E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wat is Hatha Yoga precies?

  In mijn blog over International Yoga Day blog https://www.mastermyenergy.com/2020/06/21/international-day-of-yoga/ verwijzing had ik beloofd meer uitleg te geven over de diverse vormen van yoga. Dit is het eerste deel van deze serie en gaat over Hatha yoga. 

  Wat is Hatha Yoga?

  Hatha yoga is niet een oefening. Hatha Yoga is het voorbereidend proces van yoga. Het woord “ha” betekent zon, “ta” betekent maan. ‘Hatha’ betekent de yoga om balans te brengen tussen de zon en de maan in jou, oftewel de Pingala en Ida in jou. In Hatha yoga gaat het om het lichaam voor te bereiden op een hogere mogelijkheid. De diverse Hatha -houdingen bewegen het lichaam in verschillende richtingen en posities waardoor het lichaam een ​​middel is om je hogere Zelf te bereiken.

  Hatha yoga wordt gezien als de basis van alle vormen van yoga. De nadruk ligt niet alleen op de houdingen, maar ook op de ademhaling (pranayama) en meditatie (samadhi). De houdingen worden niet lang vastgehouden. Er is ook niet een vaste volgorde zoals je bij andere yoga vormen ziet (bijvoorbeeld Ashtanga yoga). 

  Als je wilt beginnen met het volgen van yogalessen, is het zeker een aanrader om te beginnen met Hatha yoga. 

  Wat zijn de voordelen van Hatha Yoga?

  Naast de algemene voordelen van yoga bieden veel Hatha-houdingen verbeteringen in je core – dat is het midden van je lichaam, bestaande uit de ruggengraat, buikspieren en heupen. Een sterke core houd je functioneel en voorkomt blessures. 

  Hatha-yogahoudingen kunnen dus je balans verbeteren. Een goede balans zorgt weer voor een zelfverzekerdere uitstraling. 

  Omdat de houdingen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen en meditatie, ligt de nadruk niet zo zeer op houdingen, maar vooral op het verhogen van je bewustzijn. 

  Wat is een bekende houding uit de Hatha Yoga?

  Een bekende houding uit Hatha yoga is de Krijger 1, de Virabhadrasana.  Je begint deze asana vanuit de berghouding. 

  1. Vanuit de Berghouding stap je in een brede spreidstand
  2. Draai je rechtervoet een kwartslag naar rechts, je linkervoet draait 45 graden mee
  3. Buig je rechterbeen totdat je rechterknie recht boven je rechter enkel staat, dit vormt een hoek van 90 graden, je linkerbeen is gestrekt. Zorg dat je in deze 90 graden blijft
  4. Draai je hele bovenlichaam naar rechts
  5. Duw je heupen iets naar voren
  6. Breng je armen met aandacht omhoog en strek ze de lucht in
  7. Hou je schouders laag en ontspannen
  8. Verdeel je gewicht goed over beide voeten
  9. Kijk naar een punt voor je en concentreer je

  Wat zijn de voordelen van deze houding?

  Deze houding is vernoemd naar een beroemde krijger. In de yoga wordt hiermee verwezen naar je geestelijke krijger (spiritual warrior). Je ‘vecht’ voor verruiming van je bewustzijn. Deze houding verruimt je borstkast waardoor je ademhaling meer ruimte krijgt en zich kan verdiepen. Je beide benen worden sterker en vormen daarmee een stevige basis van je eerste chakra. Je maakt gefundeerd contact met Moeder Aarde. Deze houding geeft dus niet alleen stabiliteit, maar ook zelfvertrouwen. Het bevordert ook je concentratie en focus omdat je je balans moet houden. 

  Wil jij meer weten over een bepaalde yoga vorm of houding? Laat het ons weten, dan schrijven we er de volgende keer over. 

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief