E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Hoe mediteren je helpt bij je spijsvertering

  Je zou er niet snel aan denken, maar er zit een directe relatie tussen mediteren en je spijsvertering. De meeste mensen mediteren om rust te creëren in het hoofd of om hogere staten van zijn te kunnen ervaren. Wist je dat mediteren ook helpt bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, zoals krampen, een opgeblazen gevoel en gasvorming? 

  Meditatie verlicht

  Meditatie verlicht direct stress- en angstproblemen, die een impact kunnen hebben op biologische processen, met name de spijsvertering. Bij stress richt ons lichaam zich niet langer op de normale functies zoals het op gang houden van de spijsvertering. Bij stress staat het lichaam op overleven. De aandacht van het lichaam gaat naar de armen en benen om door te kunnen gaan of naar een sneller kloppend hart om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit kan ons hele spijsverteringskanaal verstoren wat kan leiden tot klachten zoals ontstekingen, zure terugvloeiing en zelfs voedselallergieën. Door ons lichaam en onze geest te kalmeren, helpt meditatie ons te ontsnappen aan onze gestresste toestand, waardoor diepe ontspanning mogelijk wordt, zodat ons hele lichaam, inclusief onze spijsvertering, weer hervat kan worden.

  Omdat het zuurstofgehalte in het bloed en de bloedsomloop, vooral in de maag en darmen, wordt verbeterd tijdens meditatie, vergemakkelijkt het spijsverteringsproces. Als je regelmatig mediteert, bouw je steeds meer stress af en normaliseert je lichaam zich omdat het steeds minder in een overlevingsstand staat. Je spijsvertering wordt op termijn daardoor ook efficiënter. Hierdoor biedt mediteren niet alleen directe verlichting, maar is het ook een oplossing voor de langere termijn.

  Mediteren kan ook je gemoedstoestand veranderen

  Als jouw spijsverteringsproblemen verband houden met een slecht dieet of te veel eten, zal meditatie zeker een grote hulp zijn. Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen te veel eten? Angst en stress worden vaak veroorzaakt door diepgewortelde emotionele conflicten die worden onderdrukt of onopgelost blijven. We hebben ze allemaal. Voedsel is vaak onze oplossing een manier om onze zorgen te verdoven en onze problemen te vergeten, al is het maar tijdelijk. Met name het eten van te veel voedsel met een hoog vet- en suikergehalte maakt ons “ongevoelig” wanneer het leven te stressvol wordt. Dit alles schaadt ons spijsverteringsstelsel. Gelukkig helpt meditatie deze problemen geleidelijk weg te nemen, totdat je een sterke drang voelt om te stoppen met het beschadigen van je spijsverteringskanaal. 

  Als je regelmatig mediteert, zul je merken dat je steeds meer in staat bent zijn om echt contact te maken met je lichaam. Je leert daardoor steeds beter te luisteren naar je lichaam. Je zult sneller ervaren van welk voedsel je lichaam wel blij wordt en van welk voedsel niet. Daardoor ben je beter in staat om gezondere keuzes te maken voor jezelf. Slechte eetgewoonten zullen minder vaak voorkomen of zelfs verdwijnen.

  Deepak Chopra zegt wel eens dat als je een blaadje hebt met heel veel krasjes, je het niet merkt als er een krasje bij komt of af gaat. Maar als de krassen op je blaadje minder worden omdat je meer rust hebt, zul je het direct merken als er een krasje bij komt of af gaat. 

  Lees een van mijn blogs over mediteren:

  • Deepak Chopra – mediteren helpt
  • Burnout – 3 tips om te mediteren

  Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om opgeruimd het voorjaar in te gaan.  Heb je vragen stel ze gerust. Dat kan hieronder de blog of je kunt ons een mail sturen.

  Astrid Gobardhan | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief