E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  World Blood Donor Day!

  “We can’t help everyone, but everyone can help someone” – Ronald Reagan

  Sinds 2004 is 14 juni uitgeroepen tot Wereld Bloeddonordag om de bewustwording van de noodzaak van veilig bloed en bloedproducten te vergroten én om bloeddonors te bedanken voor hun vrijwillige, levensreddende bloeddonaties.  

  Ben jij bloeddonor? Nee, dan hoop ik dat je wilt overwegen het wel te worden. Ja, dan wil ik je hartelijk bedanken. 

  Twee jaar geleden kreeg mijn man een slagaderlijke bloeding in zijn darmen. Zonder bloeddonors was hij er niet niet meer geweest, 15 zakken bloed heeft namelijk zijn leven gered.  

  Veilig bloed is een universeel belang, zowel voor levensbedreigende aandoeningen als in noodsituaties van ongevallen tot (natuur)rampen. Ook in deze tijd van Corona, spelen bloeddonoren een belangrijk onderdeel van het op peil houden van veilig bloed en onderzoek naar het bloed.

  Maar toegang tot veilig bloed is nog steeds een voorrecht van enkelen. De meeste lage- en middeninkomenslanden hebben moeite om veilig bloed beschikbaar te stellen omdat de donaties laag zijn en apparatuur om bloed te testen schaars is. Wereldwijd wordt 42% van het bloed verzameld in landen met een hoog inkomen, waar slechts 16% van de wereldbevolking woont.

  Vandaag, 14 juni vieren landen over de hele wereld Wereld Bloeddonordag. Deze datum is bijzonder omdat het de verjaardag is van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem in 1900.   

  Het systeem onderscheid de verschillende bloedgroepen. Op de buitenkant van onze rode bloedcellen zitten allerlei chemische structuren. Het al dan niet aanwezig zijn van een deel van die structuren bepaalt welke bloedgroepen je hebt. Het afweersysteem herkent en onderscheidt lichaamseigen van lichaamsvreemde bloedgroepen. Rode bloedcellen van een donor met lichaamsvreemde bloedgroepen kunnen door het afweersysteem worden aangevallen en opgeruimd. Voor een bloedtransfusie is het dus belangrijk om de bloedgroep van de donor en de ontvanger te weten, want niet alle bloedgroepen gaan samen.

  Er zijn honderden verschillende soorten bloedgroepen maar de belangrijkste zijn:  Bloedgroep A-positief, Bloedgroep A-negatief, Bloedgroep AB-positief, Bloedgroep AB-negatief, Bloedgroep O-positief, Bloedgroep O-negatief, Bloedgroep B-positief, Bloedgroep B-negatief

  Een toereikende aanvoer van veilig bloed kan alleen worden verzekerd door regelmatige donaties door vrijwillige, onbetaalde bloeddonors. Daarom heeft de Wereldgezondheidsvergadering in 2005 een speciale dag aangewezen om bloeddonors te bedanken en meer mensen aan te moedigen om vrijelijk bloed te geven. 

   

  Kijk ook even naar het volgende filmpje van Sanquin voor meer informatie:

  https://youtu.be/G9ZRCZ5CEDc

  Ben je nog geen donor en wil je donor worden meld je aan via:

  https://www.sanquin.nl/donortest/aanmelden?s=1

  of kijk voor meer informatie:

  https://www.sanquin.nl/

  Bron:

  https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/06/14/default-calendar/world-blood-donor-day-2020

  https://www.sanquin.nl/bloed-doneren/wereld-bloeddonordag

  Aanmelden voor nieuwsbrief