E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  International Day of Yoga

  Op 21 juni is het International Day of Yoga. Nu alle yoga scholen gesloten zijn, kun je gelukkig bij veel scholen online iets met yoga doen. Er zijn ook diverse initiatieven om buiten een yogales te volgen. Een mooie manier om kennis te maken yoga. 

  Waarom is er een internationale dag uitgeroepen voor yoga?

  De voornaamste reden voor het opnemen van een internationale dag voor yoga is omdat erkend wordt dat yoga heel veel psychische en fysieke voordelen biedt. De premier van India kwam als eerste met het voorstel om een internationale dag voor yoga uit te roepen. Dit is wat hij zei over yoga:

  “ Yoga is een geschenk van onschatbare waarde uit onze oude traditie. Yoga belichaamt eenheid van lichaam en geest, denken en doen.  Een holistische benadering dat waardevol is voor onze gezondheid en ons welzijn. Yoga gaat niet alleen over lichaamsbeweging; het is een manier om het gevoel van eenheid met jezelf, de wereld en de natuur te ontdekken. 

  Op 11 december 2014 heeft de United Nations, 21 juni uitgeroepen tot International Day of Yoga (resolutie 69/131). In de resolutie wordt het volgende opgemerkt:

  “dat het belangrijk is dat individuen en bevolkingsgroepen gezondere keuzes maken en leefstijlpatronen volgen die een goede gezondheid bevorderen.” 

  In dit verband heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er bij haar lidstaten ook op aangedrongen hun burgers te helpen lichamelijke inactiviteit te verminderen (dat wereldwijd tot de tien belangrijkste doodsoorzaken behoort) en een belangrijke risicofactor is voor niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

  Wat zijn de voordelen van yoga?

  Het mooie van yoga is dat het niet alleen effect heeft op je lichaam, maar ook heel veel op je geest. Het brengt je in evenwicht, zowel fysiek als mentaal. Daardoor zijn je dagelijkse activiteiten aan het werk of thuis ook veel evenwichtiger. Er zijn heel veel studies verricht naar de voordelen van yoga. Meer hierover kun je vinden op deze site.

  Dit zijn er een aantal:

  1. Het helpt je je stress te verlagen
  2. Het kan je helpen stijfheid in je spieren te verminderen
  3. Het kan je helpen beter adem te halen, zeker als je elke houding combineert met een ademhaling
  4. Het helpt je lichaam om te ontspannen
  5. Het helpt met verminderen van angst
  6. Het helpt met verlagen van lage rugpijn
  7. Het stimuleert je brein

   

  Veel mensen denken dat je heel flexibel moet zijn om mee te kunnen doen aan yoga. Dat je je benen in je nek moet kunnen plaatsen. Dit is het grootste misverstand over yoga. Yoga is er voor iedereen, echt voor iedereen. Zelfs als je in een rolstoel zit kun je bepaalde yoga oefeningen doen. Laat je dus weerhouden om yoga te beoefenen. Zorg er alleen voor dat je een yogales te pakken hebt waarbij de focus niet ligt op een strak en flexibel lichaam. 

  Welke yoga zou ik moeten doen?

  Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. En allemaal draait het om hetzelfde: evenwicht in lichaam en geest.

  Dit zijn er een aantal:

  1. Hatha Yoga
  2. Kundalini Yoga
  3. Yin Yoga
  4. Vinyasa Yoga 
  5. Ashtanga yoga 
  6. Iyengar Yoga
  7. Bikram Yoga
  8. Sivananda Yoga 
  9. Restorative Yoga
  10. Prenatal Yoga 
  11. Aerial Yoga 

   

  En ongetwijfeld zijn er nog meer vormen van yoga. In een volgende blog zal ik in gaan op de inhoud van deze verschillende vormen van yoga. Als jij graag meer wilt weten over een bepaalde soort yoga, laat het ons dan weten. Ook als je een vorm van yoga kent dat niet in het lijstje hierboven voor komt. 

   

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

   

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief