E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Met deze 5 stappen bereik je succesvolle Savasana (lijkhouding) tijdens Yoga.

  Waarom is Savasana (de lijkhouding) de moeilijkste houding aan het eind van je yoga practice?

  De Savasana is de laatste houding van de yoga practice waarbij je gaat liggen op je rug met je handen naast je lichaam en je handpalmen naar boven wijzen terwijl je voeten iets uit elkaar liggen en je ogen gesloten zijn. Je probeert zo stil mogelijk te liggen. Idealiter voor minimaal 10 minuten.  Het lijkt er op dat je even in slaap mag vallen na hard te hebben gewerkt. Maar de Savasana is juist bedoeld om wakker te blijven terwijl je heel bewust aanwezig bent. 

  Yoga is eigenlijk een bewegende meditatie. Terwijl je je houdingen uitvoert, probeer je in contact te blijven met je lichaam in het huidige moment. Terwijl je beweegt is het makkelijker om je gedachten bij je lichaam te houden, maar als je stil ligt, kan dat best een uitdaging zijn. Of je lichaam probeert je af te leiden, bijvoorbeeld omdat je het te koud of te warm hebt, of je voelt tintelingen of je voelt een drang om te bewegen. En als je lichaam wel in een toestand van rust kan komen, dan kan het je mind zijn die jou probeert af te leiden. 

  Dit zijn een aantal gedachten die tijdens de Savasana kunnen opkomen:

  • Ik moet niet vergeten om straks …..
  • Snurkte die persoon nou? 
  • Ik hoop dat ik niet alleen heb gesnurkt!
  • Wat maak ik voor het avondeten als ik thuiskom?
  • Werkt deze relatie echt?
  • Ik heb honger!
  • Waar gaat mijn leven eigenlijk over?
  • Ik ruik (naar) zweet
  • Weet ik nog dat ik de rekening moet betalen?
  • Misschien moet ik mijn baan opzeggen.


  Savasana leert ons rust te vinden in onze gedachtenpatronen. Je volledig over te kunnen geven en om je gedachten even los te laten. Je hoeft even niet meer te vechten tegen de klok of tegen een situatie. Je hoeft even niets. En juist daarom is dit de moeilijkste houding. Wij zijn namelijk geconditioneerd om te denken dat als we hard werken, we pas resultaat zullen boeken. In Savasana leert ons dat je juist heel veel resultaat behaalt als je niets doet en jezelf overgeeft aan het moment. In Savasana ontspant je lichaam zich, bewust. Op een zachte manier. 

  Savasana geeft je een tijd van rust, maar geen tijd om te slapen. Als je de neiging hebt om in slaap te vallen, is de eerste stap om compassie met jezelf te hebben en te erkennen dat je lichaam wat rust nodig had. Na verloop van tijd kun je jezelf trainen om de rust te bereiken die je nodig hebt terwijl je wakker blijft.

  Als je consequent bewust kalmte en overgave oefent op de mat, zal het gemakkelijker worden deze staat van zijn te bereiken als je er niet op zit. En dat is uiteindelijk de reden waarom we allemaal in de eerste plaats yoga beoefenen. Een bewegende meditatie. 

  Met deze 5 stappen bereik je succesvolle Savasana.

  1. Bereid jezelf voor op succes. Strek je uit op je mat en zorg ervoor dat je je helemaal op je gemak voelt. Gebruik kussens voor onder je knieën of bedek je ogen met een oogkussen. Hoe comfortabeler hoe beter je je kunt overgeven. 
  1. Haal een laatste reinigingsadem. Probeer één keer hoorbaar uit te adem. Zucht uit met een ‘haaaa geluid’, wat een signaal is voor je lichaam om te ontspannen en los te laten. Deze reinigende adem stuurt ook een bericht naar je parasympathisch zenuwstelsel (zorgt voor rust) dat het veilig is om te ontspannen.
  1. Scan je lichaam op spanning. Wees je bewust van verschillende delen van je lichaam. Start vanaf je voeten en ga langzaam omhoog tot je hoofd. Wees je vooral bewust van een spanning in je kaken of heupen, omdat stress zich in deze gebieden graag ophoopt. Adem in het gebied van spanning diep in en langzaam uit door de neus. 
  1. Wees daarna gewoon bewust. Sommige dagen zullen gemakkelijker zijn dan andere en dat hoort erbij. Kijk of je rustig kunt zijn en vertrouw erop dat de adem je naar het volgend moment zal brengen. En wat er ook is laat het zijn. Accepteer je gedachten, goed of slecht. Wees je ook bewust van de momenten van rust tussen je gedachten, hoe klein ook. Na verloop van tijd worden ze langer en zul je meer innerlijke rust vinden.
  1. Plaats een intentie voordat je de Savasana beëindigt. Vraag jezelf af wat je mee wilt nemen uit je yoga practice en wat je misschien wilt achterlaten. Haal dan even diep adem om deze stap af te sluiten. 

  Zorg er altijd voor dat je heel rustig uit de Savasan komt. Je kunt eerst gaan liggen op je rechterzijde met je handen onder je hoofd en je knieën opgetrokken. Op je rechterzijde blijft je hart ‘open’ en vrij van druk. Vanuit deze houding normaliseert je natuurlijk bloeddruk sneller als je langzaam weer in beweging komt. Nadat je even in deze houding hebt gelegen, ga je zitten en neem je even te tijd alvorens je je ogen langzaam open doet.  

  Wil je meer lezen over wat Yoga of Meditatie met je kan doen? Lees mijn andere blog eens: https://www.mastermyenergy.com/2020/06/03/mediteren-hersenschors-dikker/

   

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

   

  Aanmelden voor nieuwsbrief