Constipatie en 7 natuurlijke laxeertips

Ben jij de 1 op de 4 Nederlander die last heeft van spijsverteringsklachten zoals constipatie? Bij constipatie en een opgeblazen buik kunnen laxeermiddelen letterlijk weer even een gevoel van opluchting geven. Lees verder als je meer wilt weten over natuurlijke laxeermiddelen en wat je op de lange termijn kunt doen om vanuit een andere leefstijl je constipatie aan te pakken.

Wat is constipatie?

Bij constipatie of obstipatie zitten je darmen verstopt. Jouw ontlasting kan dan niet meer ‘normaal’ je lichaam verlaten. De consistentie van je ontlasting is dan vaak niet goed (droog, hard) en de frequentie van de stoelgang is vertraagd (om de 3 dagen of zelfs nog minder vaak). Je voelt je ongemakkelijk en niet lekker in je vel, vaak gaat dit ook gepaard met fysieke klachten zoals:

 • opgeblazen gevoel
 • pijn (buikpijn)
 • krampen

Je kunt natuurlijk direct op zoek gaan naar een laxeermiddel of je kunt starten met te achterhalen wat de oorzaak is. Een laxeermiddel is met recht een middel en kan zeker op korte termijn ingezet worden om je constipatie direct te verlichten. Bij de drogist of apotheek kun je veel bekende laxeermiddelen kopen. Maar wist je dat natuurlijke laxeermiddelen ook effectief kunnen zijn? Ik heb 12 tips voor natuurlijke laxeermiddelen voor je op een rij gezet.

In veel gevallen kun je vanuit leefstijlveranderingen constipatie mogelijk zelfs verhelpen én voorkomen. Wees wel alert dat je bij pijn tijdig medische hulp inschakelt.

Leefstijlfactoren die een bewezen verband kunnen hebben met constipatie zijn:

 • Verkeerde voedingsgewoonten zoals suiker, wit brood, pasta, rijst, junkfood, etc.
 • Te weinig water drinken
 • Stress
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Uitstellen van toiletgang bij aandrang
 • Medicijngebruik

Drink je genoeg water?

De leefstijlfactoren waarmee jij zelf vrij snel je constipatie kan oplossen zijn voeding, bewegen en stress verminderen. Deze factoren spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. No brainer toch… we weten allemaal hoe belangrijk dat is? Toch spreek ik veel mensen bij wie het niet lukt om gezonde keuzes te maken. Waar ligt het dan aan? Het gaat vaak eerder over de bewustwording dat je zelf regie kunt nemen over je gezondheid. En dan vervolgens het nemen van een besluit zoals ‘ik wil me weer fit voelen’ of ‘mijn lichaam is het waard om gezonde keuzes te maken’. Mijn advies is om met één ding te starten. Kies voor voeding, vezels in voeding spelen namelijk een hele belangrijke rol voor een gezonde buik. Het advies is om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Dit kan heel simpel door voldoende groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten te eten.

Even wat feiten delen voor de bewustwording.

De eetgewoontes van de Nederlandse consument zijn onder de maat, ze voldoen niet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om 450 gram groenten en fruit per dag te eten, waarvan 250 gram groenten en 200 gram fruit. Onderzoek laat zien dat wij in Nederland volgens de Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) in totaal 253 gram groenten en fruit per dag eten, waarvan 131 gram groenten en 113 gram fruit. De balans op ons bordje eten is vaak niet conform het advies van de WHO.

Soorten laxeermiddelen

Bulkvormende laxeermiddelen

Deze bestaan met name uit vezels. Vezels bevinden zich met name in groente, fruit en volle granen. Vezels absorberen vocht en zwellen op. Het is belangrijk om tevens ook voldoende te drinken. Doordat er meer vocht in de ontlasting komt en het vergroten van de volume wordt hiermee de stoelgang gestimuleerd.

Osmotische laxeermiddelen

Dit zijn waterbindende middelen die zorgen dat de dikke darm meer vocht vasthoudt. Hierdoor ontstaat er een grotere volume en zachtheid aan de ontlasting. Voldoende water drinken is ook bij inname van deze middelen erg belangrijk.

Smerende laxeermiddelen

Deze middelen zoals bijvoorbeeld mineraalolie hebben als doel de darmwand en de ontlasting met een gladde laag te bedekken. Hierdoor droogt de ontlasting niet uit, blijft het langer vochtig en zachter voor een makkelijkere stoelgang.

Zoute laxeermiddelen

Deze worden gebruikt om vocht uit de dunne darm te onttrekken en daarmee de stoelgang te bevorderen. Zoutoplossingen worden onder andere door artsen gebruikt die met klysma’s werken.

Stimulerende laxeermiddelen

Deze middelen hebben een effect op de darmspier. Het doel is om de beweging van het spijsverteringstelsel te versnellen en de ontlasting sneller door de dikke darm te laten bewegen en de stoelgang te bevorderen.

Deze eigenschappen kun je ook vanuit natuurlijke voedingsmiddelen binnenkrijgen. Hierbij 7 tips ter inspiratie.

7 natuurlijke tips om te laxeren

 1. Start je ochtend met een groot glas (300 ml) lauw water. Eet of drink 30 minuten niets.
 2. Eet op regelmatige tijden.
 3. Eet vruchten zoals (gedroogde) pruimen en gedroogde abrikozen. Wat nog beter is om gedroogd fruit de avond van te voren te laten wellen in water. Leuk weetje over gedroogde pruimen is dat ze veel vezels bevatten en ook een soort suikeralcohol dat bekend staat als sorbitol. Sorbitol wordt slecht geabsorbeerd en werkt als een osmotisch middel, dat vocht in de darmen brengt, waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd.
 4. Groenten, fruit en peulvruchten zijn rijk aan vezels. Bijkomend voordeel is dat je je darmflora (bacteriën) in je darm ook voedt. Je darmflora speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem. Daarnaast zorgen vezels ook voor een verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij het onderhouden van een gezond gewicht.
 5. Kauw je eten goed en met aandacht. Een goede spijsvertering start al in je mond waar de enzymen in je speeksel al starten met de vertering van de koolhydraten (groenten, fruit, granen). Een goede vertering staat namelijk aan de basis van gezonde darmen.
 6. Voeg vezels, ook wel prébiotica genoemd, toe aan je maaltijd. Bouw dit op wel op. Start bijvoorbeeld met ¼ theelepel en als dat goed gaat bouw je dat langzaam op naar de voorgeschreven dosering. Voorbeelden van vezels zijn: psylliumvezels , guarboonvezels, arabinogalactanen en acaciavezels. Bijkomend voordeel is dat vezels ook als prébioticia (voeding voor je darmflora) dienen voor een gezonde darmflora. Dit draagt bij aan een gezond stoelgang en immuunsysteem. Let wel op dat als je deze vezels toevoegt aan je voeding je extra water moet drinken. Anders werken de vezels constipatie in de hand in plaats van een soepele stoelgang.
 7. Eet voor je maaltijd een schaaltje rauwkost of groene appels. Dit zorgt voor een betere spijsvertering en voorvertering omdat je maagsappen worden gestimuleerd. Daarnaast bevatten appels vezels en pectine die de darmwerking stimuleren.

Extra tips:

 • Meditatie kan ook helpen met je spijsvertering lees ook eens de blog van Astrid Gobardhan Hoe mediteren je helpt bij je spijsvertering’
 • Heb je regelmatig last van constipatie, darmklachten of een verminderde energie of weerstand? De kans is groot dat jouw darmen echt toe zijn aan een reiniging of detox.
 • Eet je voldoende vet? Of ben je bang om aan te komen en vermijd je vet. We hebben vetten nodig voor onder andere een gezonde darmwerking. Zo hebben we ook vetten nodig voor de vitaminen A,D,E & K die alleen in vet oplossen. Je kunt olijfolie op een lege maag in een kop heet water met een beetje citroensap of honing drinken.
 • Beoefen een sport of start met 30 minuten per dag wandelen. Regelmatig en voldoende bewegen stimuleert de darmwerking.
 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag (water, kruidenthee)
 • Drink kefir, dit is een gefermenteerd melkproduct met veel goede darmbacteriën. Het kan de stoelgang bevorderen doordat het ook vocht en volume aan de ontlasting toevoegt.
 • Stress slaat ook op darmen. Meditatie kan ook helpen met je spijsvertering. Meer weten, luister de onderstaande podcast.

Luister eens naar de onderstaande podcast over het effect van stress op je spijsvertering

Over Radha Poeran

Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven