E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

  Wist je dat het aantal mensen met een burn out alleen maar toeneemt? 

  Meer dan 10% van alle Nederlanders heeft last of ooit last gehad van een burn out of overspannenheid.

  Ik heb zelf ook in een burn out gezeten. Ik had natuurlijk eerst geen idee hoe een burn out er uit zag en ik heb het dus helemaal niet zien aankomen. Ineens werd ik heel duizelig en kon ik niets anders dan liggen. Het duizelde mij letterlijk in mijn hoofd. Ik ben naar het Duizeligheidscentrum in Apeldoorn geweest.
  Daar kwamen ze erachter dat ik hyperventileerde. Ze schreven mij anti-depressiva voor.
  Volgens de artsen aldaar was dat de snelste manier om van mijn klachten af te komen.

  Wist je dat mediteren zeer positief helpt bij het verlagen van je stressniveau? 

  Ik had veel weerstand tegen het slikken van medicatie. Maar ik voelde mij zo ellendig dat ik het toch maar deed. Net zoals bij iedereen het geval is, kreeg ik last van bijwerkingen. En dat zorgde voor nog meer onrust in mijn lichaam. Gelukkig kwam ik op het idee om te gaan mediteren. Uiteraard heb ik daar eerst een boek over gelezen (De geheimen van meditatie van Davidji). Overtuigd door Davidji ben ik begonnen met mediteren en al snel ervaarde ik de positieve effecten daarvan in mijn lichaam. Ik hoefde geen kalmeringstabletten meer in te nemen om mijn paniekaanvallen uit te onderdrukken.

  De anti-depressiva heb ik uiteindelijk maar 3 maanden hoeven in te nemen. Ik kon weer snel gaan afbouwen en op een natuurlijke manier de stress in mijn lichaam verlagen waardoor ik ook niet meer hyperventileerde en ik dus ook geen paniekaanvallen meer had.

  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je door te mediteren het stresshormoon (cortisol) verlaagt in je lichaam. Je hersenen krijgen direct het signaal dat er tijd is voor rust. En je hersenen geven dat signaal vervolgens door aan iedere cel en iedere orgaan in je lichaam.

  Regelmatig mediteren

  Door regelmatig te mediteren (liefst 2x per dag) bouw je heel snel de onrust in je hoofd en lichaam af en komt je lichaam in een stand van rust, dus ook je hoofd komt tot rust. Langzaam maar zeker kun je weer helder nadenken en betere besluiten nemen. Ook de kwaliteit van mijn slaap nam heel erg toe. En zo kwam ik eindelijk tot rust. Gewoon door elke dag een stukje rust in te bouwen, regelmatig en structureel.

  Door regelmatig te mediteren verminderd je stress!

  Door te mediteren reageer je anders op stress en daardoor voorkom je dat je overbelast raakt. Het is jouw reactie op de situatie. Jij bepaalt zelf of je een stressvolle reactie geeft of een reactie vanuit rust. Door te mediteren kun je daar veel bewuster mee omgaan en zelf bepalen of je overbelast raakt of niet. Het zal mij dus niet meer overkomen dat ik weer in een burn out kom. Ik heb leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam, van mijn adem.

  Ik weet nu wanneer ik echt even iets meer rust moet inbouwen. Door regelmatig te mediteren ben ik veel meer in contact gekomen met mijn lichaam en kan eindelijk de signalen horen. Inmiddels weet ik dat als je deze signalen negeert, je lichaam uiteindelijk zal schreeuwen om aandacht.

  Last but not least; vergeet niet dat medicatie je onderliggende problemen niet oplost. Het bestrijdt de symptomen maar niet de oorzaak. Door te mediteren ben ik mij bewust geworden van de onderliggende problemen en die ben ik gaan oplossen door aan mezelf te werken.

  3 Tips om regelmatig te kunnen mediteren:

  1. Bouw je meditatie momenten op begin bijvoorbeeld met 3 minuten en plak er per dag een paar minuten aan vast.
  2. Zet je wekker, met een omschrijving ‘Ontspanning’.
  3. Deel met je omgeving hoe belangrijk het voor jouw is om dit Meditatie moment te doen per dag en vraag of ze je willen steunen.

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief