E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Constipatie en laxeermiddelen, Wanneer je last hebt van onregelmatige, moeilijke of een pijnlijke stoelgang is er sprake van constipatie, obstipatie oftewel verstopping. Je kunt natuurlijk direct op zoek gaan naar een laxeermiddel of je kunt proberen te achterhalen wat de oorzaak is.  In deze blog leggen we je uit hoe je een laxeermiddel kan kiezen en geven we 7 laxeer tips op basis van natuurlijke voeding.

  Mijn voorkeur bij gezondheidsproblemen gaat uit naar het achterhalen van de oorzaak, zodat je het probleem bij de kern kunt aanpakken. Tevens ben ik geen voorstander van het gebruik van farmaceutische middelen voor lange termijn, tenzij strikt noodzakelijk blijkt. Uiteraard kan het vanuit noodzaak natuurlijk ook erg fijn zijn als je direct wordt geholpen. Wanneer je op zoek gaat naar een laxeermiddel kun je in de drogist of apotheek tegenwoordig kiezen uit een groot scala aan merken. En dat is niet voor niks. 

  Cijfers in Nederland

  Want volgens het ministerie van Volksgezondheid waren in 2017 ruim 3,7 miljoen personen bekend bij de huisarts met een MDL-aandoening. (Maag, darm of een leveraandoening)  

  Hiervan betrof het 1,5 miljoen mannen en 2,2 miljoen vrouwen en had het grootste deel te maken met symptomen van het spijsverteringskanaal. Binnen deze groepering komen de meeste ziektegevallen door obstipatie, buikpijn, maagpijn. En zoals de grafiek hieronder laat zien hadden veel mensen klachten aan de dikke darm, appendix, dunne darm en anus. En we hebben het hier enkel over de bekende gevallen bij de huisarts. Gebaseerd op demografische gegevens is de verwachting dat er in 2030 er nog eens 10% bijkomt. Tevens verwachten zij 25% meer nieuwe gevallen van MDL-kanker en voor 2040 zelfs 35%.


  Een aantal oorzaken die verband kunnen hebben met deze klachten zijn: 

  • Stress
  • Medicijngebruik
  • Slechte voedingsgewoontes
  • Te weinig water drinken
  • Onvoldoende lichaamsbeweging
  • Uitstellen van toiletgang bij aandrang

   

  Hoe kies je dan een laxeermiddel?

  Laxeermiddelen worden al gauw ingezet om problemen met constipatie te behandelen. Laxeermiddelen bevatten stoffen die de ontlasting losmaken of de stoelgang stimuleren.

  Ze kunnen ook de doorgang door de darm versnellen, wat helpt om de beweging van het spijsverteringskanaal te versnellen om zo de ​​stoelgang te stimuleren. Wanneer je kiest voor hulp via de huisarts dan is het raadzaam om het advies en recept zo goed mogelijk te volgen, waarbij je ten alle tijde goed naar je lichaam blijft luisteren. Houdt daarmee ook goed in de gaten welke bijwerkingen ontstaan zoals: 

  • Misselijk gevoel
  • Winderigheid
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Uitdroging

  Je kunt ook de keuze maken op zoek te gaan naar natuurlijke oplossingen. Een aantal tips deel ik straks met je.
   

  Laxeermiddelen kunnen worden verdeeld in groepen zoals:

  • Bulkvormende laxeermiddelen

  Deze bestaan met name uit vezels. Vezels bevinden zich met name in groente, fruit en volle granen. Vezels absorberen vocht en zwellen op. Het is belangrijk om tevens ook voldoende te drinken. Doordat er meer vocht in de ontlasting komt en het vergroten van de volume word hiermee de stoelgang gestimuleerd. 

  • Osmotische laxeermiddelen

  Dit zijn waterbindende middelen die zorgen dat de dikke darm meer vocht vasthoudt. Hierdoor ontstaat er een grotere volume en zachtheid aan de ontlasting. Voldoende water drinken is ook bij inname van deze middelen erg belangrijk.

  • Smerende laxeermiddelen

  Deze middelen zoals bijvoorbeeld mineraalolie hebben als doel  de darmwand en de ontlasting met een gladde laag te bedekken. Hierdoor droogt de ontlasting niet uit, blijft het langer vochtig en zachter voor een makkelijkere stoelgang.

  • Zoute laxeermiddelen

  Deze worden gebruikt om vocht uit de dunne darm te onttrekken en daarmee de stoelgang te bevorderen. Zoutoplossingen worden onder andere door artsen gebruikt die met klysma’s werken. 

  • Stimulerende laxeermiddelen

  Deze middelen hebben een effect op de darmspier. Het doel is om de beweging van het spijsverteringstelsel te versnellen en de ontlasting sneller door de dikke darm te laten bewegen en de stoelgang te bevorderen. 

  7 laxeer tips op basis van natuurlijke voeding

  In de verschillende soorten groepen laxeermiddelen kun je ook vaak nog een keuze maken tussen natuurlijke of chemische middelen. De volgende tips om te helpen laxeren zijn op basis natuurlijke voeding

  1. Eet vruchten zoals pruimen, en gedroogde abrikozen. Zij brengen meer vocht in de darmen.
  2. Eet groenten die veel vezels bevatten. Deze kunnen de stofwisseling versnellen en eventueel een positief effect hebben bij klachten ten aanzien van constipatie. Een aantal hiervan zijn: knoflook, uien, kool, broccoli, bieten, artisjok, asperges en peulvruchten
  3. Eet voor je maaltijd rauwkost of groene appels. Dit zorgt voor een betere spijsvertering en voorvertering omdat je maagsappen worden gestimuleerd. Daarnaast bevatten appels vezels en pectine die de darmwerking stimuleren.
  4. Voeg een theelepel chiazaad aan je glas water toe. Chiazaden zijn oplosbare vezels die je ontlasting kunnen verzachten en je stoelgang kunnen bevorderen
  5. Drink kefir, dit is een gefermenteerd melkproduct met veel goede darmbacteriën. Het kan de stoelgang bevorderen doordat het vocht en volume aan de ontlasting toevoegt. 
  6. Beoefen een sport. Regelmatig en voldoende bewegen stimuleert de darmwerking!
  7. Drink voldoende water. Zoals eerder is beschreven zorgt vocht voor zachtheid en volume van de ontlasting welke de stoelgang bevordert.

  Extra tips:

  • Meditatie kan ook helpen met je spijsvertering lees ook eens de blog van Astrid Gobardhan Hoe mediteren je helpt bij je spijsvertering’ 
  • Heb je regelmatig last van constipatie, darmklachten of een verminderde energie of weerstand? De kans is groot dat jouw darmen echt toe zijn aan een reiniging of detox.

  Wist je dat in 14 dagen op geheel natuurlijke wijze je immuumsysteem kan boosten en je metabolisme een kickstart kunt geven?
  Meer weten? Lees hier meer


  Marsha Sewnandan | Voedings- en gezondheidscoach

  Bronnen:

  Maag Lever Darm Stichting

  https://www.mlds.nl/klachten/verstopping-bij-volwassenen/ 

  Ministerie van volksgezondheid

  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/maag-darm-en-leveraandoeningen/prevalentie 

  https://www.optimalegezondheid.com/natuurlijke-laxeermiddelen/ 

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief