E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Hoe ik met deze 4 stappen mijn angst om dood te gaan tackle!

  Eén ding is zeker; we gaan allemaal een keer dood. We weten alleen niet wanneer en hoe. Heel veel mensen hebben angst om dood te gaan of ernstig ziek te worden. Ik heb veel angst gehad om ziek te zijn en dood te gaan toen ik in mijn burn-out kwam. Ik voelde van alles in mijn lichaam en was bang om heel ziek te worden of dood te gaan. Niet meer kunnen zorgen voor mijn gezin vond ik verschrikkelijk. Ik was bijvoorbeeld heel duizelig. Maar ik had ook last van mijn maag en darmen. Het leek alsof ik geen eten meer kon verteren dus mijn buik zette op of ik was vaak misselijk. Ik had soms ook last van paniekaanvallen. Of warmte-aanvallen, net zoals opvliegers. Ik had moeite met in slaap vallen of door te slapen. En waarom ik wakker werd of niet meer kon slapen wist ik op dat moment niet. Ik had ook geregeld steken op mijn borst, dan dacht ik er iets met mijn hart was. Maar daar bleek niets mis mee te zijn, het was een verkramping van al die kleine spiertjes in je borstkast. 

  Ook nu tijdens de Corona Crisis voel ik soms angst om dood te gaan. Ik ben een alleenstaande moeder. Mijn echtgenoot is een paar jaar geleden overleden en ik heb twee minderjarige kinderen. Mijn grootste angst is dat ik er niet meer kan zijn voor mijn kinderen om voor hen te zorgen. Ze hebben al zoveel verdriet van het verlies van hun vader en dan zou dit er ook nog eens bijkomen. Dat gun ik ze niet. Dat gun ik geen enkel kind. Maar toch is er een kans dat dat gebeurt. Ik weet immers niet wanneer ik het leven hier op aarde zal loslaten. 

  Ik wil met je delen hoe ik met deze angst om ga. Misschien inspireer ik je hiermee om na te gaan hoe jij met je angsten om kunt gaan. Voel je vrij om mijn blog te delen met mensen die er misschien ook iets aan hebben. Dit zijn de 4 stappen die mij helpen met mijn angst voor de dood om te gaan:

  1. Overgave; ik heb mij volledig overgegeven aan dat wat is. En Corona is er. Natuurlijk houd ik mij aan alle opgelegde restricties en probeer ik te vermijden om besmet te raken met het virus, maar ik heb besloten mij over te geven aan het feit dat Corona er is; 
  2. Bewust besluiten; Ik heb heel bewust besloten niet meer angstig te zijn voor Corona. Als ik besmet moet raken, dan is dat maar zo. Ik zal dan alles doen om te herstellen. Als ik hoor dat mensen op hele oude leeftijd (104 of 99) ook van Corona kunnen herstellen, dan maak ik dus ook een kans om te herstellen. Ik besluit om te vertrouwen op die kans en wil mij focussen op de aantallen die herstellen van Corona in plaats van steeds te lezen hoeveel mensen besmet zijn geraakt en zijn overleden. Vanuit dit bewuste besluit kies ik waar ik mijn aandacht wel of niet op wil vestigen. Where focus goes, energy flows;
  3. Acceptatie; “Wie dan leeft, die dan zorgt”, dat is mijn mantra sinds mijn echtgenoot is overleden. Ik accepteer hiermee dat ik dood kan gaan en dus niet meer voor mijn kinderen kan zorgen en dat er altijd anderen zullen zijn die voor hen zullen zorgen. Of dat nou familie of vrienden zijn of zelfs een instantie, er zal altijd iemand zijn. En natuurlijk zal de zorg niet zijn zoals de kinderen nu van mij krijgen, maar ze zullen worden verzorgd. We hebben een hele mooie mensen om ons heen in onze sociale netwerk, dus ik kan daarop vertrouwen en mijn kinderen ook;
  4. Schrijven; ik heb een brief geschreven aan mijn kinderen en daarmee ook de angst weggeschreven. In deze brief zit een stappenplan. In het stappenplan geef ik mijn kinderen belangrijke levenslessen mee. Lessen die ik ze nu al geef als moeder, maar dan ook in een brief. Dat is iets wat ze vast kunnen houden en telkens op kunnen teruggrijpen als ik er niet meer ben. In deze brief leg ik heel concreet uit welke stappen ik zou willen dat ze altijd zetten in hun leven. Bijvoorbeeld dat ze altijd vanuit hun hart moeten leven of dat ze verdrietig mogen zijn omdat ik er niet meer ben. Ik leg ze uit hoe ze met de emotie verdriet in dat geval om moeten gaan en dat ze zichzelf niet in een slachtofferrol moeten zien. Het is een brief met in totaal 10 stappen geworden, soort 10-geboden. Aan het eind van de brief vertel ik ze hoeveel ik van ze hou en dat ze perfect zijn zoals ze zijn. Ik dank hen voor de lessen die ze mij hebben gegeven en vertel ze dat ze zich nooit schuldig hoeven te voelen. 

  Ik zal niet beweren dat mijn angst voor de dood is verdwenen. Maar de angst houdt mij niet meer in een wurggreep. De angst heeft zijn kracht verloren. Ik heb er namelijk liefde tegenover gezet. Ik heb 4 stappen genomen uit liefde voor mezelf en liefde voor mijn kinderen. Liefde is het middel tegen angst. Het heeft de hoogste vibratie. En zo kies ik in alles wat ik doe en denk, steeds voor liefde. Omdat ik elke dag, elk moment een keus heb. Ik kan kiezen voor liefde of ik kan kiezen voor angst. Welke keus maak jij?

  Astrid Gobardhan  | Chopra Certified Meditation Teacher | Yoga Practitioner | Life Coach | Business Coach

  Aanmelden voor nieuwsbrief