E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wist je dat als je mediteert je hersenschors dikker wordt? ⁠

  Je hersenschors is de buitenste laag van je hersenen. ⁠Dit gedeelte van je hersenen is verantwoordelijk voor abstract kunnen denken, je geheugen en je besluitvaardigheid. ⁠

  Wil je meer weten over dit onderzoek?⁠ Klik dan hier. Ik zal hieronder een korte samenvatting geven van dit onderzoek (vergeef mij de medische termen waar ik helaas niet omheen kan)

  Samenvatting onderzoek

  Het doel van deze studie was om de structurele verschillen in de hersenen te onderzoeken tussen een groep van langdurige mediteerders en controles. Ze gebruikten analyses van de dikte van de hersenschors van het brein op basis van magnetische resonantie beeldvorming om de integriteit van de witte stof in de hersenen van 46 ervaren mediteerders te kwantificeren vergeleken met 46 gematchte meditatie-naïeve vrijwilligers. 

  De groep langdurige mediteerders vertoonden, vergeleken met de controle groep, een significant dikkere hersenschors in de voorste hersengebieden. Bovendien werden in het gebied naast de mediale prefrontale cortex zowel hogere fractionele anisotropie-waarden als grotere corticale dikte waargenomen. De bevindingen suggereren dat langdurige mediteerders structurele verschillen hebben in zowel grijze als witte stof in de hersenen. 

  Waar is een dikkere hersenschors goed voor?

  Vraag is natuurlijk waar het allemaal goed voor is om een dikkere hersenschors te hebben. De hersenschors bestaat uit vier kwabben:

  • achterhoofdskwab
  • frontaalkwab
  • pariëtaalkwab
  • temporale kwab.

  Frontaalkwab

  Het meest geavanceerde hersendeel is de frontaalkwab, ook wel voorhoofdskwab of prefrontale cortex genoemd. Deze kwab is verantwoordelijk voor het zelfbewustzijn. De frontaalkwab is de grootste van de vier hersenkwabben. Het neemt in totaal een derde van de hersenschors in beslag. De prefrontale cortex is een heel belangrijk deel van de hersenen omdat dit deel voor een groot deel afhankelijk is voor hoe jij je gedraagt.

  De prefrontale cortex heeft als doel wat we met een moeilijk woord de ‘executieve functies’ goed uit te voeren, oftewel uitvoerende functies. Je zou dus kunnen zeggen dat dit zorgt voor het goed uit kunnen voeren van een hoop taken. Bijvoorbeeld: het zorgt voor het kunnen nadenken over hoe je iets kunt plannen of hoe je een probleem stap voor stap kunt oplossen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je voor langere tijd je kunt concentreren op een moeilijke taak,. Zelfs het twee taken tegelijkertijd doen, of motivatie om iets nieuws te proberen heeft met dit deel van de hersenen te maken. Je hoort het al: dit zijn heel belangrijke eigenschappen!

  Een ander belangrijk aspect van de executieve functies is dat je niet zomaar boos wordt op anderen wanneer je iets niet leuk vindt, maar jezelf rustig kunt houden. Wanneer iemand per ongeluk voordringt in de rij bij de bioscoop kan dat vervelend zijn, maar het zou ook heel gek zijn als je direct begint te vloeken. 

  Kortom hoe meer van deze stof in je hersenen, hoe rustiger en geconcentreerder je je gedraagt, gewoon omdat je bewuster wordt van jezelf. 

  Wil je meer weten of mediteren en de effecten daarvan in je lijf en in je hoofd stuur ons dan een email: info@mastermyenergy.com Wij delen graag onze kennis met jou hierover. 

   

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief