spier!) en botten zijn afhankelijk van vitamine C. 

  • Bron van B-vitamines, zoals B1 en B6

  Vitamine B1 zorgt ervoor dat wij energie uit onze voeding kunnen halen door de verbranding van koolhydraten (bv granen, groenten, fruit en suikers) zodat organen zoals hersenen, spieren, hart en zenuwen goed kunnen functioneren. Tevens is het ook een belangrijke bouwstof voor hormonen en eiwitten. 

  Vitamine B6 100 is onmisbaar voor een goede stofwisseling, zo is B6 bij meer dan 100 stofwisselingsreacties betrokken die vooral gerelateerd zijn aan de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten. B6 regelt ook de werking van bepaalde hormonen en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 

  Wist je dat een tekort aan vitamine B6 in onze voeding regelmatig voorkomt? 

  Dit komt omdat vitamine B6 verloren gaat door het kookproces. Des te meer reden om je tanden in een groot stuk watermeloen te zetten. 

  • Aminozuur citrulline 

  Eerst wat is een aminozuur. Ons lichaam bestaat voor 20% uit proteïnen ook wel eiwitten genoemd. Aminozuren zijn de bouwstenen van de proteïnen. Aangezien een groot deel van onze cellen, spieren en weefsel uit aminozuren bestaat vervullen ze vitale functies. Ons lichaam kan bepaalde aminozuren zelf aanmaken en bepaalde niet. Deze moeten we uit voeding binnenkrijgen. Deze aminozuren noemen wij essentieel, een voorbeeld hiervan is het aminozuur arginine. Arginine speelt onderr andere een belangrijke rol voor een goede hartfunctie en voor het immuunsysteem. 

  Dankzij citrulline kan ons lichaam arginine aanmaken..Uit onderzoek is gebleken dat bij het drie weken lang drinken van watermeloensap de concentraties met arginine toenam met 22%.  (2) De concentraties citrulline in het lichaam bleven gelijk, de onderzoekers concluderen daaruit dat de citrulline in watermeloen direct wordt omgezet tot arginine. 

  • Mineralen zoals kalium en magnesium 

  Kalium is onder andere betrokken bij de regeling van je bloeddruk en bij de overdracht van zenuwprikkels. 

  Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Meer dan 300 enzymen is ons lichaam hebben magnesium als hulpstof nodig. Van aanmaak van hormonen, opbouw van spieren en botten tot ontspanning van spieren en zenuwen, daarom ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Onvoldoende inname van magnesium via onze voeding leidt tot gezondheidsklachten en vergroot de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, osteoporose en hart- en vaatziekten. Net als in andere (geïndustrialiseerde) landen bevat de voeding van veel Nederlanders minder magnesium dan is aanbevolen. (3) 

  Met “huid en haar’ verslinden

  Wij genieten vaak van het sappige rode vruchtvlees waarbij wij de pitten uitspugen en de schil weggooien. Maar ik heb goed nieuws. Wist je dat de pitten mega gezond zijn? En ook de schil. En met de schil bedoel ik de dikke witte laag. De groene buitenschil zou ik niet adviseren om te eten. Snij of schil de groene buitenkant eraf zodat je wit/roze binnenschil overhoudt. De schil is onder andere rijk aan het aminozuur citrulline. Je weet nu hoe waardevol dit is voor je gezondheid.  Je kunt een stukje schil bijvoorbeeld in een smoothie verwerken. Zie receptentips verder op. 

  Er zijn diverse onderzoeken naar de voedingswaarde van watermeloenpitten.

  Zo blijken de zaden ware mineraalbommetjes rijk aan calcium, magnesium, natrium, zink, fosfor en kalium. Tevens zijn ze ook rijk aan vezels en gezonde onverzadigde vetzuren. (4) Je kunt de zaden met je watermeloen in een smoothie verwerken. Je kunt de pitten ook kopen, ze zijn wit van kleur omdat ze van hun velletje zijn ontdaan. In deze vorm kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.  

  De test…hoe kies je een rijpe watermeloen uit?

  Ik heb altijd van mijn moeder geleerd dat je op een watermeloen moet kloppen. Een hol geluid, hmm..lastig uitleggen, een hogere toon dan een dof geluid (lage toon), zou veronderstellen dat de watermeloen rijp is. In de praktijk vind ik dit lastig en is deze test niet 100% rijpproof. Kan ook aan mij liggen. Een duidelijker aanwijzing is de gele vlek. Als wij in Zuid-Italië langs de velden rijden liggen de watermeloenen op de grond te rijpen. Een heel mooi gezicht. Hoe meer zon en hoe meer rijptijd, hoe zwaarder de meloen wordt door de toename van water. Door het gewicht ontstaat aan de onderkant een ‘ligplek’ soms herkenbaar aan een deuk. Deze plek geeft een vlek op de schil. Tijdens het rijpingsproces verandert de kleur van wit naar geel of strokleur. Let dus op de gele kleur om een rijpe meloen te sporten. 

  Een test dat 100% zekerheid geeft is kijken en proeven. Tegenwoordig kun je op de markt of in de meeste toko’s en stuk watermeloen kopen en vaak mag je zelfs ook proeven. 

  Leuke weetjes 

  Op watermeloen dag is het natuurlijk leuk om interessante weetjes te delen. 

  • Wat is de zwaarste watermeloen? 

  In Amerika, (Tennessee) is in 2013 een watermeloen met een gewicht van bijna 159 kg geteeld. Dit exemplaar is officieel geregistreerd als de grootste watermeloen ter wereld. 

  • Wist je dat de watermeloen al heel oud is? In de tombes van de Egyptische farao’s zijn al zaden gevonden van watermeloenen.


  Ken jij de kubusvormige watermeloen?

  In Japan hebben boeren een manier gevonden om kubusvormige watermeloenen te kweken. (5) Door ze in een glazen kubussen te kweken nemen ze de kubusvorm aan. Door deze vorm zijn de meloenen gemakkelijker op te slaan en te vervoeren. Deze meloenen zijn wel veel duurder dan de normale vorm. Geef mij maar de normale vorm. 

  Drie heerlijke Watermeloen recepten

  Tips en recepten mogen op de ‘Dag voor voor de Watermeloen’ natuurlijk niet ontbreken. 

  Eettip: ‘only the lonely’.

  Watermeloen is licht verteerbaar door met name het hoge gehalte vocht. Hierdoor is het het beste om watermeloen niet te combineren met andere voedingsmiddelen. Sluit je maaltijd bij voorkeur niet af met een stukje watermeloen. Als je een sterke spijsvertering hebt gaat het goed. Anders ontstaat er wat ik ‘spijsverteringsconfusion’ noem als je bijvoorbeeld  een maaltijd of rauwkost met meloen mixt. De eerste heeft een langere verteertijd en de laatste een kortere verteertijd, hierdoor kan je voeding onder andere gaan gisten. Dit kan ten koste gaan van de opname van de voedingsstoffen en andere ongemakken zoals een opgeblazen gevoel en boeren.

  Recept, Verfrissende watermeloen smoothie

  Ingrediënten:

  • 3 of 4 koppen watermeloen met zaadjes
  • 3 tot 5 muntblaadjes 
  • 1 snufje kardemompoeder
  • Sap van een ½ of hele limoen (naar smaak)

  Bereiding:

  1. Doe alle ingredienten in een blender of smoothiemaker. En serveer koel. 

  Tip: doe een klein stukje schil van de watermeloen erbij. Schil met een dunschiller de groene buitenkant weg.  Als het te dik wordt voeg dan een scheutje water bij. 


  Recept, Granita van watermeloen

  Ingrediënten (6 dessert glazen)

  • 500 watermeloen met 1 stuk schil en pitten
  • Sap van 1 limoen
  • Optioneel 2-3 el honing
  • 5-10 blaadjes basilicum en of munt

  Bereiding

  1. Pureer de ingrediënten in blender of smoothiemaker.
  2. Schep het mengsel in een bak met deksel en leg het in de vriezer.
  3. Maak de granita na ongeveer 3 uur los met een vork.
  4. Herhaal dit 2 tot 3x keer na 30 minuten.
  5. Neem de granita uit de vriezer en verdeel over je glazen. 

  Tip: maak voor je kinderen een gezonde slush puppy door blokjes watermeloen met pit in te vriezen en daarna in de blender met een beetje water pureren. 


  Recept, Chutney met watermeloenschil
   

  Ingrediënten

  • Schil van een watermeloen van ongeveer 1,5 kg 
  • 1½ kopjes rijstazijn of appelazijn
  • 1½ kopjes ongeraffineerde suiker (oerzoet of kokosbloesemsuiker)
  • 1 kopje water
  • 3 el fijngehakte, gepelde verse gember
  • 3 teentjes knoflook persen of raspen
  • 2 tl hele zwarte peperkorrels
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 chilipepers, in dunne plakjes gesneden
  • 1 theelepel grof zout (Keltisch zeezout)

   

  Bereiding

  1. Schil of snijd de groene buitenkant van schil weg zodat je wit/roze rand over houdt. Snijd dit in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  2. Beng de schil, azijn, suiker, water, gember, knoflook peperkorrels, korianderzaad, chilipepers en zout aan de kook in een grote pan. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de korst doorschijnend en zacht is en de vloeistof stroperig is, ongeveer 1 uur.
  3. Laat het goed afkoelen en verdeel het mengsel over 2 gesteriliseerde glazen weckpotten.

  De smaak wordt lekkerder na een paar dagen. Bewaar tot 2 maanden in de koelkast. Heerlijke smaakmaker bij rijst of flatbread met een curry. 

  Tip: geef een weckpot chutney cadeau aan iemand. Is een unieke en lekkere verrassing. 

  “When one has tasted watermelon he knows what the angels eat.” Mark Twain


  Radha Poeran | Leefstijlcoach | Mental Coach | Natuurvoeding | Hormonen | Adem Coach| Marma behandelaar | Orthomoleculair Therapeut i.o.

  Bronnen

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
  2. www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17352962/
  3. www.orthokennis.nl/artikelen/magnesium-een-van-de-meest-belangrijke-mineralen
  4. www.researchgate.net/publication/323663320_Watermelon_Seeds_as_Food_Nutrient_CompositionPhytochemicals_and_Antioxidant_Activity 
  5. www.news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/1390088.stm

   

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief