E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Kundalini Yoga

  In mijn blog over International Yoga Day had ik beloofd meer uitleg te geven over de diverse vormen van yoga. Dit is het tweede deel van deze serie en gaat over

  Kundalini Yoga.

  Wat is Kundalini Yoga?

  In de Kundalini Yoga gaat men er vanuit dat er een zeer krachtige opslagplaats van energie (Shakti), dat gesymboliseerd wordt als een opgerolde slang, in de basis van de wervelkolom ligt. Kundal betekent krul. De slang ligt in een krul. De bedoeling is om deze energie te laten ontwaken en op te laten stijgen via het wervelkolom (Sushumana) naar het kruinchakra (Sahasraha).

  Het laten stijgen van de krachtige energie vindt plaats door door middel van Pranayama (ademhalingsoefeningen), Bhandas (lichaamssloten), Asana’s (houdingen), mudra’s (houdingen van je vingers) en mantra’s (geluiden). De oefeningen worden in een specifieke volgorde en combinatie uitgevoerd om de Kundalini energie vrij te laten komen. 

  Als je adem, houdingen samen met lichaamssloten en geluiden allemaal bij elkaar zet, heb je een Kriya – of een reeks oefeningen. Kriya betekent ‘actie’. Kriya’s werken op alle niveaus van je lichaam en geest. In de Kundalini Yoga draait het om deze Kriya’s. 

  Kundalini Yoga staat ook bekend als de wetenschap van hoeken, omdat de verschillende houdingen en bewegingen vaak inhouden dat onze ledematen in een hoek staan ​​die specifieke organen en klieren onder druk zet. Terwijl je de houding vasthoudt of volhoudt, neemt de druk toe en wanneer je de druk wegneemt, stroomt bloed en energie naar die gebieden.

  Wat zijn de voordelen van Kundalini Yoga?

  Er zijn duizenden Kriya’s in Kundalini Yoga en elke pose binnen een Kriya is specifiek ontworpen om verschillende systemen in het lichaam te versterken, zoals het endocriene systeem of zenuwstelsel. Het uiteindelijke doel van Kundalini Yoga is namelijk om je zenuwstelsel zodanig op te bouwen, zodat je de krachtige levensenergie die vrijkomt aan kunt en kunt integreren in je lichaam. 

  Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat krachtige en door ademhaling gecontroleerde meditaties van Kundalini Yoga je kunnen helpen bij het behandelen van een reeks gezondheidsklachten. Denk aan depressie, angst gerelateerde stoornissen tot hartproblemen en geheugenverlies. De Amerikaanse Alzheimer Research and Prevention Foundation schrijft zelfs één van de Kundalini Kriyas voor – de Kirtan Kriya – om de hersenfunctie, het emotionele evenwicht, de focus en het geheugen te verbeteren.


  Wat is een bekende houding uit de Kundalini Yoga?

  Een bekende basishouding uit de Kundalini Yoga is de Uttanasana. 

  • Begin in een staande houding met je armen langs je zij
  • Adem in en strek je armen naar boven, strek ook je ruggengraat omhoog
  • Op een uitademing buig je naar voren vanuit de navel met je handen naar de grond. 
  • Blijf in deze houding enkele ademhalingen staan
  • Kom dan langzaam, wervel voor wervel omhoog met je hoofd als laatste. Probeer niet met je hoofd omhoog te komen. 

  Wat zijn de voordelen van deze houding?

  De naam Uttanasana is afgeleid van de Sanskrietwoorden Ut (betekent intens), Tan (betekent stretch) en Asana (betekent houding). De eindpositie is een zodanige positie dat je hoofd zich in een lagere laag bevindt dan je hart. Dit zorgt voor een stroom bloed naar het hoofd, waardoor de bloedcellen worden vernieuwd. Ook kan deze houding de volgende voordelen voor je hebben:

  • Het ontspant de zenuwen;
  • Het strekt actief je heupen, hamstrings en kuiten;
  • Het geeft kracht aan je dijen en knieën;
  • Regelmatig oefenen verlicht de stijfheid van je wervelkolom, nek en rug;
  • Het activeert je buikspieren;
  • Het verbetert je lichamelijke balans en coördinatie;
  • Het stimuleert de energie van je nieren, lever en milt, 
  • Het kan ook je spijsvertering bevorderen

  Wil jij meer weten over een bepaalde yogavorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief