E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Stress in het verkeer 

  Nu er versoepelingen plaatsvinden, gaan er steeds meer mensen de weg op. Misschien staan we straks weer allemaal in de file. Ik hoop echt dat we iets geleerd hebben van de lockdown en met ons allen realiseren dat er ook gewerkt kan worden zonder dat er files zijn. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor het stressniveau van de mens. 

  Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat autorijden heel veel stress kan opleveren. Mensen ergeren zich bijvoorbeeld vaak aan het rijgedrag van anderen. De ander rijdt bijvoorbeeld te langzaam, een ander rijdt weer te hard of men ergert zich aan bumperkleven. Vooral als mensen haast hebben omdat ze ergens niet te laat willen komen, kan dat enorme stress opleveren bij de bestuurder en dus ook bij de andere weggebruikers die met deze persoon het weg delen.  

  Rijgedrag van een ander wordt ervaren als een persoonlijke aanval

  Mensen zijn ook vaak geneigd om het rijgedrag van de ander als een persoonlijke aanval te zien. Verkeersagressie komt om die reden veel voor. Het stressniveau stijgt dan zo hoog dat de emoties volledig de overhand nemen. Men is niet meer in staat om kalm te blijven. 


  Je reptielenbrein neemt het over

  Hoe komt het nou dat we zoveel stress kunnen ervaren in het verkeer? Blijkbaar wordt ons reptielenbrein geactiveerd in het verkeerd. Als ons reptielenbrein wordt geactiveerd dan activeren we de vecht-vlucht-bevries (ook wel de fight flight and freeze genoemd) reactie en dit levert direct stress op in het lichaam. Op het moment dat dit deel van je brein wordt geactiveerd, zul je niet meer goed kunnen nadenken. Je emoties kunnen dan de overhand nemen. Wil je meer over de werking hiervan weten? Lees dan de blog van Radha “Outsmart je brein en doorbreek je patronen”. 

  Waarom wordt het reptielenbrein geactiveerd?

  Maar waarom wordt dan het reptielenbrein geactiveerd? Volgens sommige psychologen (bijvoorbeeld Sonnevelt) heeft het te maken met angstgevoelens. “Filestress lijkt veel op de angst die sommige mensen hebben als ze in een lift stappen, of in een vliegtuig”, legt Sonnevelt uit. “Dat komt omdat je letterlijk de controle moet overgeven aan een machine of een piloot. Je denkt opeens: ik zit vast en kan er niet uit. Dat triggert een heel oud mechanisme in je brein: dat je moet kunnen vechten of vluchten wanneer je het wil.”

  Kortom, je wilt dus niet dat je reptielenbrein wordt geactiveerd als je in de auto zit en als het al geactiveerd wordt, dan wil je dat het stressniveau heel laag blijft en dat je emoties niet de overhand krijgen. Volgens Sonnevelt kan stress in het verkeer voor sommige mensen net de druppel zijn om in een burn out te komen. 

  Hoe kan ik mijn lichaam laten weten dat er niets aan de hand is?

  Een manier om je lichaam te laten weten dat er niet gevlucht, gevochten of bevroren hoeft te worden is mindful autorijden. Mindful autorijden kun je op heel veel verschillende manieren doen. David Dewullf (arts en mindfultrainer in Belgie) heeft zelfs een heel boek geschreven met allerlei tips (Mindful onderweg). Mindful autorijden betekent simpel gezegd dat je in het moment komt. In het NU. Dat is het moment waarop je niet bezig bent met een gedachte uit het verleden of de toekomst. Een gedachte kan je mind enorm afleiden en je stress bezorgen. Als je even geen gedachte hebt, doorbreek je de stroom van gedachten. En doorbreek je dus je gedachtepatronen. Je kunt bijvoorbeeld met je aandacht naar je handen aan het stuur gaan en bewust voelen hoe je het stuur vast hebt. Of je gaat met je aandacht naar je zitvlak en voelt hoe je in je stoel zit. Je kunt elk lichaamsdeel afgaan met je aandacht. 

  Een andere manier om je lichaam te laten weten dat er niets aan de hand is, is een ademhalingsoefening doen. Met je adem kun je je lichaam direct laten weten dat het veilig is. Je ademhaling is namelijk direct verbonden met je emoties. Adem even diep in en uit. Herhaal dit een paar keer en maak je uitademing net iets langer dan je inademing. Of wacht na elke uitademing eventjes alvorens je weer inademt. Meer tips hierover kun je vinden in de blog van Radha “ Drie tips voor meer energie met adem”.

  Regelmatig mediteren zorgt er ook voor dat je meer rust en ruimte in je hoofd creëert. Elke keer dat je mediteert, zeg je tegen je lichaam dat het eventjes niets hoeft. We zijn in ons dagelijks leven zulke enorme bezige bijtjes geworden, dat we niet anders meer kunnen dan alleen bezig zijn. Ons lichaam is dus gewend geraakt om continu in de actie te gaan. Als je regelmatig mediteert, train je je lichaam ook om even niets te hoeven doen. Je lichaam zal dan steeds sneller in staat zijn te herkennen dat er ook situaties zijn buiten je meditatie practice, waarbij het niet in de actie hoeft. Je kunt bijvoorbeeld ook elke ochtend eerst mediteren voordat je de weg op gaat. Je zult dan veel rustiger deelnemen aan het verkeer met als gevolg dat je reptielenbrein niet snel de overhand krijgt.


  Stress in je lijf is niet goed voor je, dat weten we inmiddels allemaal. Zorg dus goed voor jezelf en wees je ervan bewust dat je tijdens het autorijden ook gestrest kunt raken. Vind een manier voor jezelf om het stressniveau laag te houden tijdens het autorijden. Niet alleen jij hebt er dan profijt van, maar ook de andere weggebruikers. En als we dit nou eens met ons allen doen, dan wordt autorijden een stuk gezelliger op de weg.  

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief