E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen


  Babyplantjes barstensvol levensenergie en kiemen!

  Van schaduw naar spotlight

  Tot een jaar of zeven geleden waren zij absoluut geen vaste bewoners van mijn koelkast. Sterker nog ik was me in deze tijd helemaal niet bewust van hen. Oké, heel af en toen kwam ik ze weleens tegen, zijdelings als garnering wanneer ik uit eten ging. Maar ze trokken nauwelijks de aandacht en waren slechts figuranten op het bord waar andere hoofdrolspelers duidelijk domineerden. Gelukkig is dat nu verleden tijd.  Sinds ik mij bewust ben van de enorme voedingswaarde en smaaksensatie die deze babyplantjes bevatten, staan kiemgroenten regelmatig bij mij in de spotlight en hebben zij zowel een VIP plaats in de koelkast als in mijn vriesvak weten te veroveren. 

  Kiemgroenten ondersteunen de spijsvertering

  Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde groene babyplantjes. De kiem is dus het begin van een nieuw plantje.  Ze ontspruiten door water en warmte uit de kiem van een zaad. De kiem haalt zijn voeding nog uit het zaad, dat vol met voedingsenergie zit, en welke voor ons lichaam makkelijk opneembaar zijn.  Dit komt mede omdat de celwanden van de kiem dun en makkelijk verteerbaar zijn. Daarnaast ondersteunen kiemen de spijsvertering omdat waardevolle mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium vaak gekoppeld zijn aan aminozuren. En dat zorgt ervoor dat ons lichaam beter in staat is om deze vitaalstoffen op te nemen waardoor zij direct ondersteuning bieden aan onze spijsvertering. Deze geweldige groenten, met name kiemen van alfalfa en broccoli, vormen daarom één van mijn favoriete voedingsmiddelen.

  Waarom zijn ze zo gezond?

  • Tijdens de fase van het ontspruiten worden grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt de voedingswaarde toe. In vergelijking met volwassen groenten, hebben deze babyplantjes een hogere concentratie van vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen die ze nodig hebben om te groeien. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid eiwitten, mineralen en enzymen aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden
   Ook bevatten deze kiemen een enorme hoeveelheid anti-oxidanten waar ons lichaam erg blij mee is. Ze beschermen ons lichaam namelijk tegen giftige stoffen en helpen onder andere schade aan onze cellen en weefsel te voorkomen.
  • Kiemen bevatten een hoge voedingswaarde die behouden blijft totdat het voedingsmiddel wordt genuttigd. Het is namelijk een levend voedingsmiddel die op het meest vitale moment van de groei wordt geconsumeerd.
  • Een ander voordeel is dat de kiemen in z’n geheel worden gegeten dus alle voedingsstoffen worden genuttigd. Dat geldt meestal niet voor volwassen groenten waar we een deel van wegsnijden, schillen of weggooien.

  De Chinese geneeskunde wist het al 

  Als we op zoek gaan naar de een stukje geschiedenis van de kiem dan blijkt dat 3000 v. Chr. de kiem reeds bekend was in China. De kiem werd toen al gegeten. En kiemen zoals  tarwegras en gerstegras werden reeds ingezet als medicinaal kruid en stonden bekend om haar vitaminen, enzymen en gezondheidsvoordelen.

  En ook later tijdens de zeevaart werd de kiem ingezet als een drankje, met als basis gekiemde bonen, om scheurbuik onder de bemanning te voorkomen. De reden hiervan was de grote hoeveelheid vitamine C die zich in de sprout van de bonen bevindt. In deze periode was namelijk nog niet bekend dat citrusfruit vitamine C bevatten. 

  Gemak in huis

  Eigenlijk kunnen alle soorten zaden, granen of peulvruchten ontspruiten. Denk aan adukibonen, mungbonen, gierst, quinoa, linzen, alfalfa, radijszaad, broccolizaad en ga zo maar door. Alhoewel ik het zelf nog niet geprobeerd heb is het mooie van deze vitaminebommen dat je ze heel makkelijk zelf kunt kweken en bovendien gaat het ook nog eens heel snel. Deze dankbare groenten hebben enkel water en licht nodig. En natuurlijk een beetje liefde en aandacht, maar dat geldt voor alles wat je wilt laten groeien en waarmee je jezelf wilt voeden. 

  7 manieren om oneindig te variëren met kiemen

  Het leuke van deze vrolijke aantrekkelijke sliertjes is dat je eindeloos kunt variëren. Ze zorgen voor een extra smaaksensatie en boosten je maaltijd of snack met een vitaminebom! Je kunt kiemen gebruiken als:

  1. onderdeel van je salade
  2. topping op je cracker met spread
  3. groentebooster in je smoothie
  4. spicy smaakmaker door je pastasalade~
  5. royale garnering op je geroosterde boterham met kaas of gerookte vis
  6. als onderdeel van je groente of linzensoep
  7. als plukje tussen een opgerold plakje kaas en een prikker  

  Marsha Sewnandan | Voedings- en Gezondheidscoach

  Aanmelden voor nieuwsbrief