E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen


  Regie over jouw energie met het vitaliteitsmodel van Master My Energy

  Ben jij Master van jouw Energie?

  Wat betekent Master My Energy eigenlijk? Vrij vertaalt staat het voor meesterschap verkrijgen over jouw (levens)energie. Meesterschap staat voor ‘baas over eigen lichaam & geest én weten hoe je hier zelf direct invloed op kunt uitoefenen, met als doel een gezonde energiebalans. Je wel of niet energiek voelen heeft ons inziens namelijk een directe relatie met vitaliteit en daarmee op ons kwaliteit van leven. Wil je meer weten over onze visie hierop.
  Lees dan onze blog Leefstijl, het nieuwe medicijn!’

  Leefstijl als het nieuwe medicijn

  Hoe jij invulling geeft aan jouw leefstijl is de sleutel om jouw energie te masteren. En gelukkig wordt dit steeds meer (h)erkend. Leefstijl is volgens onze visie een optelsom van diverse factoren met als uitgangspunt dat ieder mens én zijn of haar leefomstandigheden uniek zijn. Master My Energy werkt daarom met een holistisch model voor een gezonde leefstijl. De kern van een gezonde leefstijl gaat volgens ons over blijvende gedragsverandering, voeding & suppletie, bewegen, mentale fitheid, gezonde sociale relaties en doen waar je écht blij van wordt. In deze blog leggen wij de filosofie van ons model uit en begrijp je beter waarom onze programma’s een effectief en duurzaam resultaat hebben. 

  Wetenschappelijk én holistisch vitaliteitsmodel

  Ons model is gestoeld op de wetenschappelijke onderbouwde Vitaliteitspiramide van Dr. Frans Bakker en is in samenwerking met psycholoog Albert Sonnevelt gepubliceerd in het boek De Levenscode. Jarenlange ervaring op het gebied van een gezonde leefstijl, gecombineerd met resultaten van honderden wereldwijde wetenschappelijk uitgevoerde onderzoeken, resulteerde in dit allesomvattend vitaliteitsmodel.  

  De Vitaliteitspiramide is zo ontwikkeld dat je kunt leren hoe je jouw leefstijl in eigen hand neemt en zo lang mogelijk vitaal blijft. Tegenwoordig wordt dit model in vele studies en gezondheidspraktijken van diverse medici, therapeuten en coaches toegepast om leefstijl, gezondheid en geluksniveau te optimaliseren. 

  Master My Energy heeft bewust voor dit holistisch model gekozen omdat het in één oogopslag inzicht geeft in alle belangrijke bouwstenen die nodig zijn om je energiek en vitaal te voelen. En zeker niet onbelangrijk, de Founders Radha Poeran en Marsha Sewnandan hebben Dr. Frans Bakker een aantal keer geïnterviewd over zijn leven en hoe het model is ontstaan. Beiden zijn geïnspireerd geraakt door zijn passie, levenslessen, liefde voor het leven en zijn wens om zijn kennis en ervaring te delen met de mensheid.  

  De Vitaliteitspiramide

  De piramide bestaat uit zes lagen die helder weergeven wat de belangrijkste elementen zijn om een vitaal leven te leiden. Deze lagen zijn: voeding, voldoende beweging, regelmatige herstelmomenten, positief denken, ondersteunende relaties en een zinvol leven.  Het uitgangspunt van dit model is: meer is er niet, minder is niet compleet. Deze zes lagen sluiten geheel aan bij onze visie. 

  De zes lagen van het vitaliteitsmodel uitgelicht

  1: Zinvol leven

  Wist je dat het leiden van een zinvol leven gunstig is voor je gezondheid en dat jouw immuunsysteem daardoor beter functioneert?  Maar wat is een zinvol leven eigenlijk? Om je vitaal te voelen is het belangrijk je leven een doel te geven. Dat geeft namelijk energie. 

  Ga eens op onderzoek en stel jezelf de volgende vragen: Wat vind je nou echt belangrijk? Waar word jij blij van? Hoe zinvol is jouw leven op dit moment? Wat wil je achterlaten aan je kinderen of de volgende generatie die na jou komt? Waar krijg jij energie van en is dit voldoende aanwezig in het leven dat je nu leeft?

  2: Ondersteunende relaties

  ‘Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen’

  Wij mensen zijn sociale wezens en niet gemaakt om alleen te leven. Zowel in goede als in slechte tijden hebben we elkaar nodig. Samen lachen, genieten van een mooie film, een inspirerend gesprek, een luisterend oor, een troostende schouder, een warme knuffel kan allemaal bijdragen aan ons geluksgevoel en daarmee onze energie verhogen. En misschien herken je het wel dat het enorm kan helpen om een ondersteunende omgeving te hebben wanneer je voor een uitdagend project, opleiding of programma staat. Het gevoel van samen, elkaar inspireren en motiveren kan zeer bekrachtigend werken.  

  Wanneer je sociaal arm bent kun je daar behoorlijk van in de slop raken. In een sociaal isolement terechtkomen kan dan net zo schadelijk zijn voor je gezondheid als roken, een hoge bloeddruk of obesitas. Het schijnt zelfs zo te zijn dat onze levensverwachting afneemt wanneer we weinig of kwalitatief slechte relaties hebben zoals vriendschappen, familiebanden en liefdesrelaties. Sterker nog we zijn met elkaar verbonden want alles is energie. Het kan dus zeer nuttig zijn om voldoende tijd en energie te besteden aan het opbouwen en bijhouden van je relaties/vriendenkring. Wellicht herken je ook dat het enorm kan helpen om een ondersteunende omgeving te hebben wanneer je voor een uitdagend project, opleiding of programma staat zodat je niet het gevoel hebt om er alleen voor te staan.  En vice versa werkt het averechts wanneer je omgeving geen steun oplevert.  

  3: Positief denken

  ‘Our life is shaped by our mind. We become what we think’ – Buddha

  Wist je dat er tegenwoordig talloze wetenschappelijke onderzoeken zijn die zich bezighouden met psycho-neuro-immunologie? Het schijnt dat het effect van je gedachten een grote invloed heeft op je gezondheid. Wanneer je hoofd vol zit met sombere en negatieve gedachten kan dit zorgen voor lichamelijke klachten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Met positief denken bedoelen we uiteraard niet het negeren van het negatieve. Het betekent het accepteren van en het leren omgaan met het negatieve.  Een grote hoeveelheid humor en relativeringsvermogen zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer oxytocine aanmaakt, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel in balans zijn levert een impuls aan je vitaliteit. 

  4: Regelmatig herstelmomenten

  Hoe gaat het met je? Goed, het is alleen heel druk. Herken je dit?  Misschien ben je zelf ook heel druk en snak je naar rust. Ontspanning is vandaag de dag een luxe geworden. Langdurig stress is de prijs die we betalen. Te lang te veel stress, of spanning, kan onder andere resulteren in een ongezonde leefstijl, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde weerstand, pijnklachten, verminderde hersenfunctie enzovoorts. Het is niet voor niets dat ons lichaam, onze organen, rustmomenten hebben ingebouwd om te kunnen herstellen. Kijk maar naar onze ademhaling. Na iedere uitademing hebben onze luchtwegen een adempauze. En wanneer we slapen is je lichaam in rust en vindt er herstel van je cellen plaats. Ontdek zelf eens hoe je je voelt wanneer je gedurende de dag geregeld een pauzemoment inlast om spanningen af te bouwen. Ontspan, maak een wandeling, mediteer of luister even naar muziek. Hoe voel je je dan?

  Ook is het interessant om naar het gedrag van topatleten, of chirurgen te kijken. Het blijkt namelijk dat veel mensen die topprestaties leveren vlak voor – en vaak ook tijdens – die prestatie in een geestestoestand verkeren van innerlijke kalmte. Zij zijn in staat om compleet rustig te worden, waardoor ze zich volledig kunnen concentreren op hun taak. 

  Juist in deze tijd is het zoeken naar balans tussen spanning en ontspanning cruciaal voor het bereiken van een optimaal energieniveau. Zorgen voor rust en herstel draagt bij aan je vitaal te voelen.

  5: Genoeg bewegen

  We weten allemaal wel dat de Nederlandse Norm Gezond Bewegen stelt dat je tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging moet hebben om gezond te blijven. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht geldt tenminste 60 minuten per dag. Genoeg bewegen kan onder andere  resulteren in een goede gezondheid, verbeterde weerstand, verhoogde energieniveau, mentale fitheid, sterke botten en een gezond gewicht. Bewegen is eigenlijk elke vorm van fysiek actief zijn. Dus niet alleen krachttraining, hardlopen, of voetballen. Ook lopen, dansen, tuinieren, klusjes doen of een sprintje naar de trein trekken kan al bijdragen aan je vitaliteit. Ook matige lichaamsbeweging is al goed voor hart en bloedvaten. Wanneer je matig intensief beweegt produceert je lichaam onder andere endorfines die de stresshormonen bestrijden. Je krijgt meer energie en er worden stofjes (neurotransmitters) waaronder serotonine aangemaakt die bijdragen aan je geluksgevoel.  

  6: Optimale voeding

  Voeding is energie en dus letterlijk brandstof voor ons lichaam. Wij hebben energie voor heel veel lichaamsfuncties nodig. Denk aan het op peil houden van de lichaamstemperatuur, het kloppen van het hart, het ademhalen en alle lichamelijke activiteiten. En..voel je je uitgeput na een dag je hersenen te pijnigen op werk of na een dag tv-kijken? Dat kan zeker kloppen, je hersenen zijn namelijk grootverbruiker van je energievoorziening. Je hersenen verbruiken  20 procent van je energie die nodig is om je basale lichaamsfuncties uit te voeren zoals hartslag, bloeddruk, ademen, spijsvertering, etc.. Zonder voeding kunnen we dus niet functioneren. Hoe kunnen we voeding optimaal inzetten? 

  ‘Je bent wat je eet, verteert en opneemt’  

  Om goede keuzes te maken ten aanzien van gezonde voeding is het belangrijk om rekening te houden met jouw unieke lichaam en gezondheid. Denk aan de wijze waarop jouw lichaam in staat is om bepaalde voedingsstoffen te verteren of op te kunnen nemen. 

  Onder goede voeding verstaan wij gezond en lekker eten waarbij je alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt, kunt verteren en kunt opnemen om lichamelijk en geestelijk optimaal te functioneren. Denk hierbij aan de benodigde vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, goede koolhydraten en essentiële vetten. Een aantal belangrijke basis richtlijnen voor gezonde voeding zijn:

  • voedsel dat zo min mogelijk is bewerkt
  • beperking of vermijding van kleur-, geur en smaakstoffen
  • natuurlijke en biologische voeding
  • beperking van zout- en suikerinname
  • juiste balans verzadigde en onverzadigde vetten
  • aandacht voor groente en fruit als hoofdbestanddeel van het menu
  • inname voldoende vocht, voornamelijk water en kruidentheeën. 

  Het Vitaliteitsmodel van Master My Energy

  Wij hebben ons laten inspireren door de Vitaliteispiramide en ondanks dat wij alle onderdelen helemaal omarmen hebben wij toch besloten om dit model iets anders in te vullen. Zoals je ziet suggereert de piramide een volgorde van belangrijkheid. Zinvol leven is de basis en is het ‘meest’ belangrijk. Optimale voeding is het ‘minst’ belangrijk volgens dit model. Dit is voor ons het grootste verschil. Wij geloven namelijk dat alle onderdelen, afhankelijk van de fase van je leven en de staat van je gezondheid, even zwaar wegen. Als je bijvoorbeeld door een ongezond eetpatroon ziek wordt en geen energie hebt kan voeding een meest voor de hand liggende interventie zijn. Als je daardoor lekkerder in je vel voelt is er meer ruimte voor vraagstukken als zinvol leven. 

  Om deze reden hebben wij de zes lagen vanuit gelijkheid vertaald naar de volgende vier gebieden:

  • Voeding
  • Beweging
  • Body & Mind
  • Persoonlijke groei

  Ondersteunende relaties hebben een centrale plek in de vorm waarin wij ons platform hebben vormgegeven én in onze werkwijze. De slogan van ons platform is ‘Where vitality meets positive impact’. ‘Meets’ duidt op elkaar ontmoeten, en verwijst naar de kracht van samen. Met ons platform faciliteren wij online en offline (fysiek) de mogelijkheid waar mensen en vitaliteitprofessionals elkaar kunnen ontmoeten. 

  En in onze werkwijze is de kracht van samen een belangrijke succesfactor om een duurzame leefstijlverandering te implementeren. Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Blijf onze blogs volgen.

  Ons model, evenals onze programma’s, laten zien dat je aan verschillende knoppen kunt draaien om je vitaliteit te behouden of juist in balans te brengen. Afhankelijk van jouw unieke systeem, specifieke situatie en levensfase bepaal jij waar focus nodig is op dit moment. 

  Een voorbeeld: je voelt je de laatste maanden erg moe en neerslachtig terwijl je ontzettend ‘gezond’ eet. Je besteedt veel aandacht aan voeding en probeert hiermee je klachten op te lossen. Daarnaast speelt het feit dat je niet blij bent met het werk dat je doet. Toch blijf je doen wat je doet omdat je niet weet hoe je dit moet oplossen. Het zou zo kunnen zijn dat je vermoeidheidsklachten verband houden met onrust in je werkleven. Je mist zingeving en voelt je ongelukkig op je werk en dat zou kunnen leiden tot vage vermoeidheidsklachten vanwege een verminderd geluksgevoel. Met alleen voeding los je het probleem waarschijnlijk niet op en zul je aan andere knoppen moeten draaien. Focussen op persoonlijke ontwikkeling op het gebied van een zinvol leven kan je vitaliteit in balans brengen. Je zou kunnen onderzoeken wat zinvol leven voor jou betekent. Hoe goed ken jij jezelf? Wat heb je hierin nodig? Wellicht kan het helpen om je opnieuw met jezelf te verbinden met andere tools dan de inzet van voeding.

  Ready to connect again!

  Wij zijn van mening dat iedereen recht heeft op een gezond en vitaal leven. Door zelf regie te pakken over je leven kun je veel meer dan je denkt en kun je zowel preventief als curatief een enorm verschil maken. Je kunt leren herkennen hoe jouw unieke systeem werkt door je eigen meester te worden. Vergroot je energieniveau, je zelfvertrouwen, levenskwaliteit én dat van anderen om je heen. Wij bieden jou daarom een scala aan programma’s, coaches, tips en events waarmee jij zelf bepaalt hoe jij invulling geeft aan jouw leefstijl. 

  Het is de hoogste tijd om te investeren in je gezondheid en te genieten van het leven. Omdat je het verdient, omdat je het waard bent, omdat het leven een kostbaar geschenk is, omdat we met elkaar een gezonde samenleving kunnen creëren waarin ziek zijn geen verdienmodel meer is. 

  ‘A life without health is like an ocean without water. So guard your vitality as your most precious gift in life’  Radha Poeran

  Bronnen: Dr. Frans Bakker, Sonnevelt A., De levenscode 

  Aanmelden voor nieuwsbrief