E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Kun je aankomen door omgevingsgeluid? ‘Hoe meer stress, hoe meer buikvet’

  Deze titel trok mijn aandacht in het artikel “Kun je aankomen door omgevingsgeluid? ‘Hoe meer stress, hoe meer buikvet” op EenVandaag. Ik ben namelijk bezig met het maken van een online programma ‘Darm Detox’ waarin ik uitleg hoe onder andere verkeerde voeding kan resulteren in extra aanmaak van buikvet wat schadelijk is voor onze gezondheid. Wat mijn aandacht trok in dit artikel is de suggestie dat we indirect ook van geluid meer buikvet aanmaken. Hoe dan? 


  Waar gaat dit artikel over en wat is de conclusie?

  Liesbeth van Rossum, internist endocrinoloog en hoogleraar Obesitas en Stress aan de Erasmus Universiteit legt uit dat geluid een stressfactor wordt op het
  moment dat wij omgevingsgeluid(en) als irritant ervaren. En deze vorm van stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid. 

  “Soms kunnen mensen veel last ervaren van geluidshinder,” zegt Van Rossum. “Dit kan stresssystemen in je lichaam activeren. Het stresshormoon cortisol speelt daarbij een rol.”

  Zorgt dat stresshormoon er dan ook voor dat je aankomt? “Wanneer je chronische stress ervaart, gaat het cortisolgehalte omhoog. Als dit langdurig plaatsvindt, sla je inderdaad meer buikvet op. Het verband tussen geluidsoverlast en de gezondheidsklachten is dus zeker aanwezig.” Aldus Van Rossum.  


  Wat is de kijk van Master My Energy op dit onderwerp?

  Ik ben het helemaal eens met Liesbeth van Rossum. Vandaag de dag ervaren wij veel vormen van stress. En stress gaat zeker ook over hoe wij dingen beleven. Ervaar je dingen als irritant, dan gaat de stressfactor omhoog en je lichaam gaat reageren met de aanmaak van het stresshormoon cortisol. 


  Ik vind wel dat een nuancering op z’n plaats is. Je lichaam kan ook een stressreactie geven als we ons niet bewust zijn van stressvolle factoren waar wij aan bloot staan. Onzichtbare vormen van stress zijn bijvoorbeeld straling, luchtvervuiling, slecht slapen, niet genoeg drinken, bewerkte suikers en zeker ook omgevingsgeluiden die je niet meer hoort. Vandaag de dag zijn we omringd met geluid. Sluit je ogen maar even en ga bewust luisteren wat je aan geluid om je heen hoort. De auto’s buiten, zoemen van de airco op kantoor, tv, muziek, geluid van je laptop en het vele praten om ons heen.  Zonder dat je daar bewust van bent is je lichaam bezig deze invloeden en dus ook de ‘onbewuste’ geluiden te verwerken.  Naast dat het je systeem kostbare energie kost kunnen ze ook ‘oxidatieve stress’ reacties triggeren waarbij ons lichaam vrije radicalen aanmaakt. Dit zijn agressieve stoffen die onze gezonde cellen kunnen beschadigen. Dit kan ook stressvol zijn voor ons systeem. 


  En ons lichaam kent sinds oudsher één manier om op stress te reageren. Dat is de reactie vanuit vecht en vlucht waarbij de twee overlevingshormonen betrokken zijn. Adrenaline, bij acuut gevaar, dus korte termijn. En cortisol voor de lange termijn. Dus ook in dit geval kan je lichaam reageren met de aanmaak van cortisol. 


  En cortisol zorgt er inderdaad voor dat wij extra buikvet aanmaken. Want als er overlevingsgevaar dreigt moet er gehamsterd worden, overleving linkt namelijk naar schaarse tijden en de noodzaak van extra resources. In dit geval extra energie in de vorm van buikvet. Zou hamsteren in onze genen zitten bij gevaar? En dat we daarom massaal toiletpapier hebben ingeslagen toen de ernst van Corona duidelijk werd? Hihi…

   

  Welke tip hebben wij voor jou?

  Dat stress vandaag de dag een vast onderdeel is van ons leven is een feit. Onze visie is dat je je energie beter niet kan richten op het elimineren van stressfactoren in je omgeving. Hier heb je namelijk niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is jezelf. Je kunt je dus beter focussen op het leren van skills en technieken om met stress om te gaan. Een mooi vergelijk is douchen. We accepteren allemaal dat ons lichaam vies wordt. En als reactie vinden wij het heel normaal elke dag onze tanden te poetsen en te douchen zoals we dat geleerd hebben. We hebben ook een mind dat elke dag vies wordt door stress. Dus elke dag je mind reinigen zou net zo normaal moeten zijn als douchen. 


  Krachtige tools om lichaam en geest van stress te reinigen zijn adem- en meditatietechnieken.  Graag delen wij twee mooie blogs met praktische kennis en tips over de adem en meditatie.

  Drie tips voor meer energie met de adem geschreven door Leefstijlcoach Radha Poeran

  Meditatie en burn-out geschreven door Astrid Gobardhan Chopra Certified Meditation Teacher

  Radha Poeran | Voedings – en gezondheidscoach

  Aanmelden voor nieuwsbrief